Prof. Dr. Dikmen: Toplumun yüzde 60'ını aşılamadığımız sürece salgından kurtuluşumuz olmayacak

Prof. Dr. Dikmen: Toplumun yüzde 60'ını aşılamadığımız sürece salgından kurtuluşumuz olmayacak
CTF Yoğun Bakım Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Yalım Dikmen, Türkiye'deki salgın yönetimini Artı TV'de değerlendirdi.

ARTI GERÇEK- Artı TV'de Ezo Özer'in sunduğu Odak programının bugünkü konuğu Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Yoğun Bakım Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Yalım Dikmen oldu.

Türkiye'deki salgın yönetimini değerlendiren Prof. Dikmen, dün açıklanan 54 bin 740 vaka sayısı ve 276 vefata ilişkin, "felaket" değerlendirmesinde bulundu. Tablonun herkes açısından 'korkutucu' olduğunu söyleyen Dikmen, "Bunun geleceğini öngörüyorduk. Kontrolsüz bir gevşeme yaşadık" dedi. Aşının bir çözüm olduğunu vurgulayan Dikmen, "Aşılamayı vaktinde yapmadığımız için, aşılama yokluğu ve kontrolsüz gevşeme bu kaçınılmaz sonucu meydana getirdi" dedi.

'YERLİ AŞI İNSANLIĞIN KULLANIMINA SUNULMAYA HENÜZ HAZIR DEĞİL'

Erdoğan'ın, Türkiye'de üretilecek aşının tüm insanlığa sunulacağını söylediği açıklamayı değerlendiren Dikmen, "Türkiye'deki aşı çalışmaları insanlığın kullanımına sunulmaya henüz hazır değil. Bu aceleye getirilecek bir şey değil, aşı üretimi süreçlerini geçirmeden aşının ya da tedavi yöntemlerinin devreye sokulması ancak olağanüstü şartlarda mümkün olur" diye konuştu.

'SORUN, SALGININ ÖNLENMESİYDİ VE BUNU BECEREMEDİK'

Dikmen, yoğun bakımlardaki doluluk oranlarına ilişkin de şöyle konuştu.

"Sorun, yoğun bakımlardaki yatak doluluğu ya da yatak bulunamaması değil. Bu yoğun bakımlarda tecrübeli hemşireler ve uzmanlığı olan hekimler tarafından tedavi düzenlenmesi gerekir. Bin tane oda da açsanız o hastaları tedavi edemediğiniz sürece ölüm oranları artacaktır. Burada sorun; salgının bir an evvel önlenmesiydi ve biz bunu beceremedik."

'HASTALIK DEĞİL ALGI YÖNETİLİYOR'

Sağlık çalışanlarının yorgun ve mutsuz olduğunu da söyleyen Dikmen, "Hasta sayısı arttığında izin yasakları geldi, işten ayrılamadılar,sağlık çalışanları bu dönemde ciddi baskı altında kaldı" dedi.

Türkiye'de 'adı konmamış bir sürü bağışıklığına' ilişkin değerlendirmeleri de yorumlayan Dikmen, "Kimse çıkıp bir sürü bağışıklığı uyguluyoruz demiyor, bu olabilir ancak ben yaşananların bir dağınıklık olduğunu düşünüyorum. Hastalık değil algı yönetiliyor" şeklinde konuştu.

'TOPLUMUN YÜZDE 60'I AŞILANMADAN KURTULMA ŞANSIMIZ YOK'

Aşılama çalışmalarının önemine vurgu yapan Dikmen, "Toplumun yüzde 60'ını etkili bir aşıyla aşılamadığımız sürece bu salgından ve virüsten kurtulabilme şansımız olmayacak. Geçen yazdan kalan tecrübemize göre salgın yazın da azalmıyor. Burada bir seçim yapmak gerekiyor; insan sağlığı mı ekonomi mi? Seçim yapacak olanlar bunu değerlendirmeli" dedi.

Öne Çıkanlar