Pfizer: Covid-19 hapı ölüm riskini yüzde 89 azaltıyor ve Omicron'a karşı etkili

Pfizer: Covid-19 hapı ölüm riskini yüzde 89 azaltıyor ve Omicron'a karşı etkili
Pfizer, ürettikleri Paxlovid isimli antiviral hapın, Covid-19 hastalarında hastaneye yatış ve ölüm riskini yüzde 89’a kadar azalttığını ve Omicron’a karşı da etkili olabileceğini duyurdu.

ABD merkezli ilaç şirketi Pfizer, internet sitesinden, ürettikleri Paxlovid isimli antiviral hapın faz 2 çalışmasında, Covid-19 hastalarında hastaneye yatış ve ölüm riskini yüzde 89’a kadar azalttığını yazılı açıklama ile duyurdu. Pfizer, bu hapın Omicron varyantında da etkinliğini koruduğunu bildirdi.

Açıklamada, Acil Kullanım İzni için devam eden süreçte bu verilerin ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ile paylaşıldığı belirtildi. Pfizer, 16 Kasım'da ilacın orta ve yüksek riskli hastalarda kullanılması için FDA'ya başvurmuştu. İlaç, FDA'dan onay alınması halinde "Paxlovid" adıyla birkaç hafta içinde ABD'de satışa sunulacak ve ilk etapta sadece aşı yaptırmamış kişilerin tedavisinde kullanılacak.

'BULAŞMAYI CİDDİ ÖLÇÜDE ENGELLEMEMİZ MÜMKÜN'

Pfizer Yönetim Kurulu Başkanı Albert Bourla, "İzin verilirse veya onaylanırsa, bu potansiyel tedavinin pandemiyi bastırmaya yardımcı olmak için kritik bir araç olabileceğinden eminiz" dedi. Pfizer yetkilisi Mikael Dolsten de "Harika bir sonuç. Devasa sayıda hayatın kurtarılmasından ve hastaneye yatışın önlenmesinden söz ediyoruz. Ve elbette, eğer ilaç enfeksiyondan sonra hızla devreye sokulursa, bulaşmayı da ciddi ölçüde engellememiz mümkün" açıklamasını yaptı.

'İKİ DOZ BIONTECH AŞISI, OMICRON'A KARŞI YÜZDE 33 KORUMA SAĞLIYOR'

Öte yandan, Omicron varyantının ilk kez tespit edildiği ve halihazırda baskın varyant olduğu Güney Afrika Cumhuriyeti'nin en büyük sağlık sigortası firması Discovery'nin, 15 Kasım-7 Aralık tarihlerinde ülkede kaydedilen 78 bin Omicron vakası üzerinde yürüttüğü araştırmanın sonuçları açıklandı.

Buna göre, Covid-19'un delta varyantına karşı yüzde 80 seviyesinde koruma sağlayan çift doz Pfizer-BioNTech aşısının, Omicron varyantına karşı koruma oranının yüzde 33 seviyesine gerilediği belirlendi. Araştırma sonuçları ayrıca Pfizer-BioNTech aşısının hastaneye yatışlara karşı yüzde 70 etkili olduğunu gösterdi. Bu oran delta varyantı için yüzde 90 seviyelerindeydi.

Discovery firmasının Üst Yöneticisi (CEO) Ryan Noach, eldeki bulgular ışığında omicron varyantının diğer varyantlara kıyasla çok daha hafif semptomlar gösterdiğini ifade etti. Noach ayrıca omicron nedeniyle hastaneye kaldırılan hastaların büyük çoğunluğunun "aşısız" olduğuna dikkati çekti. 

Öne Çıkanlar