Petrol-İş: YHK kararını tanımıyoruz

Petrol-İş: YHK kararını tanımıyoruz
TÜPRAŞ’ta 4 bin 300 işçiyi kapsayan TİS sürecinde Yüksek Hakem Kurulu’nun işveren lehine karar vermesi protestolara neden oldu. Petrol-İş Sendikası, kararı tanımadığını açıkladı.

Koç Holding’e bağlı TÜPRAŞ’ta, Türkiye Kimya Petrol Lastik ve Plastik Sanayi İşverenleri Sendikası (KİPLAS) ile Petrol-İş Sendikası arasında 4 bin 300 kişiyi kapsayan ve uyuşmazlıkla sonuçlanan Toplu İş Sözleşmesi (TİS) süreci, Yüksek Hakem Kurulu (YHK) tarafından karara bağlandı. 18 Ocak'ta başlayan görüşmelerde yapılan 16 oturumunda 80 maddeden 70'inde anlaşma sağlandı. Sonuçsuz kalan 10 maddeye ilişkin Yüksek Hakem Kurulu'na gidildi. YHK ise işveren lehine karar vererek Petrol-İş’in kabul etmediği TİS süreci 3 yıla çıkarıldı. İlk altı ay yüzde 6 zam veren YHK, işçiler için takip eden altı aylık periyotlarda yüzde 5 zam öngördü. 

YHK’nin kararı, başta Batman olmak üzere tüm TÜPRAŞ rafinelerindeki işçilerce düzenlenen yürüyüşler ile protesto edildi. 

PETROL-İŞ: KARARI TANIMIYORUZ'

Petrol-İş Sendikası Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreteri Mustafa Mesut Tekik, YHK ve kararı hakkında, "Tarafsız yaklaşıp hakemlik görevini yerine getirmemiş, aksine işverenin tüm dediklerini kabul etmiş ve işveren lehine karar vermiştir" ifadeleri kullandı. 

YHK kararlarının sendika ve işveren için bağlayıcı olsa da, işçiler ve sendika olarak alınan bu kararı tanımadıklarını söyleyen Mustafa MesutTekik, işçilerin yıllarca mücadele ederek kazanım elde ettikleri haklarının ellerinden alınmak istendiği ve bunun da YHK aracılığıyla yapıldığını kaydetti.

‘FİİLİ EYLEMLER YAPACAĞIZ’

Mazeret izinleri, sosyal haklar ve çalışma saatlerinin işçilerin 40 yıllık mücadelesi sonucu elde edilen haklar olduğunu vurgulayan Tekik, "Dayatmaları kabul etmediğimiz için 6 aydır sözleşme süresi devam ediyordu. Bugün bu haklara bir saldırı olmuştur. Alınan karar sermaye yanlısı ve sermayenin de istediği gibi bir karardır. Hakemler adil karar vermedi. Bu kararları fiiliyatta yapacağımız eylemler ile tanımadığımızı ve mücadele ile yeniden ek bir masa kurdurarak haklarımızı geri alacağız" dedi.

‘MÜCADELE BİTMEDİ’

Sendika olarak yapacakları süreç değerlendirmesinin ardından bir dizi eylem ve etkinlik kararı almayı düşündüklerini ifade eden Tekik, petrol işçileri için mücadelenin bitmediğini vurguladı. 

Petrol-İş Sendikası Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreteri Mustafa Mesut Tekik, şunları söyledi: "Yaşananlardan tek başına işveren değil aynı zamanda iktidar da sorumludur. Çünkü her fırsatta işçilerin eylem ve grevlerini yasaklayan bir iktidar ile karşı karşıyayız. Sermaye yaptığı her şeyde ardındaki güç olan iktidara güvenerek hareket ediyor."

(MEZOPOTAMYA AJANSI)

Öne Çıkanlar