Prof. Dr. Ertuğrul 'Omicron varyantı' uyarısı: Can kayıpları artabilir

Prof. Dr. Ertuğrul 'Omicron varyantı' uyarısı: Can kayıpları artabilir
Ertuğrul, 'Ülkemiz riskli ülkelerden biri. Bir an önce eksik aşılar tamamlanmalı, aşı olmayanlar aşılarını yaptırmalı' açıklaması yaptı.

Güney Afrika’dan çıkan ve "Omicron (Nu)" adı verilen yeni varyantın yapısı ve etkileri henüz tam olarak bilinemese de Dünya Sağlık Örgütü’nün, "Kaygı verici" açıklaması paniğe neden oldu. Avrupa da bir çok ülkede görülmeye başlayan ‘Omicron’ mutasyonun "yüksek bulaşma riskine sahip olduğunu" ve "birçok kez mutasyona uğramış olduğunu" WHO açıkladı.

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Üyesi Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, aşı adaletsizliğinin sonucu yeni varyantların ortaya çıktığını ve bu durumun aşıya ulaşımın yeterli düzeye gelmediği müddetçe süreceğini belirterek "Şu anda Afrika’da halen varyantın çıktığı ülkeler dahil yeterli aşıya ulaşım yok, bu yüzden virüs hızla yayılmaya devam ediyor ve yeni varyantlar ortaya çıkıyor. Bu bir sistem ve kapitalizm sorunudur. Dünyada aşı adaletsizliği yaparsanız karşılaşacağınız sonuç bu olacaktır. Bu insanoğlunun ve sistemin suçudur" dedi.

Ertuğrul, ülkemizde halen birinci doz aşılarını yaptırmayan insanların olduğunu anımsatarak "Ülkemiz riskli ülkelerden biri. Bir an önce eksik aşılar tamamlanmalı, aşı olmayanlar aşılarını yaptırmalı" uyarısında bulundu.

HENÜZ YETERLİ BİLGİ YOK

Cumhuriyet’te yer alan haberde Prof. Dr. Ertuğrul, yeni varyantın hastalık tablosunda bir değişiklik yaratıp yaratmadığı konusunda henüz bilgilerin yeterli olmadığını belirterek "Genetik analizlerde yani virüsün genom analizi yapıldığında, mutasyon geçiren bölgelerde örneğin insanlarda bağışık yanıttan kaçabileceği gösterilmiş durumda. Klinik tabloya bunun nasıl yansıyacağı yapılacak çalışmalarla daha net bir biçimde ortaya konacak" dedi.

Yeni varyantın birçok mutasyonu bir arada bulundurduğunu anımsatan Ertuğrul, aşıların bu varyantta etkili olup olmadığına ilişkin "Olasılıkla aşılar bu varyantta etkili. Özellikle mRNa aşıları. Ama ne kadar etkili olacağı bir takım çalışmalardan sonra daha net belli olacak" değerlendirmesini yaptı.

Öne Çıkanlar