Reuters: ABD ve müttefikleri, Rusya'nın G20'de kalmasının gerekliliğini tartışıyor

Reuters: ABD ve müttefikleri, Rusya'nın G20'de kalmasının gerekliliğini tartışıyor
G20, dünyanın en büyük 20 ekonomisini barındıran, iklim değişikliği ve kalkınma gibi küresel ekonomiyi ilgilendiren sorunların konuşulduğu ülkeler grubu.

Foto: BM / Putin, 5 Eylül 2013'te St. Petersburg'da yapılan G20 Zirvesi için liderleri beklerken


ABD ve Batılı müttefiklerinin, Ukrayna’ya saldıran Rusya'yı G20'den çıkarmanın yollarını aradığı iddia edildi.

BBC’nin Reuters’a dayandırdığı habere göre Polonya, ABD'ye Rusya'yı gruptan çıkarmayı teklif etti ve "pozitif yanıt aldığı" öne sürüldü.

G20, dünyanın en büyük 20 ekonomisini barındıran ve iklim değişikliği ve kalkınma gibi küresel ekonomiyi ilgilendiren sorunların konuşulduğu bir grup.

Batı'nın Ukrayna'ya saldırdığı 24 Şubat’tan bu yana yatırımlar uyguladığı Rusya'nın gruptan çıkarılması teklifi, Suudi Arabistan, Çin ve Hindistan tarafından ise veto edilebileceği belirtildi.

Bazı uzmanların, bunun karşılığında G7 ülkelerinin bu yıl ekim ayında Endonezya'da yapılacak G20 zirvesini boykot edebileceğini söylediği ileri sürüldü.

Konuyla ilgili soruları yanıtlayan ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, "Bu yıl Rusya için işler uluslararası kurumlarda her zaman olduğu gibi yürümeyecek" dedi.

PUTİN’İN G20 ZİRVESİNE KATILACAĞI AÇIKLANMIŞTI

Rusya'nın Endonezya'daki büyükelçisi ise, Rus lider Vladimir Putin'in bu yıl düzenlenecek olan G20 zirvesine katılmayı planladığını açıkladı.

Rusya, 2000'lerde G8 olarak genişletilen grubun da bir parçasıydı ancak 2014'te Kırım'ın ilhakından sonra bu gruptan çıkarılmış, grubun adı G7 olarak değiştirilmişti.

Öne Çıkanlar