Ünlü ekonomist: Putin’in siyasi ömrü kısaldı ama son dönemi çok acımasız olacak

Ünlü ekonomist: Putin’in siyasi ömrü kısaldı ama son dönemi çok acımasız olacak
Ekonomist Sergei Guriev, 'Geçen bahar Putin'in de bir korku diktatörü olabileceğini yazmıştık. Şimdi ve özellikle bugün, bu dönüşüm tamamlandı' dedi.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası eski baş ekonomisti ( EBRD) Sergei Guriev, Kathimerini'ye Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini değerlendirdi: "Bu savaş Putin tarafından büyük bir yanlış hesap ve rejiminin ömrünü kesinlikle kısalttı."

Daniel Treisman ile birlikte "Spin Dictators: The Changing Face of Tyranny in the 21st Century" kitabını yazan Guriev, Ukrayna'daki krizin Rusya'da krize dönüşeceğine inanıyor. Putin'i en başarılı modern diktatörlerden biri olarak tanımlıyor ve şimdi neden Rus toplumu için daha da olumsuz sonuçlar doğuracak şekilde geçen yüzyılın otoriter liderlik taktiklerine başvurmak zorunda kalacağını açıklıyor.

"Rus toplumu modernleştikçe ve daha fazla insan eğitildikçe, bu bilgili sınıfı susturmak çok pahalı hale geliyor" diyor ve Ukrayna'daki savaşın "çok daha uzun ve daha kanlı" olduğunu ve Rusya'da hiç popüler olmadığını ekliyor: "Bu yüzden Putin'in son yılları özellikle acımasız olacak."

Ünlü ekonomist ayrıca bu yıl Rusya'da, muhtemelen gayri safi yurtiçi hasılada %10'luk bir düşüşe kadar büyük bir resesyon öngörüyor, avro bölgesi için ise 2022'de "yönetilebilir" %1'lik bir düşüş öngörüyor.

– "Spin Dictators: The Changing Face of Tyranny in the 21st Century" (Manipülatif Diktatörler: Tiranlığın 21’ini Yüzyılda Değişen Yüzü) kitabının yazarlarından biri olarak, Putin'in profilini nasıl tanımlarsınız ve son gelişmelerle nasıl bir bağlantısı vardır?

Putin, kitabımız için ana ilham kaynaklarından biriydi ve kitapta onunkitlesel baskıdan ziyade bilgi manipülasyonunu kullanan, demokrat gibi davranan, bazı muhalefet partilerine ve bazı bağımsız medyaya izin veren, yani 21. yüzyılın bir diktatörü olarak profilini çıkarıyoruz. 20. yüzyılın "korku diktatörü" yerine "spin diktatörü". Putin ilk spin diktatör değildi ama kesinlikle en başarılı olanlardan biri.

Kitapta (ve kitabın dayandığı araştırma makalelerinde), spin diktatör modelinin küreselleşmesi, sınır ötesi yatırımı, yeni bilgi teknolojisi ile modern dünyanın gerçeklerine daha uygun olduğunu savunuyoruz. Bununla birlikte, toplum modernleştikçe ve daha fazla insan eğitildikçe ve liderin iddia ettiği kadar dürüst ve yetkin olmadığını anladıkça, modelin sürdürülebilir olmadığını da söylüyoruz (Bu bilgili sınıfı susturmak çok pahalı hale geliyor. ) Bu noktada, spin diktatörler demokratikleşebilir veya açıkça baskıcı korku diktatörü modeline geri dönebilir. Örneğin, Venezuela başkanı Hugu Chavez bir spin diktatörüyken halefi Nicolas Maduro bir korku diktatörü oldu.

Geçen bahar kitabın son taslağını bitirdiğimizde Putin'in de bir korku diktatörü olabileceğini yazmıştık. Şimdi ve özellikle bugün, bu dönüşüm tamamlandı: Tüm bağımsız medya kapatıldı ve resmi konumdan farklı olarak bilgi yaymayı 15 yıla kadar hapis cezasıyla suç sayan yepyeni bir yasa var.

- Pratik olarak, Putin'in aklında ne var?

Putin başka bir Kırım etkisi yaratmak istedi (2014'te onay oranı %60'tan %90'a çıktı), bunun kısa ve muzaffer bir savaş olacağını düşündü. Şimdi savaşın çok daha uzun ve kanlı olduğunu ve hiç de popüler olmadığını görüyor. Bu yüzden bu hafta vidaları sıktı, tüm bağımsız medyayı tamamen kapattı ve barışçıl protestoculara baskı yaptı (binlerce protestocu gözaltına alındı).

– Rus kamuoyunun Putin'in seçimlerini ne kadar desteklediğini söyleyebilir misiniz?

Sıkılaştırılmış sansür göz önüne alındığında, insanların anketörlerle samimi konuşmaktan korkabileceğini söylemek mümkün. Ancak savaşın 2014'tekinden çok daha az popüler olduğu açık (ve tam da bu yüzden iç siyasi kontrolde bu kadar ciddi bir sıkılaşma var). Savaş lehine hiçbir tezahür yok.

– Sizce bu savaş Rusya'nın içinde ve dışında Putin'i güçlendirecek mi yoksa zayıflatacak mı?

Bu savaş, Putin'in büyük bir yanlış hesabı ve rejiminin ömrünü kesinlikle kısaltmıştır. Ancak istifa etmek istemiyor, bu nedenle Putin'in son yılları özellikle acımasız olacak.

– Öte yandan ABD'nin bu krize karşı duruşunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

ABD ve Avrupa, benzeri görülmemiş bir birlik sergilediler ve Rusya ve piyasalar tarafından beklenenin çok ötesine geçen yaptırımlar uyguladılar. Batılı politikacılar, Rus vahşeti ve Ukrayna'nın cesareti karşısında öfkelenen halktan kaynaklanan büyük bir baskı altında."

Öne Çıkanlar