Paris'te 130 kişinin öldürüldüğü saldırılara katılan sanığa ömür boyu hapis

Paris'te 130 kişinin öldürüldüğü saldırılara katılan sanığa ömür boyu hapis
Fransa'da 130 kişinin öldürüldüğü saldırılara ilişkin davada hayatta kalan tek sanık olan Salah Abdeslam’a ömür boyu hapis cezası verildi.

Fransa’nın başkenti Paris'te Kasım 2015'te 130 kişinin ölümüne, 400 kişinin de yaralanmasına neden olan saldırılara katılan sanık Salah Abdeslam’ı ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası verildi.

Paris mahkemesinde, son ay 10 boyunca 148 duruşmada 6’sı gıyabında olmak üzere toplam 20 kişi yargılandı. Yargılananların tamamı, ‘terörizmden’ suçlu bulundu

Euronews'in haberine göre duruşmalarda savcılık makamı da davanın hayatta kalan tek sanığı olan Abdeslam için ömür boyu hapis cezası istemişti. Abdeslam'ın avukatının karara itiraz edip, temyiz için başvurması bekleniyor.  

Belçika doğumlu Fas kökenli Fransız vatandaşı Abdeslam, eylül ayındaki duruşmada ise mahkemede kendisini 'İslam Devleti askeri' olarak tanıtmıştı. Suriye’ye hiç gitmediğini söyleyen Abdeslam, IŞİD militanları için "Her gün savaşıyorlar, her gün kendilerini feda ediyorlar" ifadesini kullanmıştı.

NE OLMUŞTU?

Fransa’nın başkenti Paris’te Kasım 2015’te içlerinde bar, lokanta ve konser salonu da olmak üzere 7 farklı noktaya bombalı intihar saldırıları düzenlenmiş, kalabalığın üzerine ateş açmıştı. Bu saldırıları IŞİD üstlenmişti. Saldırıya katılıp, hayatta kalan tek sanık olan Salah Abdeslam ile birlikte 12 sanık, ömür boyu hapis cezası talebiyle yargılanırken, 14 sanık, saldırıların planlanmasına lojistik destek vermek suçundan yargılandı. Eylül ayında başlayan duruşmalar, 2022 mayıs ayına kadar sürmüştü. Duruşmalarda, saldırılarda ölenlerin haklarını 330 avukat savundu. Eski Cumhurbaşkanı Francois Hollande, duruşmalarda ifade veren tanıklar arasında yer aldı. Saldırıları gerçekleştiren militanlar içinde hayatta kalan Abdeslam, daha sonra Brüksel’de yakalanmıştı. Diğer saldırganlar üzerlerindeki bomba yüklü kemerleri patlatıp intihar etmişti. Abdeslam, saldırılardan 4 ay sonra bir evde yakalanıp, daha sonra Fransa’ya iade edildi. Sanık, Fransa’ya iadesinden önce Brüksel’de, 2018 yılında gerçekleşen diğer duruşmada soruları yanıtlamamıştı. Paris saldırılarının baş koordinatörü olarak bilinen Belçika vatandaşı Abdelhamid Abaaoud, saldırılardan 5 gün sonra Paris’te kıstırıldığı bir apartman dairesinde teslim olmayarak polise ateş açmış, ardından ölü bulunmuştu.

Öne Çıkanlar