Polipropilen tesisi karşı direniş sürecek

Polipropilen tesisi karşı direniş sürecek
Projenin bölgede büyük çevresel kirliliğe neden olacağını belirten bölge halkı, toplantının yapılması izin vermedi.

Hatay’da portakal bahçelerinin yakınına yapılmak istenen polipropilen tesisi için planlanan halkın katılım toplantısı, yurttaşların tepkisi sonucu iptal edildi. Bölge halkı projeye karşı direnişi sürdüreceğini belirtti.

Hatay’ın Erzin ilçesi’nde yapılması planlanan ‘Propandan Polipropilen Üretme Tesisi, Su Alma Yapısı ve Derin Deniz Deşarjı’ projesinin halkın katılım toplantısına yurttaşların protesto damga vurdu. Projenin bölgede büyük çevresel kirliliğe neden olacağını belirten bölge halkı, toplantının yapılması izin vermedi. Toplantının yapılamadığına dair tutanak tutturan yurttaşlar ile jandarma karşı karşıya geldi.

BYPORT Petrol Ürünleri Terminal Hizmetleri Anonim adlı şirket, Erzin’in Aşağıburnaz Mahallesi, Gaziçiftliği Mevkii’nde yapılması planlanan plastik tesisi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuru yaptı. Projeyi dosyasını inceleyen bakanlık, halkın katılım toplantısı yapılmasına karar verdi. Dün projeyi halka anlatmak için toplanan bakanlık ve şirket yetkilileri halkın tepkisiyle karşılaştı. Protesto eden bölge halkı ile jandarma arasında arbede yaşandı.

DENİZ ISINACAK

BirGün'den Gökay Başcan'ın haberine göre yılda 350 bin ton polipropilen üretimi yapılacak tesisin proje bedeli 7,5 milyar TL. Proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre tesisin soğutma amaçlı gerekli su denizden karşılanacak. Saatte 3 bin metreküp su denizden çekilerek tesisin soğutmasında kullanılacak. Yılda 8 bin saat çalıştırılması planlanan tesisin, bir yılda denizden çekeceği su miktarı 240 bin metreküp. Soğutma için çekilen su tesiste kullanıldıktan sonra tekrar denize deşarj edilecek.

Şirket tanıtım dosyasında, bir kısmı mera ve tarla alanına yapılacak proje için tahsis amacı değişikliği için başvuruda bulunacak. Faaliyet nedeniyle, hayvan otlatma ve hayvan yetiştiriciliğinin olumsuz etkilenmemesi için gerekli tedbirlerin alınacağı iddia edildi.

PROJE SUYU, DENİZİ VE HAVAYI KİRLETECEK

Bölgede mera alanı ve portakal bahçeleri olduğunu hatırlatan Eren Görkem, "Soğutma sisteminden çıkan su denize deşarj edilecek ve deniz ısınacak. Bu proje suyu, denizi ve havayı kirletecek. Bölgede termik santral gibi zehir saçan bir tesis zaten var. İnsanların denize girdiği bir halk plajı var. Bu proje bölge için bir yıkım demek" dedi.

Tepkileri sonucunda toplantının yapılamadığını belirten Görkem, "Şirke yetkililerin konuşmasına izin vermedik. Tepkimizi gösterdik, bu projeyi yaptırmayacağımızı ifade ettik. Bölge halkının itirazları sonucunda tutanak tutturduk ve toplantıya izin vermedik" ifadelerini kullandı.

POLİPROPİLEN NEDİR?

Polipropilen onlarca plastik türünden biri olan ve dünya plastik üretiminin yaklaşık yüzde 20’sini (yaklaşık 70 milyon ton) oluşturan bir tür. Türkiye, temel üretim hammaddesi petrol olan bu ham plastikten 2017 yılında, yaklaşık 1.8 milyon ton ithal etmiş.

Öne Çıkanlar