Pendik’te asbest tehlikesi: Önlem alınmazsa tehlike büyüyecek

Pendik’te asbest tehlikesi: Önlem alınmazsa tehlike büyüyecek
İstanbul Pendik’te Millet Bahçesi projesi için yıkılan Ytong Fabrikası için asbest uyarısı yapıldı. Yıkımın yapıldığı yere 1 km uzakta hastane bulunuyor.

Rıfat DOĞAN


ARTI GERÇEK - Pendik’te Toplu Konut İdaresi (TOKİ) eliyle yürütülen Millet Bahçesi projesi kapsamında yıkılan Ytong Fabrikası’ndan yayılan asbest çevrede yaşayanları tehdit ediyor. Uzmanlar uyarıyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı TOKİeliyle yürütülen Pendik Millet Bahçesi çalışmaları kapsamında bölgedeki yapı malzemesi şirketi YTONG fabrikasının yıkımına devam ediliyor. Fabrikanın çatısındaki malzemelerde kanser yapıcı maddeler arasında yer alan asbest olduğu, önlem alınmadan yıkım yapıldığı için bu asbestin çevrede yaşayanlar için tehdit oluşturduğu belirtiliyor.

Önlem alınmadan yıkılan binadan yayıldığı belirtilen asbest için yapılan başvurulardan da hiçbir sonuç alınamadı.

‘FABRİKANIN ÇATISI ASBESTLİ MADDE İLE KAPLI’

Asbest ve Tehlikeli Atıklar Derneği Başkanı Cafer Fidan konuya ilişkin Artı Gerçek’e yaptığı açıklamada "Resimlerde görülen alan Pendik’te yapımı devam eden Millet Bahçesi içerisinde yıkımı yapılan bu binaların çatısı asbestili olduğu bilinen termitlerle kaplı" dedi.

Durumu yetkili mercilere bildiren Fidan, asbest konusunda yaptıkları şikayetlerden bir yanıt alamadıklarını belirterek  "Bu yılın ocak ayından itibaren BİMER ve cimer üzerinden, Büyükşehir Belediyesi ve Pendik Belediyesi ihbar hatlarından yıkımın durdurulması, gerekli önlemlerin alınarak Asbestli malzemelerin bertaraf edilmesi yönünde uyarilarimiz hiç bir şekilde dikkate alınmadı, cevap dahi verilmedi" diye konuştu.

 

 

YIKIMIN YAPILDIĞI YERİN 1 KM UZAĞINDA HASTANE VAR 

Yıkım sürecinde ortaya çıkan asbestin yarattığı tehlikeye işaret eden Fidan şu uyarıda bulundu:

"Burada yapılan bu işlemle çevre halkının, yani başında bulunan ünlü bir hastanenin ve 1 km yukarısında bulunan Marmara Üniversitesi hastanesi’nin hasta ve hasta yakınları kanser riski ile karşı karşıya bırakılmıştır.İleriki dönemlerde çevreye yayılan asbest lifleri yüzey toprağına yapılacak olan her işlemde yenden havaya salınım yaparak canlıları kanser riskiyle tehdit edecektir. Yapılan işlemeler derhal durdurulmalı ve gerekli önlemler alınmalıdır."

‘HERHANGİ BİR ÖNLEM ALINMADAN ASBESTLİ YAPI YIKILIYOR’

Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) İstanbul Koordinasyonu Kurulu Sekreteri Cevahir Efe Akçelik de Artı Gerçek’e konuyla ilgili değerlendirmede bulundu. Akçelik "gelen görüntüler incelendiği zaman, en çok asbeste rastlanan malzeme olan eternit çatıların herhangi bir önlem alınmadan kırıldığı açıkça görülmektedir. Oysa bu işlem Asbestle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik gereğince; asbest söküm uzmanın nezaretinde, ilgili alan karantinaya alınarak, uygun ekipman ve donanımla yapılmalı, yönetmelik hükümleri gereğince uygun yöntemle bertaraf gerçekleştirilmeliydi" dedi.

‘UYGUNSUZ ÇALIŞMA DEVAM ETTİĞİ SÜRECE TEHLİKE BÜYÜYECEK’

Akçelik, asbestle ortaya çıkan tehlikeye dikkat çekerek şunları söyledi:

"Yapılan bu gelişi güzel işlemle tüm asbest lifleri havaya yayıldığı, yıkım işçileri başta olmak üzere, o bölgede yaşayanlar ve o bölgeyi güzergâh olarak kullananlar için ciddi bir sağlık riski oluştuğunu söyleyebiliriz. Uygunsuz çalışma devam ettiği sürece tehlikenin daha da büyüyecektir."

‘ASBEST KANSER GİBİ ÇEŞİTLİ HASTALIKLARA YOL AÇAR’

Yapılan çalışmanın durdurulması gerektiğini belirten Akçelik şöyle devam etti:

"Asbest lifleri havalandıklarında hava akımı az olsa bile günlerce havada asılı kalabilirler. Solunum yoluyla vücuda girip ciğerlere yerleşen mikron boyutunda asbest lifleri, kimyasal bileşimleri ve fiziksel özelliklerine bağlı olarak zaman içinde asbestozis, mezotelyoma ve akciğer kanseri gibi çeşitli hastalıklara yol açar. Unutulmamalıdır ki asbest, Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı tarafından "kesin kanserojen" tanımlanması ile 1. grupta sınıflandırılmıştır. İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Pendik Belediyesi acilen bu yıkımları durdurmalı, yönetmelik hükümlerine göre söküm işlemlerini başlatmalıdır. Ayrıca ortam ölçümü ve kişisel maruziyet ölçümleri yapılarak durum değerlendirilmesi yapılmalıdır."
 

Öne Çıkanlar