Polis: 'Rektör izin vermezse geçemezsiniz'; öğrenci: 'O rektör değil'

Polis: 'Rektör izin vermezse geçemezsiniz'; öğrenci: 'O rektör değil'
Bütün gün ve gece boyu Boğaziçi Üniversitesi öğrencileriyle birlikte olan avukat ve HDP milletvekili Züleyha Gülüm, yaşananları Artı TV'de anlattı.

ARTI GERÇEK- Nazım Alpman'la Gün Başlıyor programının konuğu avukat ve HDP milletvekili Züleyha Gülüm oldu. ARTI TV'de yayınlanan programda Gülüm, dün gün boyunca önce Boğaziçi Üniversitesi önünde, sonrasında ise emniyet binasında öğrencilerle birlikteydi. 

"Üniversiteler zaten çok uzun zamandır benzer bir saldırı dalgası altındaydı. Bir yandan üniversitede disiplin yönetmeliğinden kaynaklı olarak öğrencilerin sık sık disiplin cezaları almaları, üniversiteden atılmaları, her türlü faaliyetlerinin yasaklanması, cezai yaptırımlarla karşı karşıya bırakılmaları gibi çok çeşitli uygulamalar var" diyen Gülüm şöyle devam etti:

'İTAAT EDEN ÜNİVERSİTELER YARATILMAYA ÇALIŞILIYOR'

"Öbür yandan, KHK'yla üniversite hocaları atıldı, birçok insan gözaltına alındı, barış imzacılarına yönelik tutuklamalar, gözaltılar, davalar oldu. Üniversiteler aslında itaat edenlerin kaldığı, itaat etmeyenlerin tasfiye edildiği bir süreci yaşadı. Bütün olarak baktığımızda üniversiteler, YÖK denen 12 Eylül darbe ürünü bir kurumla halen yönetiliyor. AKP 'YÖK'ü kaldıracağım' vaatleriyle gelen ama aynı kurumsal yapıyı kullanan hatta ötesine geçerek, rektörleri kendi isteğine göre atadığı üniversiteler ortaya çıkarmaya çalışıyor. Aslında itaat eden üniversiteler yaratmaya çalışıyorlar. Sesini çıkarmayacak, AKP'nin politikalarını onaylayacak üniversiteler yaratmaya çalışıyor. Buna karşı başlatılan protestoya hepimiz destek verdik. Çünkü üniversitelere kayyum atamak Türkiye'de yaşanan baskıcı, otoriter tek adam rejiminin bir parçası."

'KAYYUM OLARAK ATANMIŞ BİRİNİN REKTÖR OLMASI MÜMKÜN DEĞİL'

Gülüm, "Alınma şekliyle gözdağı verilmek istenen bir gözaltı işlemi yapıldı ki, bu gözaltının hiçbir hukuksal gerekçesi yok. Yasa ihlalini yapan valiliğin kendisi ve valinin talimatına uyan emniyet güçleriydi. Valiliğin keyfi bir kararı var. Biz Boğaziçi Üniversitesi'nin içerisine girmek istedik. Önümüze engel oluşturdular, oysa ki milletvekillerinin bir yere girmesini engellemek mümkün değil. Onu bırakın, üniversite öğrencilerini dışarıdan içeriye ya da içeriden dışarıya engelleme hakkınız yok. Buraları hapishaneye benzer şekilde kapatamazsınız. Ama öyle bir kapatma vardı ki, önümüze barikat kurdular. 'Rektör izin vermezse geçemezsiniz' dediler. O noktada öğrencilerden biri 'O rektör değil' dedi. Evet, rektör değil çünkü kayyum olarak atanmış bir kişinin rektör olması mümkün değil" dedi.

İktidarın uzun süredir LGBTİ+'ları hedef aldığını söyleyen Gülüm, halkı kin ve düşmanlığı bizzat iktidarın ittiğini sözlerine ekledi. 

PROGRAMIN TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ

Öne Çıkanlar