Rapor: Türkiye'deki elektrik dağıtım şirketleri sınıfta kaldı, kötünün de kat kat kötüsü

Rapor: Türkiye'deki elektrik dağıtım şirketleri sınıfta kaldı, kötünün de kat kat kötüsü
EMO’nun raporunda, Türkiye’nin elektrik kesintisinde Avrupa’nın en kötüsü Romanya’dan 4, ABD’den de 13 kat daha kötü durumda olduğu belirtildi, Isparta örnek gösterildi.

Elektrikteki özelleştirmelere ilişkin bir rapor hazırlayan TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Türkiye’deki elektrik dağıtım şirketlerinin kişi başına ortalama kesinti süresi açısından Avrupa’nın en kötüsü olan Romanya’dan 3.3 kat daha fazla kesinti sıklığına sahip olduğu ortaya çıktı.

Türkiye’de enerji sektörünün tarihsel gelişiminin, özelleştirmelerin yasal dayanaklarının ve TEDAŞ’nin özelleştirilmesinin anlatıldığı raporda, özelleştirme kapsamına alınan Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi’ne (TEİAŞ) ilişkin gelişmeler de ele alındı.

‘YANDAŞ ŞİRKETLERE PEŞKEŞ’

Cumhuriyet’in haberine göre raporda, TEİAŞ’ın 2020’deki cirosunun 14 milyar 855 milyon lira, net kârının ise 4 milyar 648 milyon lira olduğu aktarıldı. Türkiye’deki ilk 500 şirket arasında 26. sırada bulunduğu ve "zarar etmeyen kamu kuruluşları arasında yer aldığı" kaydedilen raporda, "Siyasi tercihlerle 2023 seçimi öncesi yangından mal kaçırır deyimine uygun olarak 31 Aralık 2022’ye kadar yandaş şirketlere peşkeş çekilmek üzere özelleştirme süreci kapsamına alınmıştır" denildi.

‘AYM, STRATEJİK OLAN ELEKTRİK DAĞITIMININ KAMUNUN KONTROLÜNDE OLMASI GEREKTİĞİNİ BELİRTMİŞTİ’

Anayasa Mahkemesi’nin enerji alanında özelleştirmeyi düzenleyen yasanın iptal edilmesi kararında, "elektrik üretimi, iletimi ve dağıtımının stratejik öneme sahip kamu hizmetlerinden olduğunun" vurgulandığı belirtilen raporda, "Türkiyemizin kamusal varlıkları yandaşlara peşkeş çekilmeye devam edilmekte ve özelleştirmelerin temel hedeflerinden olan tüketicilere düşük maliyetli elektrik sunma hedefi asla gerçekleşememektedir" ifadeleri kullanıldı.

SON HAMLE

Raporda, ayrıca, özelleştirme kararından önce TEİAŞ’nin "Çanakkale Boğazı ve İzmir Körfez Geçişi Denizaltı ve Kara Bağlantı Kabloları Yapım İşi" ihalesine çıktığı, bu iki kamu yatırımıyla özelleştirmenin son altyapısının hazırlandığı kaydedildi.

KÖTÜNÜN DE KÖTÜSÜ

Raporda, Avrupa ülkeleri ve ABD’nin dağıtım şirketleri ile Türkiye’deki dağıtım şirketlerinin, "kişi başına ortalama kesinti süresi (OKSÜRE)" ve "kullanıcı başına ortama kesinti sıklığı (OKSIK)" açısından performansları da karşılaştırıldı.

Buna göre Türkiye, 2019’da 1410 dakikalık OKSÜRE açısından Avrupa’nın en kötüsü Romanya’dan 3.3 kat, ABD’den ise 3 kat daha kötü durumda. 18.72’lik OKSIK değeri açısından ise Türkiye, yine Avrupa’nın en kötüsü Romanya’dan 4.3, ABD’den de 13.37 kat daha kötü. Raporda hizmet kalitesinin yetersizliğinin, yakın zamanda Isparta’da günlerce süren elektrik kesintisiyle ortaya çıktığı aktarıldı.

Öne Çıkanlar