Pekin: Dünyanın hack imparatoru ABD

Pekin: Dünyanın hack imparatoru ABD
Çin, kendi bilgisayar sistemleri üzerinden ABD'nin Rusya'ya siber saldırı yaptığını ileri sürdü.

Pekin, Rusya'ya yönelik gerçekleştirilen siber saldırılarda kendi bilgisayarlarının bir araç olara kullanıldığını belirterek ABD'nin bir hack imparatorluğu olduğunu söyledi. 

Independent Türkçe'deki habere göre, Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zao Lician, "ABD bir hack imparatorluğu" dedi. Lician dün yaptığı açıklamada, Washington'a siber saldırıları durdurma çağrısı yaptı.

Çin, geçen ayın sonlarından beri çoğu ABD kaynaklı siber saldırıların hedefi olduğunu öne sürmüştü. Çin, ABD'nin yanı sıra Almanya ve Hollanda'dan da siber saldırı yapıldığını iddia etmişti.

Ülkenin resmi yayın organı Şinhua'nın haberine göre hackerlar, Çin'deki bilgisayarların kontrolünü ele geçiriyor. Bu bilgisayarlar daha sonra Rusya, Belarus ve Ukrayna'ya siber saldırı düzenlenmesi için kullanılıyor.

Saldırıların yüzde 87'sinin Rusya'yı hedef aldığı iddia edilmişti.

Basın toplantısında bu konuyu yorumlayan Lician, "Sayılar, ABD'nin gerçekten dünyanın hack imparatorluğu olduğunu gösteriyor" diye konuştu.

Sözcü, Çin'deki bilgisayarların "sıçrama tahtası" olarak kullanıldığı siber saldırılardan ciddi şekilde endişe duyduklarını vurguladı:

Ukrayna'da yaşananlara karşı böyle bir eylem, uluslararası toplumu yanıltmak ve dezenformasyon yaymak gibi olumsuz etkiler yaratabilir.

Lician, "eski bir ABD'li üst düzey yetkilinin" bir süre önce Rusya'ya siber saldırı düzenlenmesi çağrısı yaptığını hatırlattı. Eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, şubat sonunda bu tür bir açıklama yapmıştı.

"ABD yönetiminin burada nasıl bir rol oynadığını veya bu tür faaliyetlerle, sanal alemde Çin'i karalamaya çalışmaları arasında bir tür bağlantı olup olmadığını bilmiyoruz" diyen Lician, şu ifadeleri kullandı:

Çin, ABD'yi sanal alemde daha sorumluluk sahibi bir tutum benimsemeye ve bu tür kötü niyetli siber faaliyetlere derhal son vermeye çağırıyor.

Öne Çıkanlar