ETF Tekstil, 250 işçinin işine son verdi: İşçilerin yaklaşık 25 milyon alacağını ödemedi

ETF Tekstil, 250 işçinin işine son verdi: İşçilerin yaklaşık 25 milyon alacağını ödemedi
İşçi alacaklarını ödemek istemeyen patronların talebi üzerine getirilen arabuluculuk sistemi, patronların yeni emek sömürü silahı oldu. ETF Tekstil, yüzlerce işçiyi maaş ve tazminat ödemedi.

İstanbul Tuzla'da üretim yaparken Nike ve Adidas gibi uluslararası firmalarla sözleşmesi sona eren ETF Tekstil firması fabrikayı kapatıp işçilerin işine son verdi. İşçiler nöbete başladı.

Deriteks Başkanı Makum Alagöz, ETF Tekstil'in 31 Temmuz itibarıyla üretimi durdurup 250 işçinin işine son verdiğini, yaklaşık 25 milyonu bulan işçi alacağını ise ödemediğini söyledi.

Temmuz maaşlarını ödemeyen firma, yaklaşık 21 yıldır biriken kıdem tazminatları ile diğer alacakların sadece yarısını ödemek için arabulucuya başvurdu. Arabulucu devreye girdiği için mahkemeye gidip alacaklarına tedbir koyduramayan işçiler patron mal kaçırmasın diye fabrika önünde geceli gündüzlü nöbet tutmaya başladı.

Sözcü’de yer alan habere göre 36 gündür süren nöbet ve hak mücadelesine rağmen polis desteğiyle fabrikadaki malların taşınması Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ile fabrikada örgütlü Deriteks Sendikası Başkanı Makum Alagöz'ü isyan ettirdi.

‘İŞÇİNİN 3 KURUŞUNA GÖZ DİKİYOR’

Türk-İş Başkanı Atalay, arabuluculuk sisteminin işçi haklarının gasp edilmesi için patronlar tarafından kötüye kullanıldığını söyledi. ETF Tekstil firmasının arabulucu masasında işçilere alacaklarının sadece yarısını ödemeyi teklif ettiğini, işçiler alacaklarını kaptırmamak için fabrika önünde nöbet tutarken patronun polis desteğiyle mal kaçırdığını belirten Atalay, "Madem fabrikayı kapattın, işçinin hakkını ver. Ama vermiyor, işçinin 3 kuruşuna göz dikiyor. Bu insanlar aç, bu insanlar haklı. Bu insanlara dayak attırmayın, hakkını verin. Sadece Tuzla'da değil, Ağrı'da, Urfa'da birçok yerde patronlar her gün 10'ar 20'şer adam atıyor" dedi.

ALACAKLARDAN KURTULMAK İSTİYOR

Deriteks Başkanı Makum Alagöz, ETF Tekstil'in 31 Temmuz itibarıyla üretimi durdurup 250 işçinin işine son verdiğini, yaklaşık 25 milyonu bulan işçi alacağını ise ödemediğini söyledi. Patronun 4 yöneticisi adına kurduğu yeni bir şirkete fabrikadaki makine ve malları taşıyıp işçi alacaklarından kurtulmaya çalıştığından şüphe ettiklerini belirten Alagöz, arabuluculuk yüzünden dava açıp işçi alacaklarına tedbir koyamadıklarını, gece gündüz nöbet tutarak hak gaspını önlemeye çalıştıklarını kaydetti.

Öne Çıkanlar