PTT çalışanları: İnsanca yaşayacak bir ücret istiyoruz

PTT çalışanları: İnsanca yaşayacak bir ücret istiyoruz
Diyarbakır’da PTT emekçileri, basın açıklaması yaparak ‘İnsanca yaşayacak bir ücret istiyoruz’ talebinde bulundu.

Basın, Yayın, İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (HABER-SEN) Diyarbakır Şubesi üyeleri, Posta İşletmesi Genel Müdürlüğü çalışanlarının koşulları ve ücret taleplerine ilişkin Diyarbakır PTT Müdürlüğü binası bahçesinde açıklama yaptı. Çok sayıda kişinin katıldığı açıklamada HABER-SEN Şube Başkanı Mehmet Ulu, iktidarın döviz kurunun düşmesiyle övündüğünü ancak yeni zamlarla ekonomik krizin yükünün yine halka ve PTT emekçilerinin üzerine yıkıldığını vurguladı.

‘ZAMLAR EMEKÇİLERİN ÜZERİNE YIKILDI’

Başkan Ulu, kamu emekçilerinin yoksullaştığı bir dönemden geçtiklerine işaret ederek, yeni asgari ücrette alım gücünün hiçe sayıldığını söyledi.  PTT'de aynı işi yapanlara farklı ücretler verildiğine dikkati çeken Ulu, elektrik, doğalgaz ve akaryakıta getirilen zamlara değindi. Ulu, iktidarın döviz kurunun düşmesiyle övündüğünü ancak yeni zamlarla ekonomik krizin yükünün yine halka ve PTT emekçilerinin üzerine yıkıldığını söyledi.  

PTT EMEKÇİLERİN VE EMEKLİLERİN HAK TALEBİ GİDERİLMELİ

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, "Dört kişilik bir ailenin hem açlık hem de yoksulluk sınırı son bir yılda yüzde 55 artmıştır" diyen Ulu, PTT emekçileri ve emeklilerinin hak kayıplarının giderilmesi için şu talepleri sıraladı:

" İlk adımda PTT emekçilerinin ve emeklilerin maaşları Ocak ayından itibaren en az asgari ücrete yapılan artış oranında, yani %50,4 oranında artırılmalıdır.

 İkinci adımda mevcut 'toplu sözleşme sistemi' derhal değiştirilmeli, grev hakkı ile tamamlanan evrensel gerçek toplu sözleşme sistemine geçilmelidir.

 En geç üç ay sonra toplu sözleşme masası kurulmalıdır. Tüm tarafların ve bağımsız iktisatçıların katılımı ile dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı tespit edilmelidir.

 En düşük maaşı alan, eşi çalışmayan, iki çocuklu kamu emekçisinin geliri maaş zammı, kira yardımı, ulaştırma yardımı, yemek yardımı gibi kalemlerde yapılan artışla tarafların birlikte belirlediği dört kişilik ailenin yoksulluk sınırı rakamının üzerine çıkarılmalıdır.

 PTT emekçilerinin maaşları en düşük maaşı yoksulluk sınırı üzerine taşımak üzere yapılan artış oranında artırılmalıdır."

Öne Çıkanlar