Prof. Saltık: Türkiye'de salgın 2024'e kadar sürecek

Prof. Saltık: Türkiye'de salgın 2024'e kadar sürecek
Saltık: Sayın Bakan, eğer tıbbiyede gen ve moleküler biyoloji dersinde böyle bir şey söyleseydi 'çık dışarı' derdik kendisine. Bilmiyorsa öğrensin, bir hekim olarak ayıbıdır.

ARTI GERÇEK- Prof. Dr. Bengi Başer ve Prof Dr. Ahmet Saltık, ARTI TV'de ekrana gelen Gündem Özel programında Fatih Yapıcı'nın sorularını yanıtladı. 

Türkiye'de pandemi yönetimi ve aşı kaosunun konuşulduğu programda, Prof. Saltık, "A Partisi, B Partisi'nde uzak, bilim ne diyorsa onu paylaşmaya çalışıyoruz. Bütün tıp dallarını birlikte bir orkestra gibi çalışması gerekir. Bütün çalışmaları değerli buluyoruz, asla bizim tekelimizde değil. Türkiye dünya birincliğine tırmandı yeni hasta sayısı bakımından. İnsidans hızı denliyor buna epidemolojide, milyon nüfusta 700'leri geçti Türkiye günlük hasta sayısında. Son günlerde biraz azalsa da açık ara dünya şampiyonluğunu yakaladık. Salgınla mücadelede dünya ülkeleri ortak hareket etmemesi ve mutasyonların nitelik ve nicelik bakımından artmasının sonucu salgın kontrol altına alınamıyor." dedi.

'BAKAN KOCA BİYOLOJİ DERSİNDE BÖYLE KONUŞSA 'ÇIK DIŞARI' DERDİK'

Bakan Koca'nın "mutasyonların bir sonu var" şeklindeki açıklamsına da değinen Saltık, "Sayın Bakan, evrim ve mutasyonun ne olduğunu öğrensin. Eğer tıbbiyede gen ve moleküler biyoloji dersinde böyle bir şey söyleseydi 'çık dışarı' derdik kendisine. Bilmiyorsa öğrensin, bir hekim olarak ayıbıdır. Yok böyle bir şey. Evrim durmaz, mutasyon sonsuzdur." dedi.

'ORTADA BÜYÜK BİR YALAN VAR'

"1 Mart'tan sonraki açılım-saçılım serüveninden sonra geçen 60 günlük sürede 9168 insanımızı kaybettik." diyen Saltık, "Salgın deetiminde filyasyon yaşamsaldır. Bir hasta kimden aldı virüsü, kaynağını tespit etmelisiniz. Bunun için çok iyi yetişmiş filyasyon ekiplerine gereksiniminiz var. İyi bir hekim filyasyonu öğrenir. Ama Türkiye'de diş hekimleri gönderildi filyasyon ekiplerinin başında. Diş hekimliği eğitiminde filyasyon yok, dolayısıyla diş hekimleri filyasyon bilmez. Bir diş hekimi, yanında bir kaportacı, bir şoför; bir başka diş hekimi, yanında bir marangoz, yanında bir kiralık araçla şoför, ki Sağlık Bakanlığı'nın kamusal araçları da personeli de yok yeterince, dolayısıyla filyasyon da başarısız. Bir de insanı çıldırtırcasına turkuaz tabloya sabitlenmiş yüzde 99,9'luk filyasyon oranı var. Yani neredeyse her hastanın virüsü nereden kaptığı sağlıklı bir şekilde belirlenmiş gibi. Ortada büyük bir yalan var." diye konuştu. 

'EN BÜYÜK PORBLEM, TEK BİR AŞIYA BEL BAĞLAMAMIZ'

Bakan Koca'nın yaptığı çelişkili açıklamalardan sonra Prof. Dr. Bengi Başer de aşı konusunda şunları söyledi:

"Bizim en büyük problemimiz tek bir aşıya bel bağlamamız. Neden başından beri böyle bir strateji izlendiği hep sorgulandı. Üstelik bu ucuz bir aşı olsa anlayacağız. Etkinliği çok üst düzey olsa anlayacağız. Bu aşı Faz-3 çalışaması tamalanmayan ve etkinliği en düşük olan aşılardan biri. Ama nedense 'bu aşıyı yapacağız' diye ısrar oluştu." dedi. 

'TÜRKİYE'DE SALGIN 2024'E KADAR SÜRECEK'

Prof. Saltık da "Çin'den aşı gelmeme sebebi siyasi ve ödeme yapılmaması" yorumunu yaptı. 

Salgının Türkiye'de ne kadar süre devam edeceğine dair öngörülerde bulunan Başer, bunun en az bir yıl daha süreceğini söyledi. Saltık ise "DSÖ'nün bu konuda hazırladığı rapora göre, gelişmiş ülkeler 2021 sonu, 2022 yılı başında, bizim gibi ortada olan ülkeler 2023 sonu, 2024 başında ve çok daha geri durumdaki ülkelerinse 2025 yılının başına kadar salgınla yaşayacağını ortaya koydu." dedi.

 

Öne Çıkanlar