Ramazan alışverişi yapamayan yurttaşlar: Bir ay değil 12 ay oruçluyuz

Ramazan alışverişi yapamayan yurttaşlar: Bir ay değil 12 ay oruçluyuz
Kriz nedeniyle ne sahur ne de iftar alışverişi yapamayan yurttaşlar isyan etti: Türkiye’nin gündeminin bu olması gerek ama halkın gündemiyle ilgilenmiyorlar.

Ekonomik kriz günden güne derinleşirken, Kapıköy Sınır Kapısı'nın kapalı olduğu Van'da ise işler her geçen gün daha kötüye gidiyor. Geçtiğimiz yıllarda Ramazan alışverişinin yoğun yapıldığı Cumhuriyet Caddesi'nde alışıldık olan hareketlilik yok.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre İpekyolu ilçesinde alışverişe çıkanlardan Nusret Denk, ekonomik sıkıntılar nedeniyle Ramazan ayı heyecanının kalmadığını belirterek, "Her şey çok pahalı olmuş. Hiçbir şey satın alamıyoruz. Sarımsağın kilosu dahi 25 TL, domates 7 TL olmuş" diyerek, alım güçlerinin kalmadığını söyledi.

‘YOKSUL KESİM ÖLMÜŞ DURUMDA’

Yoksul insanların hiçbir şey alamaz halde olduğunu dile getiren Denk, "Yoksul kesim ölmüş durumda. Artık halkta idare edecek durum dahi kalmadı. Ramazan geldi hiçbir şey alamıyoruz. Cebimize biraz para koyuyoruz, çarşıya geliyoruz birkaç şey aldık mı cebimizdeki para bitiyor" dedi.

‘KISITLAMALI ORUÇ’

Alışverişe çıkan Abdulcebbar Çiçek, ardı ardına yapılan zamlara tepki göstererek, "Ramazanlar eskisi gibi değil. Eskiden bir şeyler alabiliyorduk ama şimdi sadece parası olanlar alabiliyor. Her şeye zam gelmiş, daha bir şey alamadık. Bu sene de orucumuzu tutacağız ama kısıtlamalarla" ifadelerini kullandı. Ramazan alışverişini kısıtlı imkanlarla yapan Sinem Çiçek de artık pek bir şey alamadıklarını belirterek, "Eskiden yine gıda olsun, kahvaltılık olsun bir şeyler alabiliyorduk. Ramazan alışverişi için geldik, gücümüzün yettiği kadar alabiliyoruz. Pahalı olan eşyaları alamıyoruz" diye konuştu.

‘ALIM GÜCÜ AZALDI’

Alım gücü azaldığı için pek bir şey alamadan eve dönenlerden biri olan Dönmez Işık, "İşimiz gücümüz yok, insanların alım gücü azaldı. Eski ramazanlarla şimdi ki ramazanlar arasında çok fark var. İnsanlar bir şey almak istiyorlar ama paraları yetmiyor" diye belirtti.

‘BİR AY DEĞİL 12 AY ORUÇ’

Mehmet Emin Şahin ise kimsenin elinde avucunda para kalmadığını belirterek, şunları söyledi:

"Ramazan geldi, artık bir kilo pirinç veya tahin alamıyoruz. İnsanlar artık bir eşya alamıyorlar çünkü artık insanlarda para yok. Ramazan olmasına rağmen bir şey alamıyorlar. İnsanlar bir ay değil, 12 ay oruç tutuyorlar artık. Artık evimize bir şey alıp götüremiyoruz."

İŞSİZ YURTTAŞ: 2 KİLO ŞEKER ALAMIYORUZ

Ramazan ayını işsiz olarak karşılayan Sıdık Karataş, "Ramazan geliyor, ne bir işimiz ne bir gücümüz var. Birçok insan işsiz, insanlar perişan ve mağdur durumda. Allah yardımcımız olsun, başka da diyeceğimiz yok. Eskiden fiyatlar çok pahalı değildi, şimdi 2 kilo şeker alamıyoruz. İftarlık bir şeyler almakta bile zorlanıyoruz" dedi.

‘ORUÇ ALLAH’IN EMRİ AMA İNSANLAR RAMAZAN PİDESİ ALMAKTA ZORLANIYOR’

Ramazan ayı için geçmiş yıllarda hazırlık yaptıklarını ancak bu yıl kriz nedeniyle yapamadıklarını dile getiren Ali Can, "İşimiz gücümüz yok, kirada otuyoruz. Ne para ne de pul var. Oruç Allah’ın emri, mecburen tutacağız. Ramazan hazırlığını da yapamıyoruz, ekonomik kriz yok diyorlar ama insanlar bir ramazan pidesi almakta bile zorlanıyor" diyerek dert yandı.

ESNAF: GELİP MİLLETİN HALİNİ GÖRSÜNLER, DEVLET BİZE 1 YIL BAKAMADI…

Esnaf Murat Demir, "Gelip bu milletin halini görsünler. İnsanları bırak et almasını, 40 TL olan tavuk dahi alamıyorlar. Eskiden insanlar Ramazan ayında sahurluk alırdı, iftarlık alırdı. Şimdiki ekonomik durumdan dolayı kimse bir şey alamıyor. Devlet de düşünmüyor insanların halini, ne olacak bizim halimiz?" diye sordu. Yıllardır devlete vergi verdiğini söyleyen Demir, "Devlet bize bir yıl bile bakamadı. Hepimiz kredi çektik, zor durumdayız. Allah hepimize yardım etsin" diye konuştu.

‘BİZİ AÇLIĞIMIZLA BAŞ BAŞA BIRAKIP, GÜNDEMİ DEĞİŞTİRMEK İÇİN HER GÜN BİR ŞEY ORTAYA ATIYORLAR’

İsmini vermek istemeyen bir yurttaş ise Ramazan ayında tutulan orucun Müslümanlar için bir ibadet olduğunu belirterek "Öyle bir yoksullukla, adaletsizlikle ve haksızlıkla yaşıyoruz ki yılın 1 ayı değil, 12 ayının tamamında açız. Açlığımızla bizi baş başa bırakıp, gündemi değiştirmek için her gün bir şeyler ortaya atıyorlar" ifadelerini kullandı.

'İFTAR NEYLE AÇILACAK?'

"Eskiden Ramazan ayında insanlar bir şey alabiliyordu ama şimdi alamıyorlar" diye belirten yurttaş devamında şunları söyledi: "Pandeminin de eklenmesiyle toplumumuzun durumu daha da kötü bir hale geldi. İnsanlar bir şey bulamıyorlar, iftarlarının neyle açacaklar?"

‘TÜRKİYE’NİN GÜNDEMİNİN BU OLMASI LAZIM’

"Pirincin kilosu 15 TL, yağın fiyatı 35 TL’den 80 TL’ye yükselmiş. Etin kilosu 80 TL olmuş. Türkiye’nin gündeminin bu olması gerek ama halkın gündemiyle ilgilenmiyorlar."

Öne Çıkanlar