Piyasalarda haftanın gündemi Jackson Hole: Bitcoin 50 bini geçti, dolar 8.47 seviyesinde

Piyasalarda haftanın gündemi Jackson Hole: Bitcoin 50 bini geçti, dolar 8.47 seviyesinde
Küresel piyasalar bu hafta yapılacak Jackson Hole toplantılarına odaklanırken, Fed Başkanı Powell'ın varlık alımlarının azaltılmasında izlenecek yola dair mesajları önemli olacak.

ARTI GERÇEK - Küresel yatırımcıların cuma günü gerçekleştirilecek Jackson Hole toplantısına odaklanmasıyla Asya piyasaları haftaya yükselişe başlarken Avrupa ve ABD vadelileri de pozitif bir açılışa işaret ediyor.

Asya’da hisse piyasaları traderların geçen haftaki satışı fırsata çevirmeye çalışmasıyla yeni haftaya yükselişle başlarken yatırımcılar delta varyantından kaynaklanan riskleri ve Çin’in teknoloji şirketlerine karşı önlemlerini yakından takip ediyor.

Yurt içinde dolar/TL 8.46-8.47 seviyesinden işlem görürken, euro/TL ise 9.93 seviyelerinde. Cuma günkü kapanışta doların satış fiyatı 8.50 TL, euronun satış fiyatı ise 9.9240 TL olmuştu.

Analistler, yatırımcıların bu hafta perşembe günü başlayacak Jackson Hole toplantılarına odaklandığını belirterek, Fed Başkanı Jerome Powell'ın burada yapacağı konuşmasından varlık alımlarının azaltılmasında izlenecek yola dair daha fazla netlik aranacağını söyledi.

Bu gelişme öncesinde döviz piyasalarında oynaklığın sürebileceğini aktaran analistler, bugün ABD ve Avrupa'da öncü Satınalma Yöneticileri Endeksi, yurt içinde ise Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun gerçekleştireceği toplantının takip edileceğini bildirdi.

PİYASALARIN GÖZÜ JACKSON HOLE TOPLANTILARINDA

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Kansas City Şubesi, her yıl düzenlenen Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'nun artan Covid-19 vakaları nedeniyle planlananın aksine çevrimiçi olarak yapılacağını duyurdu.

Kansas City Fed Başkanı Esther George, konuya ilişkin, "Sağlık koşullarının planladığımız gibi bu yıl Jackson Lake Lodge'da fiziki olarak toplanabilmemizi engellediğinden dolayı hayal kırıklığı duysak da misafirlerimizin ve Teton ilçesi halkının güvenliği önceliğimizdir" değerlendirmesinde bulundu.

Fed'in takviminde yer alan bilgilerde, Fed Başkanı Jerome Powell'ın Jackson Hole Toplantısı'nda yapacağı konuşmanın temasının makroekonomi politikası ve eşitsiz ekonomik toparlanma olacağı belirtildi.

Fed Başkanı Powell'ın geçen yıl Jackson Hole'da yaptığı konuşmanın başlığı bankanın takviminde 'Para Politikası Çerçevesi İncelemesi' olarak yer almıştı.

Powell, geçen yılki toplantıda Fed'in para politikası stratejisinde değişikliğe gittiğini açıklayarak, bankanın "ortalama" yüzde 2 enflasyonu hedefleyeceğini duyurmuştu.

YELLEN'IN DESTEĞİNİ ALAN POWELL'IN İKİNCİ DÖNEM İHTİMALİ ARTIYOR

Öte yandan, Jerome Powell’ın ikinci kez Fed Başkanı olma ihtimali Hazine Bakanı Janet Yellen’ın da desteğiyle gittikçe artıyor. Bu ihtimalin artması, enflasyon ve delta varyantı risklerinin olduğu bir ortamda para politikasında belirsizlik ihtimalini de azaltıyor.

Konuya yakın kaynaklara göre, Yellen Beyaz Saray’daki danışmanlara şubat ayında görev süresi dolacak olan Powell’ın yeniden aday olmasından yana olduğunu söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden’ın 6 Eylül’e kadar konu hakkındaki kararını açıklayabileceği belirtiliyor.

Kaynaklar, ayrıca hükümetin Fed yöneticilerinden Lael Brainard’ın Başkan adaylığını da desteklediğini ifade ediyor.

Monetary Policy Analytics Ekonomisti Derek Tang, "Powell’ın tekrar Başkan olmasının en büyük faydası devamlılık olur. Belirsizliklerin böyle yüksek olduğu dönemlerde bu devamlılığın sağlanması güven vericidir" değerlendirmesini yaptı.

Yellen’ın Powell’a desteği kritik zamanda geldi. Başkan Powell’ın bu haftaki Jackson Hole toplantılarında ekonomi için verilen sıradışı büyüklükteki desteğin ne zaman ve nasıl çekileceğine dair sinyal vermesi bekleniyor.

ALTIN YATIRIMCILARI DA JACKSON HOLE'A ODAKLANDI

Altın, yatırımcıların cuma günü gerçekleştirilecek Jackson Hole toplantısına odaklanmasıyla haftaya yükselişle başladı. Gram altın ise dolar kurunun zayıflamasıyla 488 TL civarında bulunuyor.

Ons altın, Ağustos ayına sert bir düşüşle başladıktan sonra kayıplarının bir kısmını telafi ederek yeniden 1.800 dolara doğru yükselmişti. Geçen hafta dalgalı bir seyir izledikten sonra haftayı yükselişle kapatan ons altın, yeni haftaya da yükselişle başlayarak 1.787 dolar civarında işlem görüyor.

Gram altın, geçen hafta dolar/TL ve küresel altın fiyatlarında yaşanan yükselişle 492 TL’ye kadar tırmandıktan sonra doların zayıflaması ve küresel altın fiyatlarındaki düşüşle yeniden 490 TL’nin altına kaymıştı. Yeni haftaya yükselişle başlayan gram altın, 488 TL civarında bulunuyor.

BITCOIN TEKRAR 50 BİN DOLAR SEVİYESİNİN ÜZERİNDE

Bitcoin, bugün sabah saatlerinde 50 bin doları aştı. Pek çok uzman tarafından 50 bin dolar bir direnç seviyesi olarak görülüyordu. Kripto para 16 Mayıs’tan bu yana en yüksek seviyesini görmüş oldu.

Dünyanın en büyük kripto parası bu sabah itibarıyla son 24 saatte yüzde 2.55 yükselişle 50 bin 350 doları gördü.

Online ödeme sistemi PayPal kripto para ile ödeme hizmetini ABD ve İngiltere’de kullanıma sundu.

Son yükselişte Paypal’in bu hamlesinin etkili olduğu bildirildi. Ethereum da benzer şekilde yüzde 3.5 yükselerek 3.420 doları gördü.

Piyasa değeri bakımından ilk 100’de yer alan kripto paraların 94’ü son 24 saatte dolar bazında değer artışı yaşadı.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar