Suriye'de ateşkes kararı

Suriye'de ateşkes kararı
Türkiye ateşkes ilan edecek. Geri çekilme durumunda Türkiye'ye yeni yaptırımlar olmayacak. YPG 5 gün içinde 20 mil güneye çekilecek. Türkiye sınırında tampon bölge kurulacak.

Suriye'den askerlerini geri çekerek Türkiye'nin Suriye'ye askeri harekat yapmasının önünü açtığı için yoğun eleştirilere maruz kalan ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile Türkiye arasında ateşkes sağlanması için Ankara'ya gönderdiği heyet Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yapılan götüşmenin ardından ateşkeş ilan edildiğini açıkladı.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, öğlen saatlerinde Türkiye'ye geldi. Pence, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve ABD Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey ile birlikte Cumhurbaşkanlığı'nda Tayyip Erdoğan ile görüştü. Görüşme 1 saat 40 dakika sürdü. Daha sonra heyetler arası görüşmeye geçildi.

Türkiye heyetinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Gülnur Aybet yer aldı.

Görüşmelerden sonra ABD Başkan Yardımcısı Mike pence ile Dışişleri Bakanı Mike Pompeo basın toplantısı düzenleyerek açıklamalarda bulundu.

Pence, "Ateşkes konusunda karara vardık. Geri çekilme durumunda Türkiye'ye yeni yaptırımlar olmayacak. YPG 5 gün içinde güvenli bölgeden geri çekilecek. Bu karar önemli sonuçlara yol açacak. Suriye sınırında güvenlik sağlanacak. SDF sınırın 20 mil güneyine çekilecek. Türkiye sınırında tampon bölge kurulacak. SDF'ye her zaman minnettar olacağız. SDF'nin oradan çıkmasını sağlayacağız. SDF ile daha sonra askeri ilişkimiz olmayacak, diplomatik ve siyasi ilişkimiz olacak." dedi.

    

Pence ve Pompeo'nun açıklamaları şöyle:

"ABD Başkanı Donald Trump Türkiye'ye müzakere çağrısında bulundu. Başkan Trump'ın güçlü liderliği sayesinde, ABD ve Türkiye ateşkes için anlaşmıştır. Barış Pınarı operasyonuna ara verilecektir. YPG 120 saat içerisinde çekilecek. YPG'nin çekilmesiyle ilgili süreç başlamış durumda. Türkiye Kobani'ye herhangi bir operasyon yapmayacak. YPG'nin çekilmesiyle Barış Pınarı operasyonu sona erecek."

"ABD, YPG'nin güvenli bölge dışına çıkarılmasını sağlayacak. Daha sonra Türkiye operasyonu tamamen sona erdirecektir." 

"Bizim Türkiye ile olan kararlılığımız YPG üyeleri ile geri çekilme için çalışacağız. Amacımız 120 saat içinde çekilmesini sağlamak. Bu başlamış durumda. Yaklaşık 20 mil güneye kadar uzanan bölgeden uzaklaşmaları ve Türkiye'nin operasyonları durdurma kararı almış olması bunun gerçekleşmesini mümkün kılacak."

"Biz konuşurken bile çekilme başladı. Türkiye'nin sınırıyla ilgili çok büyük bir endişesi vardı. ABD de sınır ötesi operasyona karşı olduğumuzu söyledik. Her zaman güvenli bölgenin yanındaydık."

"Suriye'deki Kürtlerle güçlü bir ilişkimiz var. Güvenli bölgenin öneminin farkındayız. Suriye ve Kürt nüfusuyla Türk nüfusu arasındaki güvenli bölgenin öneminin farkındayız."

"Bu bölgede barış ve istikrarı artırmak için yeni bir fırsatımız oldu. 120 saat sonrasında operasyon sona erecek ve birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Bölgede askeri personelimiz olmayacağını Başkan açık şekilde söyledi."

"Hem Türkiye'nin çıkarına, hem de Trump'ın amaçlarına uyabilecek bir anlaşmaya imza attığımızı düşünüyorum."

"YPG bize bölgeden çıkacağı güvencesi verdi."

"Bugünkü ateşkes Trump ve Erdoğan'ın güçlü ilişkilerinin sonucudur. Dostlar arasında fikir ayrılıkları olabilir. Bu durum bir anlaşmaya varmamızı mümkün kıldı. Barışçıl ve istikrarıl güvenli bölge kurulmasına ön ayak oldu."

"Daimi ateşkes gerçekleştiğinde Başkan Trump, ekonomik yaptırımların kaldırılması konusunda anlaştı."

"Yeni yaptırım yok, var olan yaptırımlar geri çekilecek".

"Halkbank görüşmenin bir parçası değildi. Bu konu mahkeme sürecinde olan bir konu. Bugün ateşkes olmasaydı çok büyük yaptırımlar gelecekti Türkiye'ye. 120 saatlik operasyona ara verilecek, süre içinde yaptırımlar uygulanmayacak. Kalıcı ateşkes ortaya konunca ABD son dönemde getirilmiş yaptırımların kaldırılmasına onay vermiştir." (HABER MERKEZİ) 

    

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar