Krizin yansıdığı pazarda hem esnaf hem yurttaş dertli: Bu parayla Saraydakiler geçinsin de görelim!

Krizin yansıdığı pazarda hem esnaf hem yurttaş dertli: Bu parayla Saraydakiler geçinsin de görelim!
Esnaf halkın işsizlik nedeniyle alışveriş yapamadığını anlatırken, 67 yaşındaki yurttaş ‘Üç kuruş emekli parasıyla geçinin diyorlar. Bu parayla saraydakiler geçinsin de göreyim’ dedi.

Her geçen gün ağırlaşan ekonomik kriz tüm alanlarda olduğu gibi pazarlarda da kendini hissettiriyor. İzmir'de Hatay ve Eşrefpaşa semt pazarında tezgahtarlık yapan esnaf, satış yapamamaktan yakınırken, satamadıkları ürünleri ise çöpe attıklarını söyledi. Pazara alışverişi yapmaya gelen yurttaşlar ise, mevsim itibariyle en ucuz olması gereken meyve ve sebzeleri alamadıklarını belirterek, en fazla iki poşet ile eve döndüklerini ifade etti.

ESNAF: BAŞIMIZDAKİ TÜRKİYE TIRMANIŞTA DİYOR, TIRMANIŞTAYSA BİZ NEDEN GÖRMÜYORUZ’

Mezopotamya Ajansı’ndan Esra Solin Dal’a konuşan Hatay pazarında meyve satan esnaf Ahmet Kaymaz, ailesiyle birlikte 12 yıldır pazarlarda esnaflık yaptığını söyledi. Halden üzümün kilosunu 4 TL den alıp 3 TL'ye sattığını ve eriğin kilosunu 7 TL'den alıp 6 TL satmak zorunda olduğunu vurgulayan Kaymaz, "Geçinmek istiyorsak ürünlerimizi bu fiyatlara vermek zorundayız. Biz şuan kardan çok zararına çalışıyoruz. Şuan başımızdaki 'Türkiye tırmanışta' diyor. Türkiye tırmanışta ise biz neden görmedik. Biz sadece ekonominin batığını gördük. Artık bu ülkede yaşanmıyor" dedi.

‘İNSANLAR İŞSİZ KALDI ALIŞVERİŞ YAPAMIYOR, ÜRÜNLER ÇÖPE GİDİYOR’

32 yıldır semt pazarlarında esnaflık yapan ve Hatay semt pazarında esnaf olan Süleyman Yıldız da salgının kendilerini etkilediğini söyledi. Son zamanlara ürünlerin çoğunu çöpe attıklarının dile getiren Yıldız, "Salgınla birlikte insanlar işsiz kaldı ve bu yüzden alışveriş yapamadı. Şuan da hiçbir sigortamızı ödeyemiyoruz. Vatandaş çalışmıyor ve ekmeğini kazanamıyor. İnsanların yüzde 50'si çalışamadığı için yatıyor. Şuan para kazanamayan insanlar nasıl alışveriş yapabilir ki" diye belirtti.

‘HALDE 2,5 LİRAYA ALDIM BİBERİ 1,5 LİRAYA SATIYORUM’

Eşrefpaşa pazarında biber satarak geçimini sağlayan Sinan Yoldaş da şunları söyledi: "Halden 2 buçuk TL aldığı biberi 1 buçuk TL satıyorum. Pazar kalabalık ama insanlar iki, üç poşetten fazla bir şey alamıyor. Çünkü vatandaşı alım gücü yok. Onalar almayınca bizde satış yapamıyoruz. Yani satamadığımız ürünleri birçok pazar gezdirerek satmaya çalışıyoruz ama maalesef uzun süre kalınca çürüyor. Yani şuna tezgâhlarda bulunan ürünlerimizin boşalmasını bekliyoruz."

YURTTAŞ: EVE SADECE İKİ POŞETLE DÖNÜYORUZ

Pazar alışverişine çıkan ve meyve ve sebzelerin pahalılığından yakınan Yeter Sayar da, evlerine sadece iki poşet ile döndüklerini söyledi. Yaz mevsimi olmasına rağmen kayısının kilosunu 12 TL'den aldıklarını kaydeden Sayar, "İncir 17 TL ve üzüm ise 7 TL'ye satılıyor. 4 çocuğum var. Önceden bir markete 100 TL götürdüğünde iki haftaya yetecek kadar sebze ve meyve alabiliyordum. Şimdi pazardan 200 TL ile hiçbir şey alamıyorum" diye konuştu.

67 YAŞINDAKİ GİRGİN: BU PARAYLA SARAY GEÇİNSİN GÖRELİM

Pazar alışverişine çıkan Sabriye Girgin (67) ise, meyve fiyatlarının cep yaktığın ifade etti. Emekli maaşıyla geçinemediğini belirten Girgin, şunları söyledi: "Fasulye 10TL, Şeftali 16 TL satılıyor. Emekli maaşıyla nasıl alayım? Çocuklarım var benim, yetmiyor. Üç kuruş emekli parası veriyorlar geçinin diyorlar. Bu parayla saraydakiler geçinsin de göreyim."

Öne Çıkanlar