Polisten 'Ankara'ya gelmeyin' telefonu

Polisten 'Ankara'ya gelmeyin' telefonu
Ülkenin dört bir yanından kamu emekçileri Ankara'ya yürüyor.

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) ve Basın Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası’nın (HABER-SEN) ve Posta, Telefon ve Telekomünikasyon İşçileri Sendikası (PTT-SEN),  İstanbul, Diyarbakır, İzmir ve Malatya Şubeleri, Ankara'ya yürüyüş başlattı. PTT-SEN Genel Başkanı Halit Büyük, Ankara Güvenlik Şube’den aranarak ‘Ankara’ya gelmeyin’ denildiğini aktardi.

DİYARBAKIR 

BTS ve Basın Yayın İletişim ve HABER-SEN Diyarbakır şubeleri, baskı, ihraç ve sürgünleri protesto etmek amacıyla Ankara'ya doğru yürüyüş başlattı. Posta İşletme Merkezi Başmüdürlüğü önünde bir araya gelen sendika temsilcileri açıklama yaptı. "Baskı, ihraç ve sürgünler bizi yıldıramaz", "Sürgünlere karşı yürüyoruz, sürgünler geri alınsın" pankartlarının açıldığı açıklamaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, CHP Diyarbakır İl Başkanı Gönül Özel ve çok sayıda sendika temsilcisi katıldı. Eylemde sık sık "Sürgünler bizi yıldıramaz", "Yaşasın örgütlü mücadelemiz" sloganları attı.

HABER-SEN Diyarbakır Şube Sekreteri Yılmaz Tekin, "Görevde yükselme sınavlarında" yaşanan hukuksuzluklara dikkati çekerek, sınavla beraber yeni mağduriyetlerin yaratıldığını, kurum içi eşitsizliklerin derinleştiğini ve iş barışın bozulduğunu belirtti. Anti-demokratik uygulamaların pandemi koşullarında arttığına değinen Tekin, hak aramak için eylem etkinlik düzenlemesine dahi izin verilmediği bu dönemde yaşanan hukuksuzluklara karşılık sosyal medya paylaşımlarına dahi soruşturmalar açıldığını, cezalar verildiğini ve sürgünlere tabi tutulduklarını kaydetti.

Kamudan ihracı silah olarak gören AKP iktidarının kendine biat etmeyen, barıştan, demokrasiden, insan haklarından, sendikal hak ve özgürlükler mücadelesinden yana kesimleri KHK’lerle susturmak, istediğini belirten Tekin, "Bu hukuksuz kararlarla sendikal faaliyetlerimiz engellenmekte, üye, yönetici ve temsilcilerimiz cezalandırılmaktadır" diye belirtti.

‘4 ŞUBAT’TA ANKARADA’YIZ’

Hukuka aykırı verilen bu kararlardan bir an önce vazgeçilmesi çağrısında bulunan Tekin konuşmasının devamında şunları söyledi: "Bugüne kadar sesimizi duymayanlara duyurmak için bugün ülkemizin dört noktasından Ankara’ya gidiyoruz. 4 Şubat günü Ankara’da olacağız. Şurası çok iyi bilinmelidir ki üye ve yöneticilerimize karşı yapılan ve yasal olmayan bu uygulamaları fili, meşru ve hukuki mücadelemizle durduracağız."

İZMİR

Birleşik Taşımacılık Sendikası, İzmir'de sendika üye ve yöneticilerinin sürgün edilmesini protesto etti. Alsancak semtinde bulunan TCDD 3'üncü Bölge Müdürlüğü önünde yapılan açıklamaya Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Aysun Gezen ve Haber-Genel Başkanı Mesut Balcan katıldı. "İhraç Sürgün ve Baskılara Karşı Yürüyoruz", "Baskılar bizi Yıldıramaz" ve "Birleşe, Birleşe Kazanacağız" sloganların atıldığı açıklamayı BTS Şube başkanı Erdal Akyol okudu. 

Akyol, KESK’in aynı işkolunda örgütlü bulunan iki sendikası olan BTS ve Haber Sen’in ülkenin farklı noktalarından yola çıkarak Ankara’ya gideceklerini belirtti. 

Açıklama ardından üyeler Manisa'ya oradan da Balıkesir'e geçerek açıklamalar yapacak. 

İSTANBUL

PTT-SEN Genel Merkez yöneticisi 15 kişinin işten çıkarılmasına karşı İzmir ve İstanbul’da PTT Baş Müdürlükleri önünde 38 gün oturma eylemi yapıyor. Sendika yöneticileri ve üyeleri seslerini duyurmak için bu sabah İstanbul’dan Ankara’ya doğru hareket etti.

'YASA AYAKLAR ALTINA ALINDI'

Kanuna göre sendika yöneticilerinin işten atılması bir kenara çalıştıkları yerin bile değiştirilemeyeceğini belirten PTT-SEN Genel Başkanı Halit Büyük, "PTT’nin taşeron şirketleri tarafından 15 sendika genel merkez yöneticimiz işten çıkarıldı. Anayasa'nın 51’nci maddesi hiçe sayıldı ve ayaklar altına alındı. PTT Genel Müdürlüğü buna ses çıkarmadı, gözünü yumdu. Bizde yasal haklarımızı hatırlatmak için Ankara’ya geliyoruz" ifadelerinde bulundu. 

'ANKARA’YA GELMEYİN'

Posta ve Telgraf Teşkilatı A.Ş. Genel Müdürlüğü önünde seslerini duyurmak için yola çıktıklarını ifade eden Büyük, Ankara’ya gelinmemesi yönünde Ankara Güvenlik Şube’den birkaç defa arandığını söyledi.

URFA

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) ve Basın Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası Ankara'ya başlattıkları yürüyüş öncesi Urfa'da açıklaması yaptı. Eğitim Sen Urfa Şubesi'nde yapılan açıklamaya KESK Şubeler Platformu yöneticileri katıldı. 

Haber Sen MYK üyesi Sabri Gündüz, sendika üyeleri, yöneticileri ve temsilcilerinin baskıya uğraması, ayrımcı ve hukuk dışı uygulamaların geri alınması talebiyle Ankara'ya yürüdüklerini söyledi. Gündüz "Bugün, kurumlarımızda yapılan tayin ve atamalarda kıstas siyasi iktidara yakınlıkla ölçülmekte, unvan alabilmek ve istediğin yere atanabilmek için liyakat ve kariyer yerine siyaseten yakınlık hakim anlayış haline gelmiştir. Görevde Yükselme Sınavlarında yaşanan hukuka aykırılıklar ile yeni mağduriyetler yaratılmakta, kurum içi eşitsizlikler derinleşmekte, iş barışı her geçen gün daha da bozulmaktadır" dedi. (Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar