Pekin Kış Olimpiyatları'na gelen 106 kişide korona tespit edildi

Pekin Kış Olimpiyatları'na gelen 106 kişide korona tespit edildi
Olimpiyat kapalı devresi dışında Pekin'de son 24 saatteki vaka sayısı ise 5 olarak açıklandı.

Foto: Reuters


Çin'de Kış Olimpiyatlarına ev sahipliği yapmaya hazırlanan başkent Pekin'e gelenlerde koronavirüs (Covid-19) vakası sayısı 106'ya ulaştı.

Olimpiyat Komitesi’nden yapılan açıklamaya göre, dün Başkent Uluslararası Havalimanı'na gelen kafilelerdekilere yapılan testlerde 9 vaka daha tespit edildi. Böylece 4 Ocak'tan bu yana havalimanı ve organizasyon merkezlerini kapsayan "kapalı devre sistemi" içinde belirlenen vaka sayısı 106'ya yükseldi.

Bugüne kadar Olimpiyatlar için Pekin'e gelen 3 binden fazla kişi test edilirken, yalnızca 1 sporcu ile bir takım yetkilisinde virüse rastlandı, diğer vakaların tümü "paydaş" adı verilen medya mensupları ve sponsor ekiplerinden olduğu belirtildi.

4-20 Şubat arası düzenlenecek Pekin 2022 Kış Olimpiyatları, Covid-19'un yayılmasından korunmak amacıyla sporcu, görevli ve gönüllülerin etkinlik alanlarının şehirden yalıtıldığı "kapalı devre" sisteminde gerçekleştirilecek. Olimpiyatlarda 15 dalda 90'dan fazla ülkeden yaklaşık 3 bin sporcu mücadele edecek.

Öte yandan yerel yönetimden yapılan açıklamada, Olimpiyat kapalı devresi dışında Pekin şehrinde son 24 saatte 5 vaka tespit edildiği kaydedildi.

Vakaların tamamının, ilk kez soğuk zincir taşımacılık sektörü çalışanlarında vakaların görüldüğü Pekin'in güneybatısındaki Fıngtay ilçesinde tespit edildiği bildirildi. Delta varyantını taşıyan yerel vakalar nedeniyle Fıngtay ilçesinde yaşayan 2 milyon kişiye hafta sonunda toplu test uygulanmıştı.

ÇİN’DE SALGINDA SON DURUM

Ulusal Sağlık Komisyonu’ndan yapılan açıklamaya göre, Çin ana karasında dün 24 saatte 25'i yurt içi kaynaklı 63 Covid-19 vakası saptandı.

Yurt dışı kaynaklı 38 vakanın kayıtlara geçtiği ülkede virüse bağlı can kaybı yaşanmadı.

Covid-19 salgınında ilk vakaların ortaya çıktığı Çin ana karasında bugüne kadar 105 bin 811 vaka tespit edildi, 4 bin 636 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 361 hastanın ise tedavisi sürüyor.

Yurt içi kaynaklı vakaların görüldüğü eyalet ve şehirlerde salgın kontrol ve önleme tedbirleri uygulanmaya devam ediliyor.

Çin, Covid-19 vakalarını ortaya çıktığı yerde bastırmayı ve bulaşma zincirini kesmeyi hedefleyen "sıfır vaka" stratejisi uyguluyor. Bu strateji karantina, seyahat kısıtlamaları ve toplu testler gibi katı ile geniş ölçekli tedbirleri içeriyor.

Tedbirler, hayatın olağan akışına müdahale ve yarattığı maliyet açısından zaman zaman tartışmalara yol açıyor.

Öne Çıkanlar