PİA Genel Başkanı Kamaç'tan 'samimiyet' çağrısı

PİA Genel Başkanı Kamaç'tan 'samimiyet' çağrısı
PİA Genel Başkanı Kamaç, başta Kürt sorunu olmak üzere Türkiye’de yaşanan sorunların çözümü konusunda her kesimin samimi olması gerektiğini söyledi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP), "Demokrasiye, Barışa, Adalete Çağrı Deklarasyonu"nu değerlendiren İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA) Genel Başkanı Mehmet Kamaç, deklarasyonla güçlü bir iradenin ortaya çıktığını söyledi.

HDP’nin açıkladığı 11 maddelik deklarasyonun Türkiye siyaseti için önemli olduğunu belirten Kamaç, böylesi bir süreçte bir partinin Kürt sorunu başta olmak üzere Türkiye’deki bütün sorunları net bir şekilde ortaya koyan iradenin ortaya çıkmasının anlamlı olduğunun altını çizdi.

100 yıldır süren Kürt sorunun pik yaptığı bir dönemin yaşandığına dikkat çeken Kamaç, "Ülkenin en can alıcı meselesi Kürt sorunudur. Böylesi bir dönemde HDP’nin Kürt sorununu ortaya koyan bir tutum sergilemesi değerlidir. Kürt sorunun diyalog, barış ve demokratik değerler ekseninde oturulup konuşulup çözülmesi gereken bir meseledir. 100 yıllık süreçte de gördük ki, bu sorun baskıyla çözülmeyecektir. Bu sorun çözülmedikçe, Türkiye’deki diğer sorunların çözülemeyeceğini iyi görüp ona göre davranmamız gerekiyor" dedi.

SAMİMİYET ÇAĞRISI

Türkiye’nin olağanüstü bir süreçten geçtiğini ifade eden Kamaç, Kürt sorunun seçimlere yakın bir zamanda tartışılıyor olmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, "Kürt siyaseti ve partileri bu konuda uyanık olması gerekiyor. CHP başta olmak üzere sistem partilerinin Kürtlere dönük söylemlerinin Kürt sorunun çözümüne yönelik mi yoksa önümüzdeki seçimde Kürtlerin oylarını nasıl ‘devşireceğiz’ hamlesi midir? Bu konuda dikkatli olmamız gerekiyor. Son dönemlerde Kürt sorunun çözümünde CHP’nin ‘Kürt sorunu vardır, çözülmesi gerekiyor’ demesi önemlidir. Ama bunlar yetmiyor. Sonuçta Kürt sorunu çözmek istiyorsanız, Kürtleri ülkenin asli unsuru olduğunu kabul etmeniz gerekiyor. Sadece oy devşirme sistemi olarak değil, hakikatten sorunu çözme noktasında siyaset yürütülmese bu söylem samimi olmayacaktır. Meseleyi gerçekten çözecekler adımların atılması gerekiyor. Bunun için de daha cesur söylemler lazım" diye konuştu.

‘ÜÇÜNCÜ YOLU OLUŞTURMAK GEREKİYOR’

Türk tipi başkanlık sistemiyle birlikte Türkiye’nin krizler girdabına girdiği vurgulayan Kamaç, "İnsan ve Özgürlük Partisi olarak Türkiye’nin demokratikleşmesi ve temel sorunların çözümü için gerekli olanın diyalog olduğunu belirtiyoruz. Cumhur İttifakı, Türk tipi başkanlık sistemini, millet ittifakı ise parlamenter sistemi savunuyor. Buna karşı üçüncü yolu oluşturmak gerekiyor. Artık dünya başka bir yere gidiyor. Ankara’nın merkezinde tek kişinin oturup 90 milyonluk ülkeyi tek başına yönetecek ve her şeyi tek başına karar verecek mantığı dünyada iflas etmiştir. Dolayısıyla başkanlık sistemi eyaletler ve bölgeler üzerinden tartışılabilir. Tam başkanlık sisteminin bütün sorunların çözümü noktasında kolaylaştırıcı olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

‘KÜRT PARTİLERİ BİR ARAYA GELMELİ’

Kürt sorunun çözümü noktasında ulusal birlik çalışmalarının önemli olduğunun altını çizen Kamaç, ulusal birlik için süren çalışmaların Kürt sorunun çözümünü kolaylaştıracağını ifade etti. Kürt partilerine seslenen Kamaç, "Bu süreçte Kürt sorunun çözmek için renklerimizle ve farklığımızla bir araya gelerek bir tutum belirmemiz gerekiyor. PİA olarak elimizden geleni yapacağız. Kür sorunun çözümü için ellimizden geleni yapmamız gerekiyor. Bu noktada gerekenin yapılması için başta Kürt partileri olmak üzere tüm partilere bir araya gelme çağrısı yapıyoruz" dedi. (MA)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar