Reuters: Irak Kürdistan'ından Belarus'a uzanan Avrupa'ya göçün rotası

Reuters: Irak Kürdistan'ından Belarus'a uzanan Avrupa'ya göçün rotası
Reuters ajansı, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin Şeladize bölgesinden güvenlik sorunları nedeniyle son aylarda yüzlerce kişinin Belarus üzerinden AB'ye göç ettiğini yazdı

Avrupa Birliği (AB) ile Belarus arasındaki 'yasadışı göçmen' krizi sürerken, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin sık sık TSK tarafından hedef alınan Şeladize bölgesinden yüzlerce kişinin Belarus üzerinden AB ülkelerine göç etmeye çalıştığı belirtildi.

Reuters ajansı ilgili haberini, insan kaçakçıları, seyahat acenteleri, Erbil'deki fahri Belarus başkonsolosu, bir dizi yetkili ve ailesi göç etmiş kişilerle görüşmelere dayandırıldı.

Haberde, Minsk yönetimi ile AB arasındaki gerilimin geçen yıl tırmanması ve Belarus'un AB üyesi komşularına göçmen geçişinin önünü açması sonrasında, Kürdistan bölgesinden bir göç akınının başladığı belirtildi. Buna göre geçişler, Bağdat yönetiminin Minsk uçuşlarını AB baskısıyla ağustos ayında askıya almasına dek doğrudan yapılıyordu. Bu kararın ardından göçmenlerin Dubai veya Türkiye üzerinden Belarus'a gittiği, oradan da AB'ye geçmeye çalıştığı belirtildi.

"AVRUPA'DAKİ ORTAĞIM TÜRKİYE'DE TANIŞTIĞIM BİRİ"

Reuters'a konuşan bir insan kaçakçısı, Duhok’a bağlı Şeladize ve çevresinden bugüne dek yaklaşık 200 kişinin Belarus'a gitmesini sağladığını anlattı. Bu kişilerin önce uçakla yasal yollardan Minsk'e gittiğini, sonrasında yasadışı yollardan kara yoluyla AB'ye geçtiğini anlatan kaçakçı, Avrupa'daki ortağının Türkiye'de tanıştığı bir kişi olduğunu söyledi.  
"Son beş ayda yaklaşık 200 kişinin Avrupa'ya gitmesine yardım ettim" diyen insan kaçakçısı, Irak'tan çıkışını sağladığı bu insanların hepsinin AB'ye ulaşmamış olabileceğini de kabul etti.

Haberde Belarus-Polonya sınırındaki geçişler sırasında ölenler olduğu hatırlatıldı.

SEYAHAT YAKLAŞIK 12 BİN DOLAR

Kendi 'bölgesinde' aynı işi yapan en az üç başka kişiyi tanıdığını belirten insan kaçakçısı, uçak biletleri ve Avrupa'ya ulaştıktan sonra karadaki seyahatin maliyetinin yaklaşık 12 bin dolar olduğunu söyledi.

Özellikle 40 bin kişinin yaşadığı Şiladize'de çok sayıda kişinin Belarus üzerinden AB'ye gitmeye çalıştığı vurgulandı. Reuters, yüksek işsizlik ve düşük maaşların yanı sıra Türkiye'nin hava saldırıları nedeniyle yerel halkın uzun süredir Batı'da daha iyi bir hayat arayışına girdiğini belirtti. Kısmen güvenli ve hızlı görülen 'Belarus rotası'nın açılmasıyla göç etmek isteyenlerin sayısının arttığı vurgulandı. Şiladize'deki yerel yetkililer kaç kişinin göç ettiği konusunda kesin bir sayı vermezken, ajansa konuşan yerel bir gazeteci ilkbahardan bu yana Şiladize ve çevresinden yaklaşık 400 kişinin bu yolla Avrupa'ya gittiğini söyledi.

AB üyeleri Polonya ve Litvanya'nın yanı sıra Brüksel, Belarus hükümetini yaptırımlara misilleme olarak göçmenleri Avrupa'ya geçmek için teşvik etmekle suçluyor. Geçtiğimiz ay Belarus'tan Polonya'ya geçmek isteyen Iraklı bir göçmen ölmüştü. Bölgeden başka ölüm haberleri de gelmişti.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi'yse, haberde bahsedilen sınır bölgesindeki 'kronik ihtilafın güvenlik sorununda bir artışa yol açtığı, yüzlerce köyden binlerce kişinin evlerinden kaçmak ve yaşam kaynaklarını kaybetmek zorunda kaldığı' eleştirisi getirmişti.

Öne Çıkanlar