Parasız sağlık için imza kampanyası

Parasız sağlık için imza kampanyası
Parasız sağlık için toplanan imzalar Sağlık Bakanlığı’na gönderilecek.

Hamza GÜL


ARTI GERÇEK - DİSK’e bağlı Emekli-Sen Adana Şubesi, sağlık hizmetlerinde alınan katkı/katılım payları ve ek ücretlerin kaldırılması için imza kampanyası başlattı. Şube Başkanı Mehmet Bunsuz, aralarında emeklilerin de bulunduğu milyonlarca dar gelirli emekçi yurttaş için sağlık hizmetlerinin ulaşılması imkansız, lüks bir hizmet haline geldiğini söyledi.

Adana İnönü Parkı’nda yapılan basın açıklamasına CHP Adana İl Başkanı Ayhan Barut, DİSK Bölge Temsilcisi Hüseyin Yaşar Gündoğdu, SES Adana Şube Başkanı Muzaffer Yüksel, CHP Sarıçam İlçe Başkanı Celal Güven ve sendika üyesi emekliler katıldı.

Şube Başkanı Mehmet Bunsuz, iktidarın sağlıkta dönüşüm programının özellikle dar gelirli yurttaşlar için önemli sorunlara neden olduğunu vurguladı.

Sağlık sorunları için herhangi bir sağlık kurumuna başvuran bir yurttaşın, kapıdan içeri girdiği andan itibaren cebinden para ödemeye başladığını belirten Bunsuz, sağlık hizmetlerinin ulaşılması neredeyse imkansız, lüks tüketim ürünlerinden farksız hale geldiğini kaydetti. Bu uygulamaların Anayasa’da yer alan sosyal devlet ilkesine aykırı olduğunun altını çizen sendika başkanı, yine Anayasa’nın hükümleri gereği olarak devletin, yurttaşlarının sağlıklı yaşamaları ve bozulan sağlıklarına kavuşmaları için gerekli tedavi hizmetlerini karşılıksız vermesi gerektiğini söyledi. 

Sağlıkta dönüşüm programının hayata geçirilmesiyle birlikte yurttaşların aldığı sağlık hizmetlerinin neredeyse tamamında farklı adlarla kendilerinin ödeme yapmak zorunda kaldığına dikkat çeken Bunsuz, şunları söyledi: "Bu yıkım programıyla sağlık bir hak olmaktan çıkarılmıştır. Sağlığın maliyeti eskisine göre katlandı. Bu artışlar nedeniyle hem devlet harcamaları hem de cepten harcamalar hızla arttı. Sağlığın piyasadan satın alınır bir meta haline getirilmesi en çok da sağlıkları bozulmuş olan emeklileri vurmakta."

Mehmet Bunsuz, sağlık hizmetlerinden katkı/katılım payları ve ek ücretlerin alınmaması, sağlık hakkının sosyal devlet tarafından herkese eşit ve parasız verilmesi talebiyle 15 Kasım 2017 tarihine kadar sürecek imza kampanyasında toplanacak imzaların Sağlık Bakanlığı’na göndereceklerini söyledi. Bunsuz, tüm yurttaşların kampanyaya destek vermesini istedi.

Öne Çıkanlar