Dolar, euro, altında aşağı yönlü dalgalanma hafta ortasında da sürüyor

Dolar, euro, altında aşağı yönlü dalgalanma hafta ortasında da sürüyor
Döviz kurlarında ve altın fiyatlarında iki gündür yaşanan gerileme Nebati'nin açıklamalarının ardından devam ederken, dolar ve euro, TL karşısında yüzde 2'yi aşan oranda değer kaybı yaşıyor.

ARTI GERÇEK - Doların ani düşüşüne yönelik birçok yorum yapan ekonomistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) geçen ay faiz indirimi yapmasının neticesinde enflasyonun yükseldiği ve döviz kurunun çalkantılı olduğu görüşünde birleşiyor. Dövizi yatırım aracı olarak tercih eden vatandaşlar, güncel dolar ve euro kuru alış-satış fiyatını yakından takip ediyor.

Türk Lirası, hafta başındaki Kabine'nin ardından açıklanan tedbirlerle güçlenmeye devam ediyor. Pazartesi günü yüzde 23, dün yüzde 6 gerileyen dolar/TL, bu sabah da yüzde 2'yi aşan düşüşle 12,30'lu seviyelere geriledi. Benzer şekilde euro/TL'de de 14'ün altı görüldü. 

Böylece pazartesi günü görülen 18,40 zirvesi ile dün gün içi görülen en düşük seviye olan 12,56 baz alındığında dolar/TL'deki düşüş yaklaşık yüzde 32'yi buldu. 

Öte yandan, piyasalar dün akşam Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin TRT yayınında yaptığı açıklamaları konuşuyor. Nebati, kurda köpüklerin gittiği, gerçek fiyatlamanın oluştuğu bir noktaya doğru gidildiğine işaret etti ve kurun iyi bir yerlerde dengeye geleceğini söyledi. Nebati'nin mesajlarından öne çıkanlar şöyle: 

Son birkaç aydır kur ataklarıyla ilgili yaşanan gelişmeler ve buna ilişkin yapılan yorumlar aslında normal olmayan bir şeyin tartışmasıydı, şimdi normale döndük.

Reel sektörün, ekonomik aktivitede bulunan aktörlerin önünü görebileceği çok önemli bir sürece girildi.

Özellikle önümüzdeki yıl, bunun semerelerini çok açık bir şekilde göreceğimiz bir yıl olacak

Sıcak para biz sevmiyoruz, istemiyoruz. Çünkü sıcak paranın ne zaman geleceği belli fakat ne zaman gideceği belli değil. Bu giderken de ne tür tahribatlar yapacağını da birçok defalar gördük, yaşadık.

Yeni ekonomi modeli, yenilenmiş altyapı ve lojistik avantajları, dinamik reel sektörü, siyasi istikrar ve kapsayıcı kurumlarıyla, serbest kambiyo rejimine tam bağlılıktan vazgeçmemesiyle, ekonomik politikalarını daha şeffaf ve öngörülebilir düsturu ile, dengeli ve sürdürülebilir bir maliye politikasıyla piyasadaki oynaklığı azaltmaya yönelik makro ihtiyati tedbirlerle ve piyasa beklentilerini iyileştirecek reel sektörün önünü daha iyi görmesini sağlayacak bir model.

ALTIN FİYATLARI DA HAREKETLİ

Altın fiyatları dolar/TL kurundaki hareketliliğin ve ABD Başkanı Joe Biden'ın ekonomi takvimine dair belirsizlikler nedeniyle dalgalı seyir izlemeye devam ediyor.

Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat’ın devreye girmesi ile birlikte döviz kurlarında yaşanan düşüş altın fiyatlarına da yansıdı. Önceki gün Cumhurbaşkanı Erdoğan, tarafından açıklanan ve ayrıntıları Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Merkez Bankası tarafından kamuoyu ile paylaşılan modelin devreye girmesi ile birlikte dolar/TL kuru sert düştü.

KAPALIÇARŞI’DA ALTIN FİYATLARI

Bununla birlikte Kapalıçarşı’da gram altın fiyatı da 710 TL seviyelerine geldi. Gram altın 700 TL seviyesinden işlem görürken Cumhuriyet altını 4 bin 566 TL alış ve 5 bin 15 TL satış seviyelerinden işlem gördü. Çeyrek altın ise sabah saatlerinde 1120 TL alış ve 1245 TL satış seviyesinde işlem gördü.

SPOT PİYASADA ALTIN FİYATLARI

Spot piyasada altın fiyatları ise ABD Başkanı Joe Biden'ın ekonomi takvimine dair belirsizlikler nedeniyle baskılanmaya devam etti.

ABD'de piyasalar üç günlük düşüşün ardından salı günü toparlarlandı. Biden'ın ekonomik planını ABD Kongresi'nden geçirebilme ihtimaline dair beklentiler ise hâlâ belirsiz.

Altın Vadeli İşlemleri, New York Ticaret Borsası’nda yatay seyrederek yükselerek onsu 1787,35 dolardan işlem gördü. Ons altın ise yüzde 1,7 düşüşle 1787 dolar seviyelerinden işlem gördü.

Gümüş ise onsu 22,5 dolardan işlem görürken Bakır yüzde 0,3 düştü ve libresi 4,3 dolardan işlem gördü.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar