Prof. Dr. Ulusoy AKP'nin hazırladığı yasa taslağını eleştirdi: Hiçbir şey bulamayınca hapis ceza yasası

Prof. Dr. Ulusoy AKP'nin hazırladığı yasa taslağını eleştirdi: Hiçbir şey bulamayınca hapis ceza yasası
Enflasyon Araştırma Grubu'nun kurucusu Prof. Dr. Veysel Ulusoy, 'Trafik çevirmesinden otel konaklamasına kadar didik didik ettiler, hiçbir şey bulamayınca bu yasayı ortaya döktüler' dedi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından hedef alınan Enflasyon Araştırma Grubu'nun (ENAG) kurucusu Prof. Dr. Veysel Ulusoy, AKP'nin hazırladığı yasa taslağını eleştirdi. Prof. Dr. "Devletin olanaklarını kişisel kin için kullananlarla karşılaşacağız yakında" ifadelerini kuallandı.

AKP tarafından hazırlanan yeni yasa taslağına göre; , kullanılacak metodolojiyi TÜİK’e onaylatmadan resmi istatistiklere alternatif olacak şekilde istatistik üreterek bunları yayımlayanlara 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.

Son zamanlarda çok daha fazla hissedilmeye başlayan enflasyon verilerini TÜİK'in aksine ENAG, sokakta hissedilene en yakın enflasyon verilerini paylaşıyor.

Prof. Dr. Veysel Ulusoy, kişisel Twitter hesabında yaptığı paylaşımda sürece tepki gösterdi.

"Trafik çevirmesinden otel konaklamasına kadar didik didik ettiler. ENAG’ın arkasındaki fonun nerede olduğuna kadar" diyen Ulusoy, ardından "Hiçbir şey bulamayınca da hapis cezası yasasını ortaya döktüler. Devletin olanaklarını kişisel kin için kullananlarla karşılaşacağız yakında" ifadesini kullandı.

Gerçek Gündem'de yer alan habere göre; Ulusoy, yasa taslağındaki hapis cezasıyla ilgili olarak dün yaptığı açıklamada "Biz hazırız, biz her şeye hazırız. Hapse de hazırız en büyük cezaya da hazırız. Bizi yıldırma gibi bir politika içine girmesinler. Anayasada, yasalarda ve TÜİK' in bütün kararnamelerinde, yönetmeliklerinde açık bir şekilde, etraflıca açıklanmış, yorumlanmış bir yapıyı biz dayanak olarak sunuyoruz. Herhalde korkuları gerçek enflasyonu halkın benimsemesi. Bu sürecektir. Bir adım geri atmayacağız. ENAG sonsuza kadar halkıyla beraber olacaktır" demişti.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNMUŞLARDI

Devlet kurumu, bağımsız akademisyenlerden oluşan ENAG'la ilgili ilk suç duyurusunu Şubat 2021'de yapmıştı. TÜİK'in tarihinde bir ilk olarak kayıtlara geçen bu suç duyurusu, dönemin Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın mayıs ayında katıldığı bir televizyon kanalında gündeme getirmesiyle duyulmuştu.

Elvan o programda ENAG’ın rakamlarla oynadığını öne sürerek 'Amacı TÜİK’i itibarsızlaştırmak' ifadesini kullanmıştı.

Daha sonra bizzat ENAG'ın kurucusu, ekonomist Veysel Ulusoy hakkında 'kurumun kişilik haklarına haksız saldırı' iddiasıyla suç duyurusunda bulunulmuş; mahkemeye "ENAG yayınlarını durdurun" talebi sunulmuştu.

Öne Çıkanlar