Prens Selman: Kaşıkçı, Ebu Gureyb Cezaevi'ndeki işkenceler gibi bir hataydı

Prens Selman: Kaşıkçı, Ebu Gureyb Cezaevi'ndeki işkenceler gibi bir hataydı
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman'ın, Biden'la görüşmesinde, Kaşıkçı cinayetinin bir hata olduğunu, ancak başka ülkelerin de bu tarz hatalarda bulunduğunu dile getirdiği açıklandı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, dün Suudi Arabistan’da Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile görüştü. Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Biden, İstanbul’da öldürülen Cemal Kaşıkçı cinayetini ikili görüşmede gündeme getirdiğini ve Kaşıkçı’nın öldürülmesinde Selman’ın şahsi sorumluluğu olduğunu kendisine söylediğini belirtti.

Medyascope'un Reuters'dan aktardığına göre bir Suudi yetkili, görüşmede Prens Selman’ın Biden’a Kaşıkçı’nın öldürülmesi gibi hataları engellemeye çalıştığını fakat ABD’nin de Irak başta olmak üzere birçok hata yaptığını söylediğini ifade etti.

BIDEN: SELMAN'IN ŞAHSİ SORUMLULUĞU VAR

Veliaht Prens Selman’ın kendisine söz konusu cinayette kişisel olarak bir sorumluluğu bulunmadığını söylediğini aktaran Biden, kendisinin de buna karşılık olarak şahsi sorumluluğu olduğuna inandığını ifade ettiğini söylemişti.

Bir Amerikan başkanının insan hakları konusunda sessiz kalmasının Amerikan değerleriyle örtüşmediğini belirterek, "Kaşıkçı’nın başına gelenler korkunçtu. (Kendisine) Bir daha böyle bir şey olması halinde karşılığını fazlasıyla alacaklarını net bir şekilde ifade ettim" demişti.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden'ın Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile görüşmesinin ardından yaptığı basın toplantısında, İstanbul’da öldürülen Cemal Kaşıkçı cinayetinde Selman’ın şahsi sorumluluğu olduğunu belirtmesi üzerine Riyad’dan yanıt gecikmedi. Selman’ın, Biden’a, ABD’nin başta Irak olmak üzere Ortadoğu’da hatalar yaptığını söylediği belirtildi.

SELMAN: KAŞIKÇI, EBU GUREYB CEZAEVİ'NDEKİ İŞKENCELER GİBİ HATAYDI

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adel al-Jubeir, "Biden Kaşıkçı cinayetini gündeme getirdi. Veliaht Prens Selman bu konunun Suudi Arabistan için acı verici olduğunu ve korkunç bir hata olduğunu söyledi" dedi.

Selman’ın Biden’a, başka ülkelerin de bu tür hatalar yapabildiğini, Ebu Gureyb Cezaevi'ndeki işkencelerin de Kaşıkçı cinayetindeki gibi bir hata olduğunu aktardığı belirtildi.

Selman'ın Filistin kökenli Amerikan vatandaşı gazeteci Şirin Ebu Akile’nin de Batı Şeria’da İsrail askerleri tarafından öldürülmesini de gündeme getirdiği aktarıldı.

Veliaht Prens Selman’ın "başka ülkelere çeşitli değerleri dayatmanın geri tepeceği" uyarısında bulunduğunu belirten Jubeir, Selman’ın Biden’a, "ABD’nin başarısız olduğu Afganistan ve Irak’ta görüldüğü gibi karşı tarafa güç kullanarak dayatmada bulunmak ters tepki yaratabilir" dediğini söyledi.

Öne Çıkanlar