Prof. Dr. Emre Alkin: Enflasyon yükseldikçe faizi pas geçmek riski artırıyor

Prof. Dr. Emre Alkin: Enflasyon yükseldikçe faizi pas geçmek riski artırıyor
Alkin, 'TCMB'nin faizi pas geçeceğini söylemek falcılık olmaz. Ancak enflasyon yükselmeye devam ettikçe pas geçmek piyasanın kabul edeceği bir seçenek olmaktan çıkacak' dedi.

Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emre Alkin, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararı öncesinde yazdığı analizde nisan ayı tüketici enflasyonu (TÜFE) oranının 22 ayın en yüksek seviyesine ulaştığına işaret ederek, üretici fiyatlarındaki (ÜFE) artışın aylık yüzde 4.34 yıllık yüzde 35.17 olduğuna ve TÜFE’nin iki katında da fazla seviyeye geldiğine dikkat çekti.

Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, Prof. Dr. Emre Alkin, "TCMB'nin enflasyon oranlarına bakarak bu ay erken topladığı Para Politikası Kurulu'nda pas geçeceğini söylemek falcılık olmaz. Ancak enflasyon yükselmeye devam ettikçe "pas geçmek" piyasanın kabul edeceği bir seçenek olmaktan çıkacak" dedi.

En çok artan ürünlerde bu sefer gıdanın yanında giyim eşyasının da olduğunu belirten Alkin, "Bu gelişme maliyet artışlarının nihai fiyatlara yansıdığını gösteriyor. Çekirdek enflasyona dikkatlice baktığımızda art arda üçüncü ay TÜFE'nin üzerinde seyretti. Demek ki; fiyatları yükselen mal ve hizmetlerin büyük kısmı mevsimlik olmayan, her ay satın aldığımız kalemlerden oluşuyor" yorumunu yaptı.

Öte yandan, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Başkanı Ali Babacan, "Yüksek faiz ve yüksek enflasyon sonuç, Sayın Erdoğan sebep" dedi. Babacan, "Sayın Erdoğan demiyor muydu, ‘faiz sebep enflasyon sonuçtur' diye? Enflasyon açıklandı işte. TÜFE'de artış yüzde 17, ÜFE'de yüzde 35. TÜİK'in makyajlanmış rakamları dahi rekoru gösteriyor. Madem faiz sebep, TCMB'nin derhal faizi düşürmesi lazım" değerlendirmesi yaptı.

Öne Çıkanlar