Pentagon'dan AA'ya Gare yanıtı: QSD'yle çalışıyoruz, bu değişmedi

Pentagon'dan AA'ya Gare yanıtı: QSD'yle çalışıyoruz, bu değişmedi
Pentagon Sözcüsü Kirby: Suriye'de QSD'yle, Irak'ta Iraklılarla birlikte çalışıyoruz. Ve amaç da, geçmişte de olduğu gibi, IŞİD'in peşine düşmek.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Suriye Demokratik Güçleri'yle (QSD) birlikte IŞİD'i temizlemek için yürüttükleri ortaklığın değişmediğini söyledi. Kirby, günlük basın toplantısında Anadolu Ajansı (AA) muhabirinin Garê üzerinden QSD'yle ilgili sorduğu soruya yanıtında, "Biz Suriye'de yerel Suriye Demokratik Güçleri ile çalışıyoruz ve bu değişmedi" dedi.

Pentagon'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kirby'ye AA, "Bildiğimiz gibi Türkiye şu an Kuzey Irak'ın dağlık bölgelerinde operasyonlar düzenlemeye çalışıyor. Ve Suriye Demokratik Güçleri, Türkiye'nin PKK kontrolündeki dağlarda yürüttüğü operasyonlara karşı bazı açıklamalar yayınladı ve tabii ki PKK ile dayanışma ifade etti. Amerikan halkının vergileri ile desteklenen bir grubun tanımlı bir terör örgütüyle bağlarının olması ve bazen onlarla dayanışma açıklamaları yapması ABD Savunma Bakanlığı'nı kaygılandırmıyor mu?" sorusunu yöneltti.

'IŞİD'İ YENİLGİYE UĞRATMANIN EN İYİ YOLLARINDAN BİRİ' 

Kirby, "Sanırım şunu biliyorsunuz ki, bizim Irak ve Suriye'deki operasyonlarımız sadece, Suriye ve Irak halkına karşı halen devam etmekte IŞİD tehdidine karşı koymaya odaklı. Ve uzun zamandır söylediğimiz gibi, IŞİD'in kalıcı bir yenilgisini garanti etmenin en iyi yollarından biri, bunu yerel, yerli güçler aracılığıyla yapmaktır. Ve Suriye'de QSD'yle, Irak'ta Iraklılarla birlikte çalışıyoruz. Ve amaç da, geçmişte de olduğu gibi, IŞİD'in peşine düşmek. Odağımız bu" yanıtını verdi.

Pentagon sözcüsü, AA muhabirinin "Peki bu durum onların bu terör örgütüyle dayanışma beyan etmesini meşrulaştırıyor mu?" sorusunu ise şöyle yanıtladı: 

"Burada münferit gruplara girmeyeceğim. Biz Suriye'de IŞİD'le mücadele etmek için yerel Suriye Demokratik Güçleri ile çalışıyoruz ve bu değişmedi."

'VERGİ MÜKELLEFLERİNİN PARASINA KESİNLİKLE DEĞDİ'

Kirby, sözlerine şöyle devam etti: 

"Ve eğer bana, koalisyonun IŞİD'i yenilgiye uğratma çabaları açısından Amerikalı vergi mükelleflerinin parasının karşılığının alınıp alınmadığını soruyorsanız, bunun kesinlikle böyle olduğunu söylerim. Bu [IŞİD], çok büyük ölçüde gücü azalmış bir grup."

'BU ÇABAYA DEĞMEDİĞİNİ SAVUNAMAZSINIZ'

Pentagon sözcüsü, Barack Obama yönetiminde, 2014-2015'te aynı kürsüde gazetecilerle yaptığı toplantılar sırasında, IŞİD'in hâlâ bir tehdit oluşturduğunu ama şimdi durumun böyle olmadığını belirterek, "Ve bu nasıl oldu biliyor musunuz? Çünkü sahada, IŞİD'e karşı mücadele etmekte başarılı olduklarını kanıtlamış yerel ortakları bulunan bir uluslararası koalisyon vardı" dedi.

Kirby, IŞİD'le mücadeleye harcanan paranın ve kaynakların sorgulanmaması gerektiği görüşünü paylaştı; bu süreçte çok fazla can kaybı verildiğini de belirterek, "Eğer IŞİD'in bugünkü haline bakarsanız, tüm bu çabalara değmediğini savunamazsınız" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar