Putin'e 2036'ya kadar iktidar yolu açıldı

Putin'e 2036'ya kadar iktidar yolu açıldı
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, dün yapılan anayasa halk oylamasında sandıktan çıkan sonuçların zafer niteliğinde olduğunu ifade etti.

Rusya’da Devlet Başkanı Vladimir Putin’e 83 yaşında olacağı 2036’ya kadar iktidar yolunu açan kapsamlı anayasa değişiklikleri, altı gün süren referandumun ardından yüzde 77.9 oranında destekle kabul edildi. Kremlin sözcüsü Dimitry Peskov, sonuçları bir zafer olarak gördüklerini söyledi.

Sputnik'te yer alan habere göre, Rusya Merkezi Seçim Komisyonu, şu ana dek sayılan oyların yüzde 77.9’unun değişikler lehinde olduğunu, karşı oy kullananların oranının ise yüzde 21.2’de kaldığını açıkladı. Katılım oranı ise yüzde 65 olarak verildi.

Basın toplantısı düzenleyen Peskov'a Kremlin'in anayasada değişiklikler yapılmasıyla ilgili halk oylamasında sandıktan çıkan sonuçları zafer olarak görüp görmediği soruldu.

Peskov, "Kesinlikle zafer olarak görülüyor. Devlet Başkanı Putin'e duyulan güvenle ilgili zafer niteliğinde bir halk oylaması yapıldı" yanıtını verdi.

Oylamaya ilgilinin yüksek olmasının beklendiğini ancak bu kadar yüksek katılım oranı ve desteği öngörmenin çok zor olduğunu kaydeden Peskov sözlerini şöyle sürdürdü:

"Düzenlemelerle ilgili oylamaya yüksek ilgi olacağı kolayca öngörülüyordu. Bunun sebebi, düzenlemelerin oluşturulması ve öne sürülmesi sürecinde toplumsal katılımın olması. Ancak elbette bu kadar yüksek katılım oranını ve bu kadar yüksek destek seviyesini öngörmek çok zordu."

Kabul edilen değişiklikler, Rusya’da devlet başkanlarının görev süresini altı yıllık iki dönemle sınırlayan anayasa maddelerinin yeniden düzenlenmesinin önünü açtı. Şimdi Putin’in son iki dönemi ‘sıfırlanacak’ ve Rus lidere iki dönem üst üste yeniden görev yapma yolu açılacak. 67 yaşındaki Putin, mevcut döneminin sonlanacağı 2024 yılından sonra iki dönem üst üste yeniden devlet başkanlığına aday olabilecek.

‘SONUÇLARI TANIMAYACAĞIZ’

Muhalefet, referandumun ardından da usulsüzlük iddiasında bulundu. Seçim Komisyonu Başkanı Ella Pamfilova’nın oylamanın şeffaf şekilde düzenlendiğini söylese de, muhalif lider Alexei Navalny buna karşı çıkarak "Bu sonuçları hiçbir zaman tanımayacağız" dedi. Oylamayı ‘gayrımeşru’ ve ‘Putin hayat boyu başkanlığını yasallaştırmak için yasadışı bir şov’ olarak niteleyen Navalny, korona virüsü salgını sonrasında protesto için sokağa çıkmayı planladıklarını söyledi.

Rusya’nın modern tarihinde Josef Stalin’den sonra en uzun süre görev yapan lider olarak Putin’in kendisi ise henüz yeniden aday olup olmayacağı konusunda kesin kararını açıklamış değil

Öne Çıkanlar