Pompeo: Türkiye'nin saldırgan eylemleri konusunda Macron'la aynı fikirdeyiz

Pompeo: Türkiye'nin saldırgan eylemleri konusunda Macron'la aynı fikirdeyiz
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo dün Macron'la görüştü. Bugün de Türkiye'deki tek günlük ziyaretine başladı. Pompeo İstanbul'da sadece kilise ziyareti ve dini liderlerle görüşme yapacak.

Türkiye'nin de içinde yer aldığı yedi ülkeyi kapsayan bir veda gezisine Paris'ten başlayan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'la 'Türkiye'nin saldırgan eylemlerini konuştuklarını' söyledi. Le Figaro gazetesine demeç veren Pompeo, "Türkiye'nin son dönemdeki eylemlerinin çok saldırgan olduğu konusunda Macron'la aynı fikirdeyiz" dedi.

Dağlık Karabağ, Libya ve Doğu Akdeniz'deki gelişmelere atıfta bulunan Pompeo, "Avrupa ve ABD, Erdoğan'ı bu tür eylemlerin halkının çıkarına olmadığını ikna etmek için birlikte çalışmalı" diye konuştu. ABD Dışişleri Bakanı, 'Türkiye'nin askeri kapasitesini giderek daha fazla kullanmasının kendileri için endişe sebebi olduğunu' belirtti. Pompeo, "Endişemizi kamuya açık ve özel görüşmelerde açıkça dile getirdik. Avrupa ve ABD, 'Erdoğan'ı, bu tür eylemleriyle halkının çıkarına iyi hizmet etmediğine' ikna etmek için birlikte çalışmalıdır" dedi.

BUGÜN TÜRKİYE'DE

Türkiye'de bugün St. George Kilisesi'ni ziyaret ediyor. Pompeo kilisede Fener Rum Patriği Bartholomeos ile görüşüyor. Ardından Rüstem Paşa Camii'ye gidecek olan Pompeo, son olarak Vatikan Büyükelçisi Başpiskopos Paul Russell ile bir araya gelecek.

GEZİSİ 10 GÜN SÜRECEK

Pompeo, 10 gün sürecek gezide Fransa ve Türkiye'nin yanı sıra Gürcistan, İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Suudi Arabistan'ı ziyaret edecek. Paris'ten İstanbul'a inen Pompeo, Türkiye'de sadece Fener Rum Patriği Bartholomeos ile görüşecek. ABD Dışişleri Bakanı'nın Ankara'da yetkililerle temasta bulunmama kararı tepki çekmişti. Pompeo'nun kendisini Ankara'ya davet eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun bu teklifini reddederek Türk meslektaşını İstanbul'a çağırdığı iddia edilmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar