PYD Eş Başkanlık Konseyi üyesi Aldar Halil: Çözüm rejimle olmalı, Cenevre’de değil Şam’da olmalı

PYD Eş Başkanlık Konseyi üyesi Aldar Halil: Çözüm rejimle olmalı, Cenevre’de değil Şam’da olmalı
PYD Eş Başkanlık Konseyi üyesi Aldar Halil, PYD'nin Şam hükümetiyle doğrudan diyaloga hazır olduğunu belirtti.

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eş Başkanlık Konseyi üyesi Aldar Halil, Rojava TV'de bir programa konuk oldu. Halil katıldığı programda, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ve PYD'nin Şam hükümetiyle doğrudan diyologa hazır olduğunu belirterek, "Çözüm rejimle olmalı, Cenevre’de değil Şam’da olmalı. Suriyeliler olarak oturup diyalog kurmamız, çözüm seçenekleri sunarak çözüm formülünü tartışmamızda bir sakınca yok" ifadelerini kullandı.

Çözüme varılması için Şam hükümetiyle bir anlaşmaya varılması gerektiğini dile getiren Halil, "Şam’daki mevcut hükümet, uluslararası arenada Suriye’nin temsilciliğini yapıyor ve Suriye’nin bazı bölgeleri hala onun kontrolünde" dedi.

Hawar Haber Ajansı’nın (ANHA) aktardığına göre; BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye krizinin çözümüne ilişkin 2254 sayılı kararına işaret eden Aldar Halil, "Cenevre’de bu karar üzerinde çalışmalar devam ediyor. Ancak bu girişimler başarılı olamayacak ve sonuç almayacak olsa da rejimle görüşmeye devam ediyor. Yani rejimle oturup müzakere etmeden çözüm olmayacağını kabul ediyorlar" ifadelerini kullandı.

‘ÇÖZÜM CENEVRE’DE DEĞİL ŞAM’DA OLMALI’

"Başka bir formül düşünüyoruz. Çözüm rejimle olmalı, Cenevre’de değil Şam’da olmalı. Suriyeliler olarak oturup diyalog kurmamız, çözüm seçenekleri sunarak çözüm formülünü tartışmamızda bir sakınca yok" diyen Halil, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ve PYD’nin Cenevre’ye veya başka yerlere gitmeden Şam yönetimiyle doğrudan diyaloğa girmeye hazır olduğunu kaydetti ve Özerk Yönetim projesini "Suriye için önemli bir demokratik proje" olarak nitelendirdi.

Aldar Halil, Şam yönetiminin Suriye’de mevcut kriz ve savaşların demokratik sistemin olmadığından kaynaklandığını bildiğini belirterek, "Çözüme ulaşmak için tüm Suriye’ye hizmet eden demokratik bir proje üzerinde anlaşmalıyız" dedi.

Öne Çıkanlar