'Omicron darbesine hazırlanmak için iki haftamız var' diyen Putin, 'dünyadaki en etkili aşıyı' açıkladı

'Omicron darbesine hazırlanmak için iki haftamız var' diyen Putin, 'dünyadaki en etkili aşıyı' açıkladı
Omicron vakasının 698’e çıktığı Rusya'da Devlet Başkanı Putin tehlikeye işaret ederek, virüse karşı dünyadaki en etkili aşının Sputnik V olduğunu söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinde üretilen koronavirüs (Covid-19) aşısı Sputnik V’nin salgınla mücadelede dünyadaki en etkili aşı olduğunu savundu. Putin, "Görünenlerden anlaşıldığı üzere, Sputnik V gerçekten de çok etkili. Belki de dünyadaki diğer aşılardan daha etkili" ifadelerini kullandı.

Sputnik’in aktardığı habere göre pandemi nedeniyle çok zor bir süreç yaşadıklarını belirten Putin, Rusya’nın koronavirüs salgınında yeni bir sıçramanın eşiğinde olduğunu kaydetti. Putin, "Özellikle de bu süreçte büyük bayramlar oldu, insanlar arasındaki iletişim bu dönemde çok yoğundu. Bu elbette ülkedeki salgın durumu üzerinde etkili oldu" diye belirtti.

‘TÜM DÜNYADAKİ VAKA SAYILARI GÜNEY AFRİKA KARARIMIZIN DOĞRULUĞINU KANITLIYOR’

Tüm dünyanın pandemiyle mücadele ettiğini hatırlatan Putin, "ABD’de olanları görüyoruz, günde bir milyonun üzerinde vaka kaydediliyor. Bu gerçekten çarpıcı. 300 milyona yakın vaka kaydedildi diye düşünüyorum. Bazı Avrupa ülkelerinde de yeni Omicron varyantı nedeniyle aynı durum gözleniyor. Bu da uzmanlarımızdan oluşan bir ekibi Güney Afrika’ya göndermekle ne kadar doğru bir şey yaptığımızı bir kez daha doğruluyor" dedi.

Rusya Devlet Başkanı konuşmasında, Güney Afrika’ya da Omicron varyantı konusunda doğrudan yerinde çalışma yapılmasına olanak verdiği için teşekkür etti ve belli başlı tedbirleri vaktinde alabilmeleri için avantaj sahibi olmayı umduklarını belirtti.

‘VAKA ARTIŞINA HAZIRLANMAK İÇİN İKİ HAFTAMIZ VAR’

Rusya’nın yeni vaka artışlarına hazırlanması için iki haftası olduğunu işaret eden Putin, aşılanma oranının artırılması gerektiğini vurguladı. Rusya Başbakanı Mihail Mişustin’e en yakın zamanda konuyla ilgili çalışma yapılması talimatı veren Putin, şunları söyledi: "Federal, bölgesel ve sektörel düzeyde çeşitli kurumların harekete geçirilmesi gerekiyor. Herkesle çalışma gerçekleştirmek ve yeni dalgada virüsün yol açacağı olası bir darbeye hazırlıklı olunması gerek. Dünyada neler olduğunu görüyoruz. Hazırlanmak için iki haftamız var. İnsanların birbirleriyle görüşmesi, tatil döneminde pandeminin kötü vaziyette olduğu ülkeler de dahil olmak üzere yurt dışına çıkılması gibi hakkında hiçbir şey yapılamayacak durumlar olduğu kesinlikle açık."

‘OMİCRON’DAN İLK DARBEYİ ALACAK YER MOSKOVA’

Toplantıda Rusya Başbakan Yardımcısı Tatyana Golikova da şimdiye kadar kayda geçen Omicron vakasının 698’e çıktığını, bunların çoğunun Moskova bölgesinde tespit edildiğini söyledi.

Golikova, Omicron varyantından ilk darbeyi alacak yerin Moskova bölgesi olduğunu düşündüklerini de vurguladı.

SPUTNİK V AŞISI

Rusya’nın Gamaleya Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Enstitüsü tarafından geliştirilen Sputnik V aşısı, dünyanın ilk tescillenen koronavirüs aşısı olma özelliğini taşıyor. Aşının, tescillenmesinin ardından 4 gün içerisinde üretimine başlanmıştı. Ekim 2021’de bir açıklama yapan Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) Sputnik V aşısının kullanımına onay veren 71 ülke olduğunu açıklamıştı. Açıklamada, Sputnik V’nin tescil edildiği ülkelerin toplam nüfusunun 4 milyar kişiye tekabül ettiği, Bunun dünya nüfusunun yüzde 50’sini oluşturduğu ifade edilmişti. Rusya da, Sputnik V aşısının ülke genelinde uygulanmasına başlamış, klinik testlerinin 3 aşamasının tamamlanmasının ardından, aşı olanların yüzde 85’inde bir yan etkiye rastlanmadığını, geriye kalan kısımda da enjeksiyon bölgesinde kızarıklık ve hafif baş ağrısı görüldüğü bildirilmişti.

Sputnik V için bugün Brezilya, Belarus, Kazakistan, Hindistan, Nikaragua, Venezuela, Sırbistan, Tunus, Cezayir, Arjantin, Malezya, Şili, Macaristan, Mısır gibi birçok ülke Rusya ile ya ihracat ya da yerli üretim için anlaşma imzalamış durumda. Türkiye'nin de Rusya ile Sputnik V aşısı için bakanlıklar nezdinde, aşının yalnızca ithalatını değil, ortak üretimini de kapsayan bir anlaşma imzalandığı biliniyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar