Paylan: İşçiler ücretsiz izinle karşı karşıya, grev yasağı getiriliyor

Paylan: İşçiler ücretsiz izinle karşı karşıya, grev yasağı getiriliyor
HDP'li Garo Paylan, barış politikalarının uygulanması halinde Türkiye’nin 200 milyar TL tasarruf edeceğini belirtti.

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) Ekonomiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, Meclis’e sundukları ekonomi paketine ilişkin açıklama yaptı. Milyonlarca kişinin şu anda herhangi bir geliri olmadığına dikkati çeken Paylan, insanların evine ekmek götüremeyecek duruma geldiğini söyledi. AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı ekonomi paketine değinen Paylan, dünya devletlerinin yurttaşlarına "Evde kal, senin işin aşın, ekmeğin, temel ihtiyaçların benim güvencemde" dediğini ancak Türkiye’de ise sadece kolonya verildiğini vurguladı.

‘İŞÇİLER ÜCRETSİZ İZİNLE KARŞI KARŞIYA’

Plan Bütçe Komisyonu’nu gündemine 13-14 maddelik bir yasa teklifi geleceğini dile getiren Paylan, şunları söyledi: "Bu teklifinde çok tehlikeli maddeler var. ‘Kısa çalışma ödeneği’ adı altında, işçilerin gelirlerinin bir bölümünü karşılayacak düzenleme getirilmiştir. Yani işçiye, asgari ücretliye bin 752 TL ödemeyi vaat eden devlet, şimdi diyor ki, ‘işten çıkarmaları yasaklıyorum ama kanunun yürürlüğe girdiği zaman’. Kanun ay sonunda yürürlüğe girecek. Yani ay sonuna kadar milyonlarca işçiyi çıkar, ey işveren. Bu işçiler işsiz olarak kalacaklar. Başka ne bu yasa diyorlar? Kalan işçin varsa da bunları da ücretsiz izine çıkarabilirsin. Yani işten çıkarmaları yasaklıyor ama bir yandan da bütün işçileri ücretsiz izne gönderen düzenlemeyle karşı karşıyayız."

‘SAFALET ÜCRETİ VERİYORLAR’

Paylan, "Açlık sınırının 2 bin 400 TL olduğu ülkemizde işçiye yalnıza bin 170 TL ödenecek. Bu bin 170 TL bir açlık ücretidir. Bu bin 170 TL sefalet ücretidir. Açlık ve sefalet ücretine milyonlarca vatandaşımız daha katılma riskiyle karşı karşıyadır. Bu açıdan bütün vatandaşlarımızı tepki vermeye çağırıyoruz" dedi.

‘GREV YASAĞI DA GETİRİLİYOR’

Yasa teklifi torbasında "Çok tehlikeli" olarak değerlendirdiği ikinci bir maddenin de olduğunu ifade eden Paylan, şöyle devam etti: "Temel ihtiyaç maddeleri dışında pek çok sektörde faaliyetler devam ediyor. Her gün kameralara yansıyor, inşaatlarda 200-300 işçi aynı ortamda çalışıyor, daracık mekanlarda bir arada yemek yiyor, koğuşlarda bir arada yatıyor. Ve bu ortamlarda salgın yayılıyor. Maalesef bu konuda, hükümet, iktidar ve Saray herhangi tedbir almıyor. İşçiler hastalığa yakalanıyor, evlerine götürüyor ve pek çok vatandaşımız hayatlarını kaybediyor. Buna işçiler tepki göstermeye başladılar. Şimdi bu torba yasada iktidar ‘grevi yasaklıyorum’ diyor. Yani işçi bu duruma tepki gösterip greve giderse, işi bırakıyorum derse, bunu yasaklayan bir düzenleme var. Hem işçiyi ücretsiz eve gönderirim hem bin 170 TL’lik sefalet ücretine mahkum ederim hem de bunlara tepki gösterirseniz ‘grevi yasaklıyorum’ diyen bir yasa teklifiyle karşı karşıyayız. İşçi düşmanı bir yasa teklifiyle karşı karşıyayız. Buna hep beraber tepki göstermeliyiz."

HDP’NİN TEKLİFİ

Paylan, AKP’nin verdiği yasa teklifine karşı "Koronavirüs Salgınına Karşı Ekonomik Güvence Yasa Teklifi" hazırladıklarını ve Meclis Başkanlığı’na sunduklarını söyledi. Paylan, sundukları yasa teklifinin maddelerini şöyle sıraladı:
 
"* İşten çıkarmalar yıl boyunca yasaklanacaktır.
 
* Temel ihtiyaçlar dışındaki sektörlerdeki faaliyetler 30 Haziran 2020 tarihine kadar durdurulacaktır ve bu süreyi uzatma yetkisi Cumhurbaşkanına verilmelidir.
 
* Salgın süresince işçiler ücretli izne çıkarılacaktır.
 
* Tüm işsizlere ve 2 bin 500 TL’nin altında geliri olanlara herhangi bir şart aranmaksızın doğrudan gelir desteği sağlanacaktır.
 
* Geliri olmayan kadınlara her ay 2 bin 500 TL doğrudan gelir desteği sağlanacaktır.
 
* Salgın süresince, ülkemizde yaşayan mülteci ve göçmenlere, her ay 2 bin 500 TL gelir desteği sağlanacaktır.
 
* En düşük emekli maaşı 2 bin 500 TL olacaktır.
 
* Çiftçi borçları ertelenecektir. Çiftçi destekleri derhal ödenecektir.
 
* Salgın süresince, tüm esnaflara her ay 2 bin 500 TL doğrudan gelir desteği yapılacaktır.
 
* Salgın süresince; bankalara olan kredi kartı, ihtiyaç kredisi ve diğer tüm krediler faizsiz ertelenecektir.
 
* Salgın süresince, tüm kira ödemeleri durdurulacaktır. Yalnızca kira geliri ile geçinenler desteklenecektir.
 
* Elektrik, su, doğalgaz, telefon ve internet ihtiyaç sınırına kadar ücretsiz olacaktır.
 
* Asgari ücret vergiden muaf olacaktır.
 
* Gençlerin Kredi Yurtlar Kurumu’na olan tüm borçları silinecektir.
 
* Özel sağlık kuruluşları kamulaştırılacaktır. Tüm özel sağlık kuruluşlarının özelleştirilmesini istiyoruz."

‘BARIŞ POLİTİKALARI TASARRUF ETTİRİR’

Paylan, Meclis’e sundukları teklifle emekli, işçisi, işsiz ve dar gelirlilerin güvence altına alınacağını söyledi. "Bu kaynağı nereden bulacaksınız?" eleştirilerine karşı barış politikalarına işaret eden Paylan, şunları söyledi: "20 milyon vatandaşımız için bu paketin aylık maliyeti 50 milyar TL. Bu salgın 4 ay sürse 200 milyar TL. Bu kaynak var, yok değil. Eğer iktidar tercihlerini değiştirirse, 200 milyar TL kaynak yalnızca bütçede var. Yani Saraylara, yandaşlara kaynak aktarılmazsa, silahlara giden kaynaklar durdurulursa bu 200 milyarlık kaynağı bütçeden sağlayabiliyoruz. Eğer daha barışçıl politikalar sürdürürsek 200 milyar TL tasarruf ederiz. Saray örtülü ödenekle birlikte 20 milyar TL harcıyor. Bu kaynağın büyük bir bölümü israfa gidiyor. Yandaşlara 40 milyar TL ödenek gidiyor. Aynı zamanda da işsizlik fonunda 130 milyar TL var. Bu çerçevede bu 200 milyar TL’nin kaynağı var arkadaşlar." (MA)

Öne Çıkanlar