Petrol fiyatı savaşları ilk kurbanını verdi: Whiting Petroleum iflas etti

Petrol fiyatı savaşları ilk kurbanını verdi: Whiting Petroleum iflas etti
ABD merkezli petrol şirketi Whiting Petroleum, petrol fiyatlarınını varil başına 20 dolar seviyelerine düşmesinin ardından iflas başvurusunda bulundu.

ABD merkezli petrol şirketi Whiting Petroleum, petrol fiyatlarınını varil başına 20 dolar seviyelerine düşmesinin ardından iflas başvurusunda bulundu.

Koronavirüs, Suudi Arabistan ile Rusya arasındaki fiyat savaşı, yükselen tahvil faizleri ve pandemi karşısında milyarlarca dolarlık borçlarını yeniden yapılandırmaya çalışan petrol şirketlerinden ilk düşen Whiting Petroleum oldu.

Şirket, koronavirüs salgını kaynaklı talep düşüşü, petrol ve gaz fiyatlarının çok düşük seviyelerde seyretmesi nedeniyle finansal bir yeniden yapılanmanın kendileri için "en iyi yol" olduğunu kaydederek, 1 Nisan 2020 tarihinde Teksas Güney Bölgesi İflas Mahkemesi'ne iflas koruma başvurusunda bulunduğunu ve New York Menkul Kıymetler Borsası'nda hisselerinin askıya alınmasını istediğini açıkladı. 

Şirketin hisseleri, son üç ayda yüzde 91 gibi olağanüstü oranda gerileme gösterdi. Önceki gün de yüzde 12 değer kaybı yaşayan şirketin hisseleri işleme kapandı.

1 Ocak 2020 tarihinde 66 dolar seviyesinde olan Brent tipi ham petrolün varil fiyatı önceki gün 22 dolar seviyesine kadar düşmüştü. Aynı dönemde Batı Teksas tipi ham petrolün varil fiyatı da 61 dolardan 20 dolara kadar gerilemişti.

Whiting Petroleum, yaptığı açıklamada, bilançosunda 585 milyon dolardan fazla nakit olduğunu ve ticari taahhütler doğrultusunda faaliyetlerini sürdüreceğini belirtti. Şirket ayrıca, yeniden yapılandırma sırasında herhangi bir "ek finansmana gerek kalmadan mali yükümlülükleri yerine getireceğini" söyledi.

1980 yılında kurulan Whiting Petroleum, büyük ölçüde Denver-Julesburg Havzası’nın yayındaki Bakken ve Three Forks Shale’de çalışmalar yürütüyor. 2019 yılı sonu itibariyle, şirketin 485,4 milyon varil petrol eşdeğeri tahmini kanıtlanmış rezervleri bulunuyor. Bu rezervlerin yüzde 55'i petrol, yüzde 21'i doğalgaz sıvısı ve yüzde 24'ü doğalgaz.

UZLAŞMA BEKLENTİSİ PETROL FİYATLARINI YÜKSELTTİ

Öte yandan, ABD Başkanı Donald Trump'ın Suudi Arabistan ve Rusya'nın aralarındaki fiyat savaşını sona erdirecek bir üretim anlaşmasına önümüzdeki birkaç gün içinde varmalarını beklediğini ifade etmesi uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarını yükseltti.

Trump'ın açıklamalarından destek bulan petrol fiyatları bu sabah saatlerinde çok sert bir şekilde yükselişe geçti. Brent petrolünün varil fiyatı yüzde 12'nin üzerinde artış kaydetti ve 28 doları geçti. Brent petrolün varil fiyatı dün gün içerisinde 24,50 seviyelerine kadar çekilmişti.

NYMEX'de Batı Teksas petrolünün varil fiyatı 0,94 dolar artışla 21,25 dolara çıktı.

Trump, ABD'li petrol şirketlerinin yöneticileri ile bir araya geleceğini ve sektöre yardım için bir dizi seçeneği tartışmayı beklediğini ifade etti. ABD'li petrol üreticileri kayaç petrolü üretimi yaptıkları için petrol çıkarma maliyetleri 30-35 dolar bandında seyrediyor. Birçok ABD'li petrol şirketi maliyetlerin çok altına gerileyen petrol fiyatları sonrası bir süredir üretim yapamıyordu.

Öne Çıkanlar