Profilinde 'İstanbul Sözleşmesi yaşatır' yazdığı için dersten atılan öğrenci: Sessiz kalmadım

Profilinde 'İstanbul Sözleşmesi yaşatır' yazdığı için dersten atılan öğrenci: Sessiz kalmadım
Sözleşmeyi siyasileştiren asıl kendileridir. İstanbul Sözleşmesi’ne yönelik bu tepki bizim susturulmak istenilmemizin sebebidir.'

Profilinde "İstanbul Sözleşmesi yaşatır" yazdığı gerekçesiyle Yıldız Teknik Üniversitesi'nde (YTÜ) Türk Dili ve Edebiyatı dersi veren akademisyen Nurullah Arvas tarafından dersten atılan öğrenci, "Derse girme hakkımı kaybetsem de sesiz kalmadım. Üniversitelerde kadın düşmanlığını yapan akademisyenleri istemiyoruz" dedi.

YTÜ akademisyenlerinden Nurullah Arvas, profil resminde "İstanbul Sözleşmesi yaşatır" yazan bir öğrenciyi dersten attı. Online derstte yaptığı konuşmada öğrencinin 'politik' davrandığını savunan Avras'ın yaklaşımı tepki çekti. Birçok öğrenci derse aynı profil resmiyle girerek öğretim görevlisinin yaklaşımını protesto etti.

Dersten atılan Metalurji ve Malzeme Mühendisi bölümü öğrencisi S.Ş., yaşananları Mezopotamya Ajansı'ndan Semra Turan'a anlattı. 

'DERSİN İLK DAKİKALARINDA ATILDIM, SİSTEMDE SORUN VAR SANDIM'

"Hocanın dersine çok fazla girmiyordum. Geçen hafta devamsızlığa dikkat etmem gerektiğini söyleyince bu hafta dersine girdim" diyen S.Ş., ilk dakikalarda dersten atıldığı için sistemde sorun yaşandığını sandığını belirtti. S.Ş., şöyle konuştu:

"Dersin ilk dakikasında beni attı. Ben de sistemde hata var diye tekrardan derse girdim. Dersin sonuna kadar kaldım. Konu anlatımı bitince hoca bana ‘Dersimde siyaset istemiyorum. Siyasi fotoğrafları yapamazsınız. Bir dahakine profilini değiştirip öyle gir dersime’ dedi.

'İSTANBUL SÖZLEŞMESİ YAŞATIR' DEMEK POLİTİK SAYILDI

Mikrofonum olmadığı için ‘İstanbul Sözleşmesi siyasi değil, uluslararası bir sözleşmedir’ diye yazdım. Hoca da ‘Başkası da başka bir uluslararası sözleşme yapsın o zaman. Bu bir slogandır bu şekilde giremezsin’ diye tekrarladı. Profil fotoğrafımın ayrıca üniversitenin kadın topluluğunu kararı olduğunu söyledim. ‘Ne yaparsan yap. Giremezsin. Bu dersin hocası benim izin vermem’ dedikten sonra beni dersten atıp açıklama yapmama izin vermedi. Olay böyle yaşandı."

'SÖZLEŞMEYİ SİYASİLEŞTİREN KENDİLERİDİR'

S.Ş., yaşanan olaya ilişkin öncelikle İstanbul Sözleşmesi’nin siyasi olmadığını, insan haklarını savunan bir sözleşme olduğunu anımsatarak, "Sözleşmeyi siyasileştiren asıl kendileridir. İstanbul Sözleşmesi’ne yönelik bu tepki bizim susturulmak istenilmemizin sebebidir. Her yerde yaşam hakkımızı elimizden almak istiyorlar. Buna karşı bile yaptığım hiçbir şey yoktu, tek yaptığım profil resmimde sözleşmeyi yazdırmaktı. Ama buna bile tahammül etmeyen bir zihniyetle karşılaştım" dedi. 

Sözleşmenin feshedilmesi kararının ardından üniversiteli kadın öğrenciler tarafından profil resminin kullanılması yönünde karar alındığını söyleyen S.Ş., "Ben o günden beri hep bu profille derslere giriyorum. Hiçbir hocam sorun çıkarmadı" diye konuştu.

'SÖZLEŞMEDEN VAZGEÇMEYECEĞİM'

"Avras’ın dersinden kalabilirim ama profil resmimi değiştirmeyeceğim" diyen S.Ş., şunları kaydetti:

"İstanbul Sözleşmesi’nden de kararlılığımdan da vazgeçmeyeceğim. Bana destek veren tüm kadınlara teşekkür ediyorum. Bu olaya sesiz kalmak kabul etmek olurdu. Derse girme hakkımı kaybetsem de sesiz kalmadım. Üniversitelerde kadın düşmanlığını yapan akademisyenleri istemiyoruz. İzin vermeyeceğiz."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar