Pitbull'a karşı itbu...

“Pitbull Canavarlığı” haberleri okuyoruz. Klişe haline getirildi. Hayvanın duygularında böyle düşünce var mı, bilemem ama insanlarda olduğundan eminim, çünkü insanlarda hayvan sevgisi yok.

1984 yada 85 yılıydı, arkadaşım Mustafa Suphi İleri ile konuşuyorduk, bir ara eve bir doberman yavrusu aldıklarını ama başa çıkamadıklarını söyledi. Verecek kişi arıyor ama doberman dediğinde herkes ürküyormuş. Alabileceğimi söyledim, hemen anlaştık, gün belirledik ve gidip aldım.

Ailecek kedi deneyimimiz var ama köpek çok fazla yok. Bir kez annem eve kedi yerine bir köpek yavrusuyla geldi, Beyoğlu’nda yürürken görmüş, yolda satıyorlar ve uyanık satıcı "Büyümeyen Cins" diye reklamını yapıyor, annem de kanıp, almış.

Nasıl şirin bişey ama o "Büyümeyen Cins" diye baktığımız köpek zaten 2-3 aylık olana kadar normalin üzerinde büyümüş ve öyle kalma olasılığı sıfır. Ancak kimse bunu açık etmiyor, gerçekten o surata bakıp da bırakamazsınız. Tahmin ettiğiniz gibi büyüdü, bildiğimiz Sıvas Kangalvari koca bir köpek oldu. Kapıcımız Abdullah Efendi’nin bekçi bir yeğeni vardı, ona verdik, sahibiyle beraber bir yangından insan kurtarmaya girdiklerinde boğularak yaşamını yitirdi.

Doberman’ı aldım, eve getirdim, diğerlerinden farkı hiç kızılı yok, tamamen siyah. Zindan adını Mustafa’mı koymuştu, annem mi tam anımsamıyorum ama evde yük anneme kaldı. Kedi adrese, köpek kişiye bağlıdır dedikleri çok doğru bişey, herşeyiyle annem ilgilense de bişeyi yapmamasını ancak ben söylersem dinlerdi ve bu daha çok dışarıda kedi kovalamaması üzerine olurdu.

Annemle evlerimiz arasında 300-400 metre var ve Zindan 2 ev arasında serbest dolaşım hakkına sahip oldu. Onca yıl herkesin korkusuna karşın bir kişiye bile saldırmadı. Kedileri çok sevdiğimden bana çok sonra söylediler ama 1-2 kedi zaiyatı olmuş meğer doğası gereği.

Son yıllarda basında sık sık "Pitbull Canavarlığı" haberleri okuyoruz. Klişe haline getirildi ve biz Pitbull’u canavar bildik, yolda gördüğümüzde bizi ne zaman öldürecek duygusuna kapılıyoruz. Hayvanın duygularında böyle bir düşünce var mı, bilemem ama insanlarda olduğundan eminim, çünkü insanlarda hayvan sevgisi yok.

Bu sorum belki de yumurta-tavuk ikilemi gibi olacak ama insan kestiği bişeyi sevebilir mi yada sevdiği bişeyi keser mi? Eskiden aileler kuzu satın alır, onu Kurban Bayramı’na kadar büyütür ve çocuklarıyla arkadaş olan hayvanı, onların gözü önünde keser, kanını alnına sürer ve sonrasında da pişirip, yer. O çocuklar büyüdüklerinde ne kadar hayvan sevebilirler sizce?

Anadolu evlerinde kedi ve köpek çoktur ve biz bunu yıllarca sevgiden zannettik. Oysa evlere kedi farelere karşı, köpek de bekçilik için alınır. Bilhassa köpek evdekiler dışında kimse tarafından sevilemez, sevdirtmez kendisini, öyle büyütülmüştür bebeklikten. Karanlık biyere koyarlar, aç bırakırlar, saldırıp, döverler ama bu dönemi çocuklar fazla görmez.

Doberman suni bir köpektir aynı Pitbull gibi. Sahibinin soyadını taşıyan tek köpektir aynı zamanda. 1890 yılında Almanya’da bir vergi alma memuru vergisini ödemeyenler için bir çözüm arar. Karl Friedrich Louis Dobermann hem kendisini korumak, hem de ödemeyenleri korkutarak para toplamak için Alman Kurt köpeği, Danua ve daha değişik köpeklerin birleşmesi sonucu yaratıyor bu eşsiz köpeği ve adını veriyor. Oluşum nedenini düşünebiliyor musunuz? Danua da yaklaşık 400 yıl önce avcılık için yaratılan, daha doğrusu yaptırılan bir köpek cinsi. Başka hayvanları yakalasınlar diye canavarlaştırılmışlar. Oysa en tehlikeli hayvan bile aç değil ise başka hayvanı yada insana zarar vermez.

Pitbull da daha canavar bir bekçi köpeği amacını taşıyor.

Sanırım bizde bunlardan çokça var.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ahmet Nesin Arşivi