İklim krizi büyüyor: Portekiz'de son 92 yılın en sıcak ayı yaşandı

İklim krizi büyüyor: Portekiz'de son 92 yılın en sıcak ayı yaşandı
Portekiz'de temmuz ayının son 92 yılın en sıcak ayı olduğu açıklandı. İtalya'da da ilk 7 ay boyunca kaydedilen yüksek sıcaklıklar nedeniye 2022'nin en sıcak yıl olabileceği belirtiliyor.

İklim krizi büyümeye devam ediyor. Avrupa ülkelerinde sıcak hava dalgası nedeniyle rekor sıcaklık oranları kaydediliyor. Portekiz'de temmuz ayında hava sıcaklığının 47 derece ile son 92 yılın en yüksek oranı olduğu belirtildi. 

Portekiz Ulusal Hava Durumu Kurumu'ndan yapılan açıklamada, Portekiz ana karasında temmuzun aşırı sıcak ve yağış açısından da aşırı kurak bir ay olduğu belirtildi. Ülkede, hava sıcaklığı bakımından kayıtların tutulduğu 1931'den bu yana Temmuz 2022’nin en sıcak ay olarak kayıtlara geçtiği bildirildi. Portekiz ana karasında 13 Temmuz 2022 ise "en sıcak gün" olarak kayıtlara geçti.

Portekiz Sağlık Bakanlığı, daha önce yaptığı açıklamada, temmuzda etkili olan sıcak hava dalgası nedeniyle 7-18 Temmuz tarihlerinde 1063 kişinin hayatını kaybettiği tahmininde bulunmuştu.

'2022 EN SICAK YIL OLACAK GİBİ GÖRÜNÜYOR'

İtalya'da da temmuz ayı hava sıcaklığının ortalamanın 2,26 derece üzerinde seyrettiği kaydedildi. İtalyan ANSA ajansının Ulusal Araştırma Konseyi İklim ve Atmosfer Enstitüsü (ISAC-CNR) kaynaklarına dayandırdığı habere göre, ocak-temmuz döneminde sıcaklıklar, kayıtların tutulmaya başlandığı 1800'den bu yana ortalamanın 0,98 derece üzerinde ölçüldü.

Enstitüye göre, ilk 7 ay boyunca kaydedilen yüksek sıcaklıklar sebebiyle 2022 en sıcak yıl olma yolunda ilerlerken enstitü yetkililerinden Michele Brunetti, ANSA'ya verdiği demeçte, "2022 şu an bitmiş olsaydı, şimdiye kadarki en sıcak yıl olurdu" dedi. 

İtalya'da bu yıl, etkisini mayıs ayı ortasından gösteren sıcaklıklar ve azalan yağış miktarı sebebiyle son 70 yılın en şiddetli kuraklığı kaydedilmiş, ülkenin en büyük ırmağı Po'da su seviyesi yer yer yüzde 10'a kadar gerilemişti. Zeytinyağı ve pirinç üretiminin risk altında olduğu duyurulmuştu.

Öne Çıkanlar