Rus ordusu Çernobil'i ele geçirdi; 'Kiev 96 saat içinde düşebilir' iddiası

Rus ordusu Çernobil'i ele geçirdi; 'Kiev 96 saat içinde düşebilir' iddiası
Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurdu. Çatışmalar sürüyor, Kiev dahil birçok kentten patlama haberleri geliyor.

Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesine günlerdir beklenen askeri operasyonu bu sabah başladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, sabah 6 civarında yaptığı açıklamada "Rusya'nın NATO'nun genişletilmemesi konusunda bir uzlaşmaya varma girişimleri boşa çıkarıldı. İttifakın genişlemesiyle birlikte durum daha tehlikeli hale geliyor. Artık buna sessiz kalamayız" diyerek operasyonu ilan etti. Putin, Rus güçlerinin Ukrayna'yı işgal etme planları olmadığını duyurdu. Ancak cumhurbaşkanı, sunulan tek seçenek olması durumunda Rusya'nın kendisini savunacağını kaydetti.

Rusya'nın Donbass'a yönelik askeri harekat başlatması sonrası yaşanan gelişmeler şöyle:

07.35 UKRAYNA DIŞİŞLERİ BAKANI: KİEV FÜZE SALDIRISINA UĞRADI

Reuters haberine göre Kubela, "Korkunç Rus roketi Kiev'e saldırıyor, başkentimiz en son 1941'de Nazi Almanyası tarafından saldırıya uğradığında böyle bir şey yaşadı" dedi.

06.35 UKRAYNALI YETKİLİ: KİEV ÜZERİNDE BİR UÇAK DÜŞÜRÜLDÜ

Ukrayna İçişleri Bakanı danışmanı Anton Geraşenko, Ukrayna kuvvetlerinin Kiev'in üzerinde uçan bir Rus 'hava aracını' vurduğunu ifade etti

05.40 KİEV'DE PATLAMA SESLERİ DUYULDU

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de yerel saatle 04.20'den sonra art arda patlamalar yaşandığı iddia edildi. Dün de Kiev'in yanı sıra Harkov, Kramatorsk, Mariupol, Mykolaiv ve Odesa kentlerinde yerel saatle 04.50'den sonra art arda patlamalar yaşanmıştı.

 05.32 ZELENSKİY: UKRAYNA'YI SİYASİ OLARAK YOK ETMEK İSTİYORLAR

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rus sabotaj gruplarının Kiev'e girdiğini açıkladı, ‘Aldığımız bilgilere göre düşman beni bir numaralı hedef olarak belirledi’ dedi.

Zelenskiy, Rusya'ya karşı ülkesinin savunmasında yalnız bırakıldıklarını belirterek, "Rusya ile tarafsızlık statüsünü konuşmaktan korkmuyoruz. Ancak bizim ne tür güvenlik garantilerimiz olacak?" dedi.

05.00  BLİNKEN: RUSYA, UKRAYNA YÖNETİMİNİ DEVİRMEYE ÇALIŞACAK

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, ABC kanalına verdiği röportajda,Rusya'nın Ukrayna'da Vladimir Zelenskiy yönetimini devirmeye çalışacağına inandığını söyledi.

01.15 UKRAYNA DEVLET BAŞKANI ZELENSKİ, ÜLKE ÇAPINDA GENEL SEFERBERLİK İLAN EDİLEN KARARNAMEYİ İMZALADI

Ukrayna Devlet Başkanlığı'ndan paylaşılan kararnameye göre, yürürlüğe girdiğinden itibaren seferberlik 90 günü kapsayacak.

Seferberlik kararının, Rusya'nın askeri harekâtı nedeniyle ülkenin savunmasını güçlendirmek için Ulusal Savunma ve Güvenlik Konseyi'nin önerisi kapsamında alındığı belirtildi.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı, seferberlik kapsamında, kaç kişinin silahaltına alınacağını belirleyecek.

00.46 UKRAYNA'DA 18-60 YAŞ ARASINDAKİ ERKEKLERİN ÜLKEDEN AYRILMASINA İZİN VERİLMEYECEK

Lviv Gümrük Başkanı Daniil Menshikov, 18-60 yaş arası erkeklerin Ukrayna'dan ayrılmasına izin verilmeyeceğini açıkladı.

Ülkenin batısında Polonya sınırında yer alan Lviv kentinin Gümrük Başkanı Daniil Menshikov yaptığı açıklamada, ülkede ilan edilen sıkıyönetim kurallarını hatırlatarak, "Sıkıyönetim nedeniyle 18-60 yaş arası erkeklerin ülkemiz dışına çıkmasına izin verilmeyecektir. Lütfen panik yapmayın ve izinsiz sınırları geçmeyin" dedi.

Ukrayna Savunma Bakanlığı ve Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı sonrasında eli silah tutan tüm Ukrayna vatandaşlarına silah dağıtılacağını duyurmuştu.


23:52 Ukrayna Kiev bölgesindeki Hostomel havaalanını Rus güçlerinden geri aldıklarını açıkladı.

23.50 RUSYA DEVLET BAŞKANI PUTİN İLE FRANSA CUMHURBAŞKANI MACRON TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, telefonda Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesini konuştu.

Kremlin’den yapılan açıklamaya göre Putin, Ukrayna'ya gerçekleştirdikleri askeri operasyon konusunda Macron’a bilgi verdi.

Görüşmenin "ciddi ve açık" bir havada geçtiğine işaret edilen açıklamada, "Putin, özel bir askeri harekâtın yapılmasına ilişkin nedenleri ve koşulları kapsamlı bir şekilde açıkladı." ifadesine yer verildi.

23.40: DIŞİŞLERİ BAKANI ÇAVUŞOĞLU, ABD'Lİ MEVKİDAŞI BLİNKEN'LA GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı Blinken'la yaptığı görüşmede Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne yönelik desteği sürdüreceklerini vurguladı.

23.22: RUSYA’YA AİT ASKERİ KARGO UÇAĞI DÜŞTÜ

Rusya’ya ait askeri kargo uçağı düştü. Tüm mürettebat yaşamını yitirdi.

23.21: KHARKİV KENTİNDE ŞİDDETLİ BİR PATLAMA MEYDANA GELDİ

Ukrayna’da Rusya’nın harekatına devam ettiği Kharkiv kentinde şiddetli bir patlama meydana geldi.

23:15: AB LİDERLERİ OLAĞANÜSTÜ ZİRVEDE RUSYA'YA YÖNELİK EK YAPTIRIMLARI KABUL ETTİ

AB liderleri olağanüstü zirvede Rusya'ya yönelik finans, enerji, ulaşım, ihracat kontrolü ve finansmanı, vize politikası ve kişileri hedef alan ek yaptırımları kabul etti.

23.00: 'KİEV 96 SAAT İÇİNDE DÜŞEBİLİR'

İsminin açıklanmaması koşuluyla ABD basınına konuşan yetkililer, Rus ordusunun ilerlemesi doğrultusunda Kiev'in 96 saat içinde düşeceğini ve bir hafta içinde Ukrayna hükümetinin de devrileceğini ifade etti.

Eski üst düzey ABD istihbarat görevlisi Newsweek'e verdiği demeçte, "Hava ve topçu harekatı sona erdikten ve kara savaşı gerçekten başladıktan sonra, Kiev'in sadece birkaç gün içinde düşeceğini tahmin ediyorum. Ordu belki kısa bir süre daha direnebilir" dedi.

23.00: RUSYA'NIN WASHİNGTON BÜYÜKELÇİLİĞİ MÜSTEŞARI'NI SINIR DIŞI ETME KARARI ALDI

ABD yönetimi, Rusya'nın Amerikalı diplomatı sınır dışı etmesine karşılık Rusya'nın Washington Büyükelçiliği Müsteşarı'nı sınır dışı etme kararı aldı.

22.50: RUSYA'YA AİT AN-26 UÇAĞI DÜŞTÜ; MÜRETTEBAT HAYATINI KAYBETTİ

Sputnik'in haberine göre, Rusya Batı Askeri Bölgesi, Ukrayna'dan tek taraflı olarak bağımsızlık ilan eden Lugansk Halk Cumhuriyeti'yle sınırı bulunan Rusya'nın Voronej Bölgesi'nde AN-26 tipi bir Rus askeri kargo uçağının düştüğünü açıkladı.

Açıklamada, "24 Şubat'ta Voronej Bölgesi'nde askeri teçhizatın taşınmasına yönelik planlı uçuş sırasında Rusya Hava-Uzay Kuvvetleri'ne ait An-26 uçağı düştü. Mürettebat hayatını kaybetti" denildi.

22.23: PENTAGON, 7 BİN EK ASKERİ AVRUPA'YA KONUŞLANDIRACAKLARINI AÇIKLADI

Pentagon, ABD Başkanı Biden'ın talimatı üzerine 7 bin ek askeri Avrupa'ya konuşlandıracaklarını açıkladı.

22.11: BİDEN, RUSYA’NIN DOLAR, EURO VE YEN CİNSİNDE İŞLEM YAPMASININ KISITLANACAĞINI DUYURDU

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'ya saldırılar sonrası Rusya'ya dair açıklama yaptı. Biden, Rusya’nın dolar, Euro ve yen cinsinde işlem yapmasının kısıtlanacağını duyurarak, Rus ordusunun finansmanını engellemeyi planladıklarını açıkladı. Biden, "Aralarında VTB de bulunan 4 Rus bankasına yaptırım uygulanacak" dedi.  

22.01: SALDIRILARDA 57 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri harekat başlatmasının ardından bugün gerçekleşen saldırılarda 57 kişi hayatını kaybetti.

Ukrayna Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Bugün saldırılarda 57 kişi hayatını kaybetti, 169 kişi yaralandı" denildi.

21.58: POLONYA'DA HASTANELER HAZIRLANIYOR

Polonya'da hastaneler Ukrayna'dan yaralıların olası kabulü için hazırlanıyor.

Reuters'ın aktardığına göre, "Polonya, Ukrayna'dan gelen göçmenleri, silahlı çatışmalardan etkilenen Ukrayna vatandaşlarını kabul etmeye hazırlanıyor" denildi.

Polonya'da herkesin sağlık hizmetine kavuşabileceği belirtildi.

21.40: RUSLAR GOSTOMEL ASKERİ HAVAALANI’NIN KONTROLÜNÜ ELE GEÇİRDİ

Ruslar başkent Kiev’e yakın bir konumda bulunan Gostomel Askeri Havaalanı’nın kontrolünü ele geçirdi.

21.19: UKRAYNA, ÇERNOBİL NÜKLEER SANTRALİ'NİN KONTROLÜNÜ KAYBETTİĞİNİ DUYURDU

Ukrayna, Çernobil Nükleer Santrali'nin kontrolünü kaybettiğini duyurdu.

21.00: UKRAYNA GENELİNDE SAAT 22.00 VE 06.00 SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI VE KARARTMA İLAN EDİLDİ

Ukrayna'nın Dnipro kentinde yaşayan Türk iş insanı G.P. Cumhuriyet'e yaptığı açıklamada, "Ukrayna genelinde saat 22.00 ve 06.00 sokağa çıkma yasağı ve karartma ilan edildi. Karartma için henüz medyada bir gelişme yok fakat bulunduğunuz bölgeye polisler gelerek uyarıda bulundular. Güvenlik güçleri, 'Dış cepheye bakan camların olduğu odalarda aydınlatmaları kapatın, muhtemelen zaten elektrikler gidecek dediler'" diye konuştu.

20.45: ABD BAŞKANI BİDEN, G7 LİDERLERİ "YIKICI" YAPTIRIMLARDA ANLAŞTI

ABD Başkanı Biden, G7 liderleri "yıkıcı" yaptırımlarda anlaştı.

20.38: MARİUPOL AĞIR ATEŞ ALTINDA, YÜZLERCE PATLAMA GÖRÜLDÜ

Reuters: Ukrayna'nın liman şehri Mariupol ağır ateş altında, yüzlerce patlama görüldü.

20.30: ANADOLU EFES, UKRAYNA’DAKİ FABRİKALARINDA ÜRETİM VE SATIŞI DURDURDU

Anadolu Efes, Ukrayna’daki fabrikalarında üretim ve satışı durdurduğunu açıkladı.

20.22: ÇERNOBİL ELEKTRİK SANTRALİNİ ELE GEÇİRİLDİ

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi danışmanlarından Mykhailo Podolyak, Çernobil nükleer santralinin Rusya güçlerinin kontrolüne geçtiğini söyledi. Podolyak, "Rusların tamamen anlamsız saldırısının ardından Çernobil nükleer santralinin güvenli olup olmadığını söylemek imkânsız. Bu, Avrupa'nın bugün karşı karşıya olduğu en ciddi tehditlerden biri" dedi.

20.16: RUS ORDUSU 83 UKRAYNA HEDEFİNİ İMHA ETTİ

Reuters'ın Rus haber ajansı Interfax'tan aktardığına göre, Rus ordusu 83 Ukrayna hedefini imha etti.

20.04: MOSKOVA'DAKİ SAVAŞ KARŞITI PROTESTOLARDA EN AZ 549 EYLEMCİ GÖZALTINA ALINDI

Moskova'daki savaş karşıtı protestolarda en az 549 eylemcinin gözaltına alındığı bildirildi.

20.00: GÜNEY UKRAYNA BÖLGESİNDE 13 SİVİL, 9 ASKER ÖLDÜ

Güney Ukrayna bölgesinde 13 sivil, 9 asker öldüğü açıklandı.

19.56: LUHANSK BÖLGESİNDE GAZ ÜRETİM TESİSİNİN ÇALIŞMALARINI DURDU

Ukrayna kamu doğal gaz şirketi Naftogaz, Luhansk bölgesinde gaz üretim tesisinin çalışmalarını durdurduğunu duyurdu.

19.51: BELARUS'TAKİ RUS KUVVETLERİ KİEV'E İLERLİYOR

İngiltere Savunma Bakanlığı: Belarus'taki Rus kuvvetleri Kiev'e ilerliyor

19.41: UKRAYNA ENERJİ BAKANI: RUS BİRLİKLERİ KAKHOVKA ENERJİ İSTASYONUNU ELE GEÇİRDİ

Ukrayna Enerji Bakanı, Rus birliklerinin Kakhovka enerji istasyonunu ele geçirdiğini aktardı.

19.30: PUTİN: BİZİ BU SİSTEMDEN DIŞARI İTMEYİN

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin saldırısı sonrası ilk defa konuştu. Putin, "Bizi bu sistemden dışarı itmeyin. Siyasetten dolayı bazı kısıtlamalar olacaktır. Size bir çağrı yapıyorum: Lütfen neler olduğunu anlayın" dedi.

19.22: LİTVANYA SAVUNMA BAKANLIĞI: ABD, ESTONYA VE LİTVANYA'YA F-35 SAVAŞ UÇAKLARI KONUŞLANDIRDI

Litvanya Savunma Bakanlığı, ABD'nin Estonya ve Litvanya'ya F-35 savaş uçakları konuşlandırdığını ve bölgedeki mevcut birliklerinin kalış süresini uzattığını söyledi. Reuters'ın aktardığına göre; F-35'ler daha önce Baltık'a konuşlandırılmamıştı.

19.20: UKRAYNA ORDUSU, KİEV BÖLGESİNDE BULUNAN GOSTOMEL HAVALİMANINA PARAŞÜTÇÜ İNDİRDİ

Ukrayna ordusu, 20 Rus helikopteri ile Mi-8 uçağının, Kiev bölgesinde bulunan Gostomel havalimanına paraşütçü indirdiğini duyurdu. Havalimanının kontrolü için çatışmalar yaşandığı belirtiliyor.

19.00: HERSON'IN BİR KISMI RUS GÜÇLERİNİN ELİNE GEÇTİ

Zelenskiy'nin danışmanı, Ukrayna'nın neredeyse tüm sınırı boyunca Rus güçleriyle çarpıştığını ve Sumy, Karkiv, Herson, Odessa bölgelerinde ve Kiev yakınlarındaki bir askeri havaalanında şiddetli çatışmalar yaşandığını açıkladı.

Ukrayna'nın güneyindeki Herson kenti resmi idaresinden yapılan açıklamada, bölgenin güneyindeki bir kısmın artık Ukrayna'nın kontrolü altında olmadığı belirtildi.

:18.59 ZELENSKİY, UÇUŞA YASAK BÖLGE OLUŞTURULSUN

Ukrayna Devlet başkanı Zelenskiy, Twitter hesabından, "AB'den Rusya'ya karşı ek sert yaptırım paketi yaklaşıyor. Tüm detayları Emmanuel Macron ile görüştük. Rusya'nın SWIFT ile bağlantısının kesilmesini, Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge oluşturulmasını ve saldırganı durdurmak için diğer etkili adımların atılmasını talep ediyoruz" dedi.

18.56: PENTAGON: 75 RUS SAVAŞ UÇAĞININ UKRAYNA’YA GİRDİ, 100 CİVARI FÜZE FIRLATILDI

Pentagon, dün gece 75 Rus savaş uçağının Ukrayna’ya girdiğini, Rus ordusunun Ukrayna’ya 100 civarında füze fırlattığını ve 10 hava üssünü vurduğunu açıkladı.

18.50: ZELENSKİ: EĞER BUGÜN BİZE YARDIM ETMEZSENİZ, SAVAŞ YARIN SİZİN KAPINIZI ÇALACAK

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, "Ukrayna savaş yolunu seçmedi ancak barışa dönmeyi teklif ediyor. Eğer bugün bize yardım etmezseniz, savaş yarın sizin kapınızı çalacak" dedi.

18.45: MOSKOVA'DAKİ PUŞKİN MEYDANI'NDA SAVAŞ KARŞITI GÖSTERİ İÇİN TOPLANANLARA GÖZALTI

Rus ajansı RIA, Rusya'nın başkenti Moskova'daki Puşkin Meydanı'nda savaş karşıtı gösteri için toplanan bazı eylemcilerin polis tarafından gözaltına alındığını duyurdu.

18.45: ZELENSKİ: BİRÇOK RUS UÇAĞINI VE ARACINI YOK ETTİK

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski "Bizim de kayıplarımız var. Amaç Ukrayna hükümetini yok etmek. Birçok Rus uçağını ve aracını yok ettik" ifadelerini kuallandı.

18.05: KİEV'DE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ

Başkan Kliçko, yasağı Telegram üzerinden duyurdu.Kiev'de bugün itibariyle başlayacak sokağa çıkma yasağı, 22:00 - 07:00 saatleri arasında yapılacak.

17.47: MOLDOVA DEVLET BAŞKANI MAİA SANDU, MOLDAVA SINIRLARINI AÇTIĞINI DUYURDU

Sandu, "Hükümet, Palanca ve Ocnița yakınlarında geçici yerleştirme merkezleri kurdu. Güvenli geçiş veya konaklama ihtiyacı olan Ukrayna vatandaşlarımız için sınırlarımız açıktır" dedi.

17.30: RUS ASKERLERİNİN, ÇERNOBİL NÜKLEER TESİSİNİN BULUNDUĞU ALANA GİRDİ

Ukrayna İçişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, kuzeydeki Belarus sınırından geçen Rus askerlerinin, Çernobil nükleer tesisinin bulunduğu alana girdiğini söyledi.

17.22: TÜRK GEMİSİNE BOMBA İSABET ETTİ

Karadeniz'de Marshall Adaları bayraklı bir Türk gemisine bomba isabet ettiğini duyurdu. Buna göre, Odessa'dan hareket eden ve Romanya'ya doğru giden YA-SA Denizcilik'e ait Jüpiter isimli geminin ambarında hasar meydana geldi.  Olayda can kaybı ve yaralı olmadığı kaydedildi.

17.20: RUSYA SAVUNMA BAKANI SERGEY LAVROV AÇIKLAMADA BULUNDU

Rusya Savunma Bakanı Sergey Lavrov, "Hâlâ uluslararası hukuka ve uluslararası sorumluluklara dönmek için bir şans olduğunu umuyoruz" dedi. ABD ve NATO ile gergin geçen görüşmeler yaptıklarını söyleyen Lavrov, "Rusya, ABD'yi adalete ve BM Şartı'nın ilkelerine döndürecek diyaloğa her zaman hazırız" çıkışı yaptı.

17.15: UKRAYNA DEVLET BAŞKANI VLADİMİR ZELENSKİY AÇIKLAMA YAPTI

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Putin karşıtı bir koalisyon kuruyoruz" dedi. Zelenskiy, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın da aralarında bulunduğu bir dizi liderle somut yaptırımlar ve ordularına somut yardım konusunda görüştüğünü belirterek, "Kararlı adımlar bekliyoruz" dedi. 

17.00: UKRAYNA: RUSYA TEMAS HATTINI GEÇMEDİ

Ukrayna ordusundan yapılan açıklamada, ayrılıkçıların bulunduğu Donbass'taki temas hattının tamamı boyunca çatışmaların yaşandığı ama Rusya'nın hattı geçmediği belirtildi.

Ukrayna polisi, operasyonun başlamasından bu yana Rusya'nın ülkeye 203 saldırı düzenlediğini açıkladı.

16.30: RUSYA: DONBASS'TA 4 BAYRAKTAR İHA DÜŞÜRÜLDÜ

Rusya Savunma Bakanlığı, Rusya Silahlı Kuvvetleri’nin Donbass’ta Ukrayna ordusuna ait bir askeri helikopter ve 4 Bayraktar TB-2 tipi insansız hava aracı düşürdüğünü duyurdu. Bakanlık, Ukrayna'da 74 askeri tesisin imha edildiğini açıkladı.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rus komutanlarından Ukrayna askerlerine saygı çerçevesinde davranmalarını istedi.

16.27: RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI'NDAN YENİ AÇIKLAMA

Rusya Savunma Bakanlığı: Ukrayna'da 74 askeri noktayı vurduk.

16.25: GOSTOMEL HAVALİMANI'NDA 'KONTROL' SAVAŞI

Ukrayna Başkomutanlığı: Kiev bölgesindeki Gostomel Havalimanı'nın kontrolü için Rus güçleriyle mücadele ediyoruz.

16.19: 'ORDUMUZ SUMY'DE RUS ASKERLERİYLE SAVAŞIYOR'

Ukrayna Sınır Koruma Kuvvetleri'nden yapılan son açıklamada, "Ordumuz Doğu'daki Sumy kenti yakınlarında Rus askerleriyle savaşıyor" denildi.

Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı ise, "Rus askerleri doğu Ukrayna'daki çatışmalarda rehin alındı" dedi.

16.03: RUSYA HÜKÜMETİNDEN YAPTIRIMLARA YANIT

Rusya Hükümeti, "Finansal piyasalarımızı ve en büyük Rus şirketlerini yaptırımlardan ve diğer tehditlerden korumaya hazırız. Yaptırımlar karşısında finansal sistemin istikrarını sağlamak için yeterli mali kaynaklara sahibiz" dedi.

15.48: AB'DEN YENİ YAPTIRIM AÇIKLAMASI: RUSYA'NIN TEMELLERİ SARSILACAK

AB Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen, "Burada sadece Ukrayna değil söz konusu olan, Avrupa'nın istikrarı, barış düzenimiz risk altında. İlerleyen saatlerde Avrupalı liderlere yaptırımlar paketi sunacağız. Japonya da dahil olacak mesela. Rusya'nın sermaye piyasalarına yaptırımlar içerecek bunlar. Kredi maliyetleri artacak, sermaye çıkışı artacak ve zaman içinde temelleri sarsılacak" açıklamasında bulundu.

15.43: MACRON'DAN AÇIKLAMA

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Rusya'dan Birleşmiş Milletler'de hesap vermesini istiyoruz" açıklamasında bulundu.

15.28: UKRAYNA'YA AİT SAVAŞ UÇAĞI DÜŞÜRÜLDÜ: 5 ÖLÜ

Ukrayna polisinden yapılan açıklamada, Ukrayna ordusuna ait bir savaş uçağının düşürüldüğü ve beş kişinin öldüğü belirtildi.

15.23: UKRAYNA: 2 RUS HELİKOPTERİNİ VURDUK

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, başkent Kiev yakınlarındaki Gostomel kasabasında 2 Rus helikopteri vurduğunu duyurdu. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı ofisinden yapılan açıklamada da, ülkenin Rusya'yla olan neredeyse tüm sınırlarında çatışmalar yaşandığı belirtildi. Ukrayna sınır muhafızları ise Rus askerlerinin kuzeyde, Belarus sınırında bulunan Kiev bölgesinin kuzeyinden ülkeye girdiğini duyurdu.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı ofisinden yapılan açıklamada da, ülkenin Rusya'yla olan neredeyse tüm sınırlarında çatışmalar yaşandığı belirtildi. Ukrayna sınır muhafızları ise Rus askerlerinin kuzeyde, Belarus sınırında bulunan Kiev bölgesinin kuzeyinden ülkeye girdiğini duyurdu.

15.18: RUS ORDUSU KIEV'E GİRDİ

Agence France Press (AFP), Rus askerinin Kiev'e girdiğini duyurdu.

Rus kuvvetleri bu sabaha karşı Ukrayna'ya karadan, havadan ve denizden saldırı başlatarak İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'da bir devletin diğerine yaptığı en büyük saldırıyı gerçekleştirdi. Dünya saldırının şokunu yaşarken, Fransa merkezli AFP Rus askerlerinin Ukrayna'nın başkenti Kiev'e kuzey yönünden girdiğini abonelerine duyurdu.

16 askeri taşıyan Ukrayna uçağı düştü. Askerler yaşamnı yitirdi.

15.06: 'RUS GÜÇLERİ KİEV'DE HÜKÜMETİN OLDUĞU BÖLGEYE İLERLEYEBİLİR'

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı, Rus güçlerinin havadan birlik indirebileceğini ve Kiev'de hükümetin bulunduğu bölgeye ilerlemeye çalışabileceklerini söyledi. Açıklamada ayrıca, "Gostomel askeri havalimanında şiddetli çatışmalar devam ediyor" denildi.

15.04: İNGİLTERE BAŞBAKANI'NDAN MESAJ

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, "Ukrayna'nın egemenliği ve bağımsızlığı tekrar elde edilene kadar elimizden geleni yapacağız" dedi.

15.00: UKRAYNA ORDUSU SALDIRILARI AÇIKLADI

Ukrayna Ordusu: Rusya, saat 14:00 itibarıyla seyir füzeleri dahil olmak üzere sivil ve askeri altyapıya 30'dan fazla saldırı yaptı.

14.36 KİEV'DE PATLAMA SESİ: Reuters'ın aktardığına göre Kiev'de çok sayıda patlama sesi duyuldu.

14.20 KREMLİN: NE ZAMAN BİTECEĞİNE PUTİN KARAR VERECEK

Kremlin'nen yapılan açıklamada operasyonun ne zaman biteceğine Putin karar vereceği açıklandı. Rusya'nın demir perde arkasına kapatılması imkansız denildi. Yapılan açıklamada "Rusya'nın Ukrayna'daki operasyonunun hedeflerine ulaşması gerekiyor. Duygusal piyasa reaksiyonunun mümkün olduğu kadar kısa sürede geçmesi için gerekli tüm önlemler alındı." ifadelerine yer verildi.

14.00 TASS AJANSI: İKİ SİVİL KARGO GEMİSİ VURULDU

Tass ajansı Azov Denizi'nde iki Rus sivil kargo gemisinin Ukrayna ordusu tarafından füzeyle hedef alındığını duyurdu. Haberde, saldırıda ölenler olduğu belirtildi.

14.00: 'UKRAYNA SİVİL KARGO GEMİSİNE SALDIRDI' İDDİASI

TASS haber ajansı, Ukrayna'nın Azov Denizi'nde iki sivil kargo gemisine saldırdığını ve hayatını kaybedenler olduğunu aktardı.

13.58: SLOVAKYA SINIRA ASKER GÖNDERECEK

 Slovakya Ukrayna'dan gelen mültecilere yardım için sınıra asker gönderecek.

13.52 ODESSA'DA FÜZE SALDIRISI: 18 KİŞİ ÖLDÜ

Ukrayna'nın liman kenti Odessa'nın yetkilileri, füze saldırısı nedeniyle en az 18 kişinin öldüğünü açıkladı.

13.43: RUS DİPLOMATLAR UKRAYNA'YI TERK ETTİ

Ukrayna’daki diplomatların tamamının ülkeyi terk ettiği duyuruldu. Rusya’nın Kiev Büyükeliği’nin basın ataşesi Denis Golenko, Rusya’nın Ukrayna’daki büyükelçilik ve konsolosluk çalışanlarının hepsinin ülkeyi terk ettiğini söyledi. Bu, Rusya’nın başkent Kiev’in yanında Odessa, Harkov ve Lviv’deki diplomatlarının da ülkeden tahliye edildiği anlamına geliyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı, Rus diplomatların Ukrayna’dan tahliye edileceğini açıklamıştı.

13.43: BELARUS UÇUŞ SAHASI KISMEN KAPATILDI

Belarus Savunma Bakanlığı, güvenlik sebebiyle hava sahasının bir kısmını yolcu uçaklarına kapatma kararı aldıklarını açıkladı. Bu karara göre Vısokoye, Baranoviç, Osipoviç, Kriçev ve devlet sınırının Vısokoye’ye kadar olan güney kısmı uçuşlara kapatıldı.

13.40: BALKAN ÜLKELERİNDEN RUSYA'YA TEPKİ

Bosna Hersek, Hırvatistan, Karadağ, Kosova ve Kuzey Makedonya Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı askeri müdahaleye sert tepki gösterdi.

13.39: SLOVAKYA TÜM SINIRLARINI AÇTI

Slovak Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı, yolcu trafiğinin durdurulduğu Čierna nad Tis ouch - Chop demiryolu sınır geçişi hariç Ukrayna sınırındaki tüm sınır geçişlerinin şu anda faaliyette olduğunu duyurdu. Bu savaş çatışmasından kaçan herkese giriş izni verilecek.

Geçerli bir seyahat belgesi (biyometrik pasaportu) bulunmayan kişilere de bireysel değerlendirme yapıldıktan sonra Slovak Cumhuriyeti topraklarına girişlerine izin verilecek.

Sınır polisi, personelini ve teknik kaynaklarını konuşlandırarak olası sınır kolonlarını ortadan kaldırmak için her türlü çabayı gösterecektir.

13.39: NORVEÇ VE FİNLANDİYA'DAN DA KINAMA

Norveç ve Finlandiya'dan, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesine kınama

13.28: Almanya İçişleri Bakanı Nancy Fraeser: Olası mülteci hareketleri konusunda Polonya hükümeti ve AB Komisyonu ile yakın temas halindeyim. Ukrayna'nın komşu ülkelerine yardımın çok hızlı bir şekilde ulaştırılabilmesi ve insani yardım için AB koordinasyon ve destek mekanizmaları halihazırda mevcuttur.

13.28: UKRAYNA'YA 2. DALGA FÜZE SALDIRISI

Ukrayna'ya 2. dalga füze saldırısı başladı. Ülkede başkent Kiev de olmak üzere birçok kentten patlama sesleri geliyor.

13.24: UKRAYNA 'ZMEINIY ADASI'NI GERİ ALDIK'

Ukrayna, Karadeniz'deki Zmeiniy Adası'nı geri almayı başardıklarını duyurdu.

13.23: JOHNSON, TÜM NATO LİDERLERİNİ ACİL TOPLANTIYA ÇAĞIRDI

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, tüm NATO liderlerini acil toplantıya çağırdı.

13.20: İSRAİL'DEN KINAMA

İsrail Dışişleri, Rusya'nın saldırılarını kınadı.

13.07: BELÇİKA'DAN RUS VATANDAŞLARINA VİZE YAPTIRIMI

Belçika, Rus vatandaşlarına vizeleri dondurdu.

12.56: İRAN: KRİZ NATO PROVOKASYONUNDAN KAYNAKLANDI

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Ukrayna krizinin 'NATO provokasyonlarından kaynaklandığını' belirtti. İranlı bakan, "Ukrayna'da savaş bir çözüm değil" diyerek, siyasi ve demokratik bir çözüm çağrısında bulundu.

12.51: BELARUS TÜM GEÇİŞLERİ KAPATTI

Belarus, Ukrayna ile tüm sınır geçiş noktalarını kapattı.

12.51: RUSYA: DONETSK VE LUGANSK, RUSYA’NIN DESTEĞİYLE KARŞI SALDIRIYA GEÇTİ

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, 'Rusya ordusunun, karşı saldırıya geçen Donetsk Halk Cumhuriyeti ile Lugansk Halk Cumhuriyeti güçlerine destek verdiğini' belirtti. Konaşenkov, buna karşın Rusya Silahlı Kuvvetleri’nin Ukrayna kentlerine ve sivillere karşı füze, savaş uçakları ya da havan topu mermileri kullanmadığını kaydetti.

12.43: 40'TAN FAZLA UKRAYNA ASKERİ ÖLDÜ

Zelenskiy'nin ofisinden yapılan açıklamada, 40'tan fazla Ukrayna askerinin öldüğü, onlarca askerin de yaralandığı belirtildi.

12.37: ZELENSKİY: İSTEYEN HEREKESE SİLAH VERECEĞİZ

Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky Rusya'nın bu sabah Donbass bölgesine başlattığı askeri operasyonda son yaşanan gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu. Ukrayna vatandaşlarını orduya katılmaya çağıran Zelensky, "Aramızda muhalifler yok. Özgürlüğümüzü birlikte savunacağız. Kentlerinizde harekete geçin" çağrısında bulundu.

Biz savunma silahları kullanıyoruz. Kendi egemenliğimizi savunabilmek için. Ukrayna'nın her vatandaşı ülkenin geleceğini belirleyecek. Ukraynalıları orduya katılmaya çağırıyorum. Eski askerleri de orduya katılmaya çağırıyorum. Ordu arasında yaralılar var. Ülkemizi savunmak için gerekirse kan dökülecek. Ukrayna'yı destekleyen ve bağımsızlığımızı savunan siyasetçilere teşekkür etmek istiyorum. Aramızda muhalifler yok. Özgürlüğümüzü birlikte savunacağız. Kentlerinizde harekete geçin. Bu sabah tarihe geçti. Ancak farklı bir tarih bizim ve Rusya için. Bugünden itibaren dünya tarihinde Rusya kötü olarak anılacak. Rusya halkının da yapabilecekleri var. Bir seçim yapmaları lazım. Hangi yolu izleyeceksiniz?

12.30: Ukrayna’nın Vinnytsia kentinde bulunan mühimmat deposunda patlama meydana geldiği bildirildi. DHA’nın Ukrayna medyasına dayandırdığı habere göre patlamanın ardından bölgenin tahliye edildiği, Ukrayna askerleri arasında patlama nedeniyle yaralıların da bulunduğunu aktarıldı. Patlamanın Rusya saldırısı sonucu meydana gelip gelmediğine ilişkin ise henüz bir bilgi paylaşılmadı.

12.25: LUKAŞENKO: İHTİYAÇ DUYULURSA ASKERLERİMİZ OPERASYONA KATILABİLİR

Belarus lideri Aleksander Lukaşenko, 'ihtiyaç duyulması halinde' Belarus askerlerinin Rusya'nın askeri operasyonuna katılabileceğini söyledi.

12.12: Ukrayna Devlet Başkanı Zelensiy'nin ofisinden bir danışman, Reuters'a yaptığı açıklamada "Durum kontrol altında, bir yıldırım bombardımanı olmayacak" dedi.

12.01 Ukrayna Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, nakit para çekme imkanlarının sınırlandırıldığı duyuruldu. Buna göre, bir gün içinde sadece 100 bin Ukrayna Grivnası (yaklaşık 2 bin 975 euro) çekilebilecek. Bunun yanı sıra ülkede döviz çekmek yasaklandı.

11.59: AB: STRATEJİK SEKTÖRLERE VE BANKALARA YAPTIRIM UYGULAYACAĞIZ

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Brüksel'in Rusya'nın 'stratejik sektörlerine ve bankalarına karşı' yaptırım uygulayacağını duyurdu. Von der Leyen, "Bugünün ilerleyen saatlerinde Avrupa liderlerine onaylamaları için büyük ve hedefli bir yaptırım paketi sunacağız. Bu paketle, Rusya'nın kilit öneme sahip teknolojilere ve pazarlara erişimini engelleyerek Rus ekonomisinin stratejik sektörlerini hedef alacağız" dedi. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da, "Rusya'ya yönelik yaptırımlar ve borsalardaki çöküşün Almanya açısından sonuçları olacak" diye konuştu.

11.47 Ukrayna ordusu, ülkenin doğusunda yaklaşık 50 Rus askerinin öldürüldüğünü, altı Rus uçağının imha edildiğini açıkladı.Ukrayna Savunma Bakanı ise eli silah tutan herkesi ülkeyi savunmaya çağırdıklarını açıkladı.

11.40 Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko, Rusya'nın Ukrayna operasyonuna Belarus askerlerinin katılmadığını söyledi. Ukrayna sınır muhafızları, Rusya askerlerinin ülkeye Belarus sınırından da girdiğini açıklamıştı.

10.51:Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, operasyonda kentlerin hedef alınmadığı ve sivillerin tehdit altında olmadığı belirtildi. Bakanlık, Ukrayna güçleri tarafından uçak ve helikopterlerinin düşürüldüğü iddialarını da yeniden yalanladı.

10.49: Reuters haber ajansı, Ukrayna İçişleri Bakanlığı danışmanının Rusya'nın düzenlediği saldırılarda en az 8 kişinin öldüğünü, 9 kişinin de yaralandığını bildirdiğini duyurdu.

10.39: Putin’in Donbass bölgesinde bağımsızlığını tanıdığı Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin lideri Denis Puşilin, Donetsk bölgesinin Kiev’in denetiminde olan topraklarını geri almak için düzenledikleri operasyonun ‘oldukça çabuk sona ereceğini’ iddia etti. Puşilin, "Bölgenin tamamını Kiev’den geri alma operasyonu çabuk tamamlanacak" şeklinde ifadeler kullandı.

10.20: Ukrayna’nın Moskova Büyükelçiliği’nin bugün ve önümüzdeki günlerde vatandaşlara yönelik hizmetlerin yapılmayacağını bildirdiği iddia edildi. Sputnik’in aktardığı bilgiye göre Ukrayna’nın Moskova Büyükelçiliği temsilcisi kurum önünde biriken kalabalığa seslenerek bugünden itibaren randevu olanlar dahil vatandaşları kabul edemeyeceklerini söylediği belirtildi.

10.00: Rusya’nın Donbass harekatına ilişkin sosyal medya hesabından yeni bir açıklama yapan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dymtro Kuleba, "Putin saldırdı ama kimse kaçmıyor" mesajı verdi.

Ordunun ve diplomatların çalıştığını bildiren Kuleba, dünyadaki Ukrayna vatandaşlarına seslendiği paylaşımında, Putin'in askeri harekatını bulundukları ülkelerde anlatmalarını istedi.


09.45: Sputnik’in Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin ‘İçişleri Bakanlığı’na dayandırdığı habere göre Sçastye ve Stanitsa Luganskaya şehirlerinin LHC güçlerinin kontrolüne geçtiği aktarıldı.

09.40: Ukrayna Silahlı Kuvvetleri yayımladığı yazılı açıklamayla Rus ordusunun ülkenin doğusundaki birliklerini "yoğun bir biçimde bombalamaya" başladığını duyurdu.

BBC Türkçe’nin geçtiği bilgiye göre Ukrayna ordusu, Kiev yakınlarındaki Boryspil Havaalanı da dahil olmak üzere diğer bazı havaalanlarına da füze saldırısı düzenlendiğini aktardı. Açıklamada, Ukrayna Hava Kuvvetlerinin Rusya'nın saldırısına karşı cevap verdiğini ve püskürttüğü belirtildi. Öte yandan Ukrayna Ordusu, güneydeki Odesa şehrinde, Rus paraşütçü birliklerinin olduğu yönündeki haberleri de yalanlandı.

09.13: Reuters haber ajansı, Ukrayna’nın Donbass bölgesindeki Lugansk'ta 5 Rus uçağı ve 1 Rus helikopterini düşürdüğünü iddia etti.

Sputnik’te yer alan haberde ise Rusya’nın uçakların düşürüldüğü haberinin yalanlandığı bildirildi. Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna ordusunun Rus uçağının düşürüldüğü yönündeki iddiasını yalanladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Yabancı medyanın Ukrayna üzerinde bir Rus uçağı düşürüldüğüne yönelik iddiası gerçek dışı" denildi. Açıklamada, "Ukrayna Sınır Muhafızları, Rus ordu birliklerini karşı direnmiyor" iddiasında bulunuldu.

08.49: ABD Başkanı Biden, Twitter hesabından yaptığı açıklamada Ukraynalı mevkidaşı Zelenskiy ile bir telefon görüşmesi yaptığını duyurarak, kendisini uluslararası kınama için yaptığı görüşmeler hakkında bilgilendirdiğini söyledi. ABD ve müttefiklerinin Rusya'ya ağır yaptırımlar uygulayacağını kaydeden Biden, Zelenskiy'nin kendisinden, dünyayı, Ukrayna halkının yanında olmaya davet etmesini istediğini belirterek "G7 liderleriyle görüşeceğim. ABD, müttefiklerimiz ve ortaklarımız Rusya'ya ağır yaptırımlar uygulayacak" dedi.

08.34: Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin milis gücü sözcüsü Eduard Basurin, Donbass'ta tüm cephe boyunca şiddetli çatışmaların yaşandığını bildirdi. Basurin, Ukraynalı askerlere silah bırakma çağrısında bulundu.

07.59:  Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna hava kuvvetleri ve hava savunmasının yanı sıra askeri altyapıyı etkisiz hale getirmek için hassas silahlar kullandığını belirtildi.
Rusya Savunma Bakanlığında yapılan açıklamada, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyonun, ülkedeki sivillere yönelik tehdit oluşturmadığı iddia edildi.

06.10: Rusya devlet medyası Sputnik’in haberine göre, Rusya Devlet Başkanı'nın 24 Şubat'ta yaptığı açıklamalara göre, Putin Rus güçlerini Donbass bölgesinde özel bir operasyon yürütmeye yönlendirdi. Putin, Donbass bölgesindeki operasyon için konsolide Parlamento desteği beklediğini açıkladı.

Putin, Ukrayna'da 'Neo-Nazileri' destekleyen NATO müttefiki savaş makinesinin hareket ettiğini ve Rusya'nın sınırlarına yaklaştığını belirtti.

Rusya Devlet Başkanı, "Önde gelen NATO ülkeleri, Ukrayna'nın aşırı Nazilerini ve Neo-Nazilerini tam olarak destekleyerek kendi hedeflerine ulaşıyorlar, bu da Kırım ve Sivastopol halkını özgürce Rusya ile yeniden birleşme tercihlerinden dolayı asla affetmeyecek" dedi. "Elbette Kırım'a gidecekler, Donbas gibi, yaptıkları gibi, öldürmeye gidecekler, Hitler'in Ukraynalı Nazi destekçilerinden oluşan çetelerin 2. Dünya Savaşı sırasında masum insanları öldürdüğü gibi."

Putin, Rusya'nın son 30 yıldır aldatma ve şantajla karşı karşıya kalmasına rağmen NATO'nun doğuya genişlememesini müzakere etmeye çalıştığını vurguladı.

Ayrıca Ukraynalı milliyetçi güçlerle bir Rus çatışmasının "kaçınılmaz" olduğunu da kabul etti.

Putin, Rus güçlerinin Ukrayna'yı işgal etme niyetinde olmadığını kaydetti. Ancak ihtiyaç olursa Rusya kendini savunacaktır.

Rusya cumhurbaşkanı, Ukrayna güçlerine hitap etmek için zaman ayırdı ve Kiev'in askerlerini silahlarını bırakmaya ve cuntaya değil halka yemin ettiklerini hatırlamaya çağırdı. Putin, "Koşullar bizi kararlı ve acil adımlar atmaya zorluyor. Donbas halk cumhuriyetleri Rusya'dan yardım istedi" dedi. "Bu bağlamda, BM Şartı'nın 51. Maddesi, 7. Bölümü uyarınca, Federasyon Konseyi'nin yaptırımı ile ve Federal Meclis tarafından onaylanan DPR ve LPR ile dostluk ve karşılıklı yardım anlaşmaları uyarınca karar verdim. özel bir askeri operasyon yürütmek."

Putin, siyaset kirli bir iş olmakla birlikte, NATO'nun eylemlerinin ahlaka aykırı olduğunu ve Rusya'nın Ukrayna'dan gelen sürekli tehditlerle gelişemediğini, güvende hissedemeyeceğini veya var olamayacağını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı, "2000 ve 2005'te Kafkasya'daki teröristlere askeri bir karşılık verdiğimizi hatırlıyoruz. Devletimizin bütünlüğünü savunduk, Rusya'yı koruduk" dedi. "2014'te Kırım ve Sivastopol sakinlerini desteklediler. 2015'te silahlı kuvvetler, teröristlerin Suriye'den Rusya'ya girmesine güvenilir bir engel oluşturmak için kullanıldı."

Putin, Rusya'nın o zaman kendisini korumaktan başka seçeneğinin olmadığını ve "aynı şeyin şimdi de yaşandığını" kaydetti.

Rusya Devlet Başkanı, Rusya'nın bu yılın başlarında Kazakistan'a sağladığı yardımı vurgulayarak, "Sovyet sonrası alanda yeni kurulan tüm ülkelere saygıyla davranıyoruz ve aynı şekilde davranacağız. Onların egemenliklerine saygı duyduk ve saygı duymaya devam edeceğiz." dedi.

Rusya cumhurbaşkanının Perşembe sabahı yaptığı açıklamalar, halihazırda sürmekte olan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantısının bir toplantısının yanında gerçekleşti. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal edeceği söylentilerine inanmamakla "yanlış" olduğunu iddia ederek toplantının açılışını yaptı.

Putin'e göre Rusya, müdahale eden ve daha fazla tehdit oluşturanlara derhal yanıt vermeye hazır.

Putin, "Değerli hemşehrilerim, Rus Silahlı Kuvvetleri'nin vatanına bağlı asker ve subaylarının birlikte görevlerini etkin bir şekilde yapacaklarından eminim" dedi. "Tüm güç seviyelerinin birlikte çalışacağından ve etkili olacağından şüphem yok."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar