Paris'te 60 kadın örgütünden kitlesel yürüyüş

Paris'te 60 kadın örgütünden kitlesel yürüyüş
Paris’te 60 kadın örgütü öncülüğünde alanları dolduran kadınlar pedofiliye ve şiddete karşı kitlesel bir yürüyüş gerçekleştirdi.

Fotoğraf: lci.fr 


Fransa’da da artan pedofili ve çocuk şiddeti nedeniyle bu yıl 60 kadın örgütü, sendika, siyasi parti ve derneğin oluşturduğu platform olan "NousToutes" (Hepimiz) adlı oluşum, 25 Kasım için 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları gününde alanlara indi. Başkent Paris olmak üzere ülkenin birçok kentinde alanlara çıkan kadınlar, ülke yönetimini eleştirerek, şiddete ilişkin daha kalıcı tedbirlerin alınması gerektiğinin altını çizdi.

Paris’te Kürt Kadın Hareketi’nin de bulunduğu kadın oluşumları Republique Meydanı’na yürüyüş için toplandı. Kitlesel katılımın yaşandığı eylemde kadınlar tüm renkleriyle yer alırken, yürüyüş korteji saat 14.00’ten itibaren harekete geçti. Basının büyük ilgi gösterdiği eylemde, "kendini koru, kendini savun", "kadın kırımına son", "şiddeti sistem üretir" sloganları dövizleri süslerken, Kürt Kadın Hareketi de Paris’te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in yanı sıra Afrin'de yaşananları alana taşıdı. Bayrak, flama ve pankartlarda kadın kırımına dikkat çeken Kürt kadınlar evde, iş yerinde, sokakta kadına yönelik şiddetin günlük rutin bir hal almaya bir dönemde özsavunmanın önemini anlatmak için üzerlerinde "Xwebûn, xwe parastin, jin, jiyan, azadî-Sara, Rojbîn, Ronahî" yazan önlüklerle "Bablekan" govend gösterisi yaptı. 

Bablekan oyunu esnasında kadınlar sık sık "Kadına dönük taciz, tecavüz ve şiddete karşı, her türden egemenliğe karşı, köleliğe karşı, işgale karşı, erkek egemenliğine karşı, xwebûn xwe parastin" sloganları attı.

Bir özsavunma oyunu olan "Bablekan" kadına yönelik şiddetin her türüne özsavunma talebiyle alanda sergilenirken kadın hareketleri tarafından ilgiyle karşılandı. Kadına yönelik şiddet kültürünün dünyada  toplumsallaştığı bir dönemde özsavunmanın önemine vurgu yapan Kürt kadınların gösterisi büyük ilgi gördü.

"Jin, jiyan, azadî!" sloganlarıyla yol boyunca etraftakilere seslenen Kürt Kadın Hareketi ve sloganlarıyla yürüyüş kolunu dolduran şiddet mağduru kadınlar, kadın dernekleri, feminist oluşumlar, Fransa’da ve dünyada kadınların kurban olduğu bir sistemi kabul etmediklerini bir kez daha haykırdı.

 

Öne Çıkanlar