Petrol fiyatları düştü, Suudi Arabistan KDV'yi üçe katladı

Petrol fiyatları düştü, Suudi Arabistan KDV'yi üçe katladı
Suudi Arabistan, koronavirüs salgını ve düşen petrol fiyatları sebebiyle bir dizi ekonomik tedbir açıkladı. KDV üçe katlanırken, devlet yardımları azaltıldı.

Suudi Arabistan, koronavirüs pandemisi ve düşen petrol fiyatlarının etkileri ile mücadele etmek için, Katma Değer Vergisi'nin (KDV) üçe katlanmasını ve kamu çalışanlarına sağlanan bazı devlet yardımlarının azaltılmasını içeren kemer sıkma tedbirleri açıkladı.

Gelirleri artırmak ve harcamaları rasyonalize etmek için atılan bu adımların parasal tutarı, Suudi Basın Ajansı'ndan bir yetkiliye göre, 100 milyar riyal (26,6 milyar dolar) civarında. Maliye Bakanı Muhammed Al-Jadaan, pazartesi günü telefon yoluyla verdiği mülakatta, 2020 yılı için toplam harcamaların planlanana yakın kalacağını, zira tasarruf edilen paranın sağlık bakım hizmetleri ve işletmelere yardıma tahsis edileceğini söyledi.

Al-Jadaan, "1 Temmuz'dan itibaren geçim ödeneği askıya alınacak, Katma Değer Vergisi ise yüzde 5'ten yüzde 15'e arttırılacak. Bu tedbirler acı verici ancak benzeri görülmemiş koronavirüs krizini mümkün olan en az hasarla atlatabilmek ve orta ile uzun vadede mali ve ekonomik istikrarı sağlamak için gerekli" dedi.

Al-Jadaan, "Bunlar öncelikler: İnsanların sağlık hizmetleri ve insanların geçimi. Mali gücümüzü sürdürmeyi sağlama almak istiyoruz. Böylelikle ekonominin kısıtlamalardan çıkması ile birlikte, ekonomiyi destekleyebileceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman, ülkedeki artan gaz fiyatları ve yeni getirilen KDV'den dolayı yaşam masraflarının yükselmesi ile 2018 yılında kamu çalışanlarına aylık 1,000 riyal (267 dolar) geçim ödeneği bağlanmasını istemişti.

Aralık ayında açıklanan resmi rakamlara göre, Suudi Arabistan'ın kamu sektöründe yaklaşık 1,5 milyon kişi çalışıyor. Yeni kemer sıkma tedbirleri ülkenin ilk çeyrekte 9 milyar dolarlık bütçe açığı vermesinden sonra açıklandı.

Suudi Maliye Bakanı, pandemiye bağlı olarak ekonomik faaliyetlerin durdurulması ya da azalmasından dolayı petrol dışı gelirlerin etkilendiğini ifade etti. Suudi Arabistan'ın bu yılın ilk üç ayındaki petrol gelirleri ise geçen yıla göre yüzde 24 düşerek 34 milyar dolara geriledi.

Koronavirüsün yayılmasını önlemek için halihazırda sıkı bir sokağa çıkma kısıtlaması uygulayan Suudi Arabistan, dünyanın en büyük petrol ihracatçısı olması ile birlikte, küresel petrol piyasalarındaki erimeden dolayı ikinci bir krizle karşı karşıya. Bu kargaşa, büyük kısmı petrolden gelen kamu gelirlerinin azalmasına yol açtı ve 2014'teki önceki petrol satış dalgasından sonra Krallık'ın kırılgan ekonomisini tekrar yoldan çıkarmaya yöneltti.

Öne Çıkanlar