Reuters anketi: Yıllık enflasyon Kasım ayında son üç yılın zirvesini gördü

Reuters anketi: Yıllık enflasyon Kasım ayında son üç yılın zirvesini gördü
Reuters bugün 15 ekonomistle yaptığı Kasım ayı enflasyon anketinin sonucunu açıkladı.

Reuters'ın 15 katılımcıyla gerçekleştirdiği ankette, Kasım ayı için yıllık enflasyon tahminleri yüzde 19.3 ila yüzde 21.06 arasında oldu. Aylık enflasyon tahminleri ise yüzde 1.8 ila yüzde 3.3 bandında yer aldı.

Ekonomistlerin Kasım'daki yıllık enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 20,7 oldu. Tahminler yüzde 19,3 ile 21,06 arasında değişiklik gösterdi.

Kasım enflasyonunun aylık yüzde 3 olacağı tahmin edildi.

Ankette, "Dolar/TL bir haftadan uzun süren aralıksız yükselişin ardından AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın düşük faiz politikalarında kararlı olduğunu yinelemesi sonrası bu hafta 13.45'e kadar ulaşarak tarihi zirvesini tazeledi" ifadeleri yer aldı.

Ekim ayında resmi enflasyon yıllık yüzde 19,89 olarak açıklanmış, akademisyenlerin oluşturduğu bağımsız ENAGrup ise yıllık enflasyonu yüzde 49,87 olarak hesaplamıştı.

YÜZDE 30'A YÜKSELEBİLİR

Ekonomistlerin, para politikasının ve TL'deki değer kaybının sonrasında enflasyonun mevcut yüzde 20'lerden yüzde 30'a doğru yükselmesini beklediğine dikkat çekilen ankette, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) da, enflasyon için "arz yönlü ve para politikası etki alanı dışındaki faktörlerin fiyat artışları üzerinde oluşturduğu geçici etkilerin 2022 yılının ilk yarısı boyunca da etkisini sürdürmesini beklediği" aktarıldı.

KESİN GÖZÜYLE BAKILIYOR

Ankette, ekmek gibi işlenmiş gıda fiyatlarına yapılan zamlar, kira bedellerinin artması ve TL'nin devam eden değer kaybının sektörler geneline yayılmış olan gecikmeli geçişkenlik etkileri enflasyonu yükseltici etki yapmaya devam ettiğine dikkat çekildi. 

Akaryakıt ürünlerine de tepki çeken fiyat artışları görüldüğü belirtilen ankette, "Özellikle son dönemde ekonomistler geçişkenlik etkisinin de arttığına dikkat çekerek önce ÜFE'de sonra TÜFE'de döviz kaynaklı belirgin yükseliş yaşanacağına kesin gözüyle bakıyor" ifadeleri yer aldı.

Öne Çıkanlar