Pegasus'ta işçi kıyımı başladı

Pegasus'ta işçi kıyımı başladı
Pegasus'ta sendikal çalışma yürüten 40 işçi, gerekçe gösterilmeden işten çıkarıldı.

İsa Uğur ERDOĞAN


ARTI GERÇEK- Pandemi dönemiyle birlikte sorunları daha da artan, çalışma şartları ve ücretlerle ilgili sorunlarını sendikalaşarak aşmaya çalışan Pegasus işçileri, işten çıkarıldı.

DİSK’e bağlı Türkiye Devrimci Kara, Hava ve Demiryolu Taşımacılığı İşçileri Sendikası’nın (Nakliyat-İş) bir süredir örgütlenme çalışması yürüttüğü hava yolu şirketi Pegasus’ta bu sabahtan itibaren sendikal çalışma yürüten çalışanlar işten çıkarılmaya başlandı. İnsan Kaynakları tarafından bildirilen işten çıkarmalarının gerekçesi ise belirtilmedi.

‘ÖZEL EŞYALARIMIZI ALAMIYORUZ’

Artı Gerçek'e konuşan bir çalışan, şirket tarafından işten çıkarılma sebebi açıklanmadığını, çıkarılan kişilerin tamamına yakının sendikalı olduğunu belirtti.  Sabah saatlerinde İnsan Kaynakları tarafından arandıklarını söyleyen çalışan, "Pegasus’un tek taraflı iş akdimizi feshetttiği söylendi. Nedenini sorduğumuzda bu konuda paylaşım yapamayacaklarını belirterek noter ihtarının 3 iş günü içerisinde elimize ulaşacağını söylediler. Pandemi dolayısıyla da genel müdürlüğe çağıramayacaklarını söylediler. Tazminat hakkımızı alıp alamayacağımızı sorduğumuzda noter kâğıdı üzerinden görebileceğimizi söylediler. Şu anda kartlarımız iptal edildiği için şirketin içerisinde özel eşyalarımızın olduğu dolaplardan eşyalarımızı alamıyoruz. Bütün mail ve whatsaap gruplarından engellendik. 40 kişiye yakın bir işçi çıkarma durumu oldu. Çıkarılan arkadaşlarımızın hepsi de sendikalı" dedi.

KIDEM VE TAZMİNAT HAKLARININ OLMADIĞI SÖYLENDİ

SGK tarafından kendilerine gönderilen mesajla 04 Kodu* ile işten çıkarıldıklarını öğrendiklerini söyleyen çalışan, "İnsan Kaynaklarını arayıp kıdem ve ihbar tazminatını alıp alamayacağımızı sorduğumuzda bu haklarımızın olmadığını söylediler. 04’ten çıkarılsak dahi kıdem tazminatı haklarımız var. Biz bunu sendikal faaliyetlerden dolayı yapıldığını biliyoruz. Çıkarılan tüm arkadaşlar 8-10 yıllık personeller. Herhangi bir performans düşüklüğü gibi bir durum da yok ortada" şeklinde konuştu.

‘O SENDİKA ORAYA BİR ŞEKİLDE GİRECEK’

Yaşanan duruma karşılık bir planlarının olup olmadığını sorduğumuz çalışan, "Biz sendika oraya girene kadar hiçbir şekilde geri adım atmayacağız. Bizi yasal olarak engellemeye yönelik bir şey bulunmadığı sürece bu mücadeleye devam edeceğiz. O sendika oraya bir şekilde girecek. Bu tezgahlar orada bozulmuş olacak" ifadelerini kullandı.

‘SENDİKAYA İHTİYAÇ YOK BİZE DE SORUNLARI İLETEBİLİRSİNİZ’ DENİLİYOR’

İşverenin sendikal örgütlenmenin önüne geçmek için çeşitli adımlar attığını belirten Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu ise Artı Gerçek’e yaptığı açıklamada, "Belli bir sayımız var. Yüzde 40 oranında bir çoğunluğa ulaşmak lazım. Toplam 6 bin 400 kişi çalışıyor. Sendikal örgütlenmeyi engellemek için daha önce zam konusu gündemde yokken yüzde 15 oranında zam yapıldı. Alttan alta ‘sendikaya ihtiyaç yok bize de sorunları iletebilirsiniz’ deniliyor, bazı primlerle ilgili kendince iyileştirmeler yaptı. Bir taraftan 300-400 kişi ücretsiz izne çıkarıldı. Onlarla ilgili şu anda bir çıkarma söz konusu değil. Bugün gelişen olayda 40 kişi çıkarıldı. Devamı gelir mi, nasıl gelir buna dair bilgi yok" dedi.

İşverenin sendikalı çalışanların kimler olduğunu öğrenmeye çalıştığını kaydeden Küçükosmanoğlu, "Bir taraftan ‘Sendikal haklara saygılıyım’ diyen bir yönetim diğer taraftan sendika üyesi olan arkadaşlara yönelik vardiya değişimleri ile mobbinge varan uygulamalar var. Bir İş Kanunu var bir de yönetmelikler var çalışma düzeni ile ilgili. Günlük hayatın olağan akışına uygun çalışma sistemine uymayarak vardiya değişikliklerine gidildi. Mesala gecenin 3’ünde başlayan çalışma saatleri düzenleyerek mobbinge varan ve aynı zamanda yasal olmayan uygulama başlatıldı. Bununla ilgili suç duyurusunda bulunduk" bilgisini verdi.


*4 çıkış kodu 'belirsiz süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı sebep bildirilmeden feshi' anlamına gelmektedir. Bu fesih türüne biz uygulamada bildirimli fesih diyoruz. Özetle; işçinin her hangi bir kusurunun olmadığı, işverenin işçiyi geçerli bir nedene dayanarak ya da öylesine işten çıkardığı anlamına gelmektedir.
 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar