Fatih Akın filmini savundu: #MeToo sansür amaçlı kullanılmamalı

Fatih Akın filmini savundu: #MeToo sansür amaçlı kullanılmamalı
Bir seri katilin kadınları katlettiği son filmi 'Altın Eldiven'le Berlinale'de tepki çeken Fatih Akın eleştirilere yanıt verdi.

69. Berlin Film Festivali'nin yarışma bölümünde gösterilen Fatih Akın'ın 'Der Goldene Handschuh' (Altın Eldiven) isimli bir seri katili konu alan 115 dakikalık korku filmi büyük tartışma yarattı. İzleyicilerin büyük bölümü, aşırı şiddet dolu sahnelere dayanamayarak erkenden filmden çıkarken, ünlü yönetmen de sert eleştirilerin hedefi oldu.

İLGİLİ HABER: FATİH AKIN'IN FİLMİNE DAYANAMADILAR

Akın ise son filminde özellikle kadın kurbanları istismar ettiğine dair eleştirileri reddetti.

Sputnik'te yer alan habere göre, 1970'li yıllarda Hamburg'da canavarımsı fiziksel görünüşü olan ve kadınları vahşice katleden Fritz Honka'nın gerçek hikayesine dayanan kurbanları onurlandırmak istediğini savunan Akın, seyirciyi de sarsmak istediğini belirtti.

Akın, "Cinsel şiddet konusundaki tartışmanın her yeri sardığı bir çağda yaşıyoruz ve bu içinde haklılık barındırıyor" diyerek ekledi: "Ama cinsel şiddet hakkında film yaptığınızda bunu göstermeniz gerekir."

Filmde kurbanların işkenceden geçirilip öldürülmesi ve parçalanması ayrıntılı şekilde gösterilirken, Akın bu sahnelerle kadınlara yönelik şiddeti yüceltmek gibi bir niyetinin olmadığını söyledi. Bu sahnelerin setini oluşturan Hamburg'un fuhuş bölgesini çekip çevirenlere filmi izlettiğini ve sarsıldıklarına dair izlenim edindiğini aktararak şöyle konuştu:

"Onlara kadına şiddetin ne kadar yanlış olduğunu, #MeToo hareketini dilinizde tüy bitene dek anlatın, yine de bir kulaklarından girip diğerlerinden çıkar. Ama kadına şiddet uygulamış olanlar çıkıp 'bu film benim için çok vahşi' derse, belki naif olacak, ama bu filmin onların hayatı üzerinde bir etki yapacağını umarım."

Eğlence sektöründe cinsel taciz konusunda hassasiyetin artmasının sanatsal özgürlüğü kısıtlamaması gerektiğini dile getiren Akın, "Elbette #MeToo gibi şeyleri ben de destekliyorum, ama bu sansür amaçlı kullanılmamalı" dedi. (KÜLTÜR-SANAT SERVİSİ)

Öne Çıkanlar