Reuters: Kabil Havalimanı'nın işletilmesine Birleşik Arap Emirlikleri de talip

Reuters: Kabil Havalimanı'nın işletilmesine Birleşik Arap Emirlikleri de talip
Ajansın, dört ayrı diplomata dayandırdığı haberinde, BAE'nin de Kabil Havalimanı’nın işletmesini yürütmek üzere Taliban’la görüşmeler yaptığını öne sürdü.

Reuters Haber Ajansı'nın haberine göre, Körfez bölgesinin iki rakip ülkesi Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri, Kabil Havalimanı’nın işletmesi konusunda da birbiriyle mücadele ediyor. Kabil Havalimanı’nın işletmesine talip olan bir diğer ülkeyse Türkiye.

Taliban yönetimi, henüz Katar ve Türkiye dahil olmak üzere hiçbir ülkeyle resmi olarak Kabil Havalimanı’nın işletmesi konusunda anlaşmış değil. ABD yönetimi, Katar ve Türkiye’nin şu ana kadar bu yöndeki girişimlerinden memnuniyet duyduğunu açıklamıştı.

Ancak Reuters haber ajansı, daha önce de Kabil Havalimanı’nın işletilmesini üstlenmiş olan Birleşik Arap Emirlikleri’nin Taliban yönetimiyle bu konuda müzakereler yürüttüğünü ileri sürdü.

Taliban ve Birleşik Arap Emirlikleri henüz iddiaya ilişkin bir açıklama yapmazken ismi açıklanmayan iki Taliban yetkilisi, Afganistan’ın Birleşik Arap Emirlikleri’nden mali destek arayışı içinde olduğunu söyledi.

Uzmanlar, Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nın işletmesinin mali olarak çok fazla kar getirecek bir işletme olmayacağına, ancak siyasi ve istihbarat anlamında büyük önemi olduğuna dikkat çekiyorlar. Havalimanı işletmesi sayesinde özellikle ülkeye giriş çıkışlar konusunda önemli istihbarat verilerinin elde edileceğine işaret ediliyor.

Öte yandan bugün Türkiye’ye resmi bir ziyarette bulunan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşecek olan Birleşik Arap Emirlikleri Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed el Nahyan arasında bu konunun da gündeme gelip gelmeyeceği merak ediliyor.

Öne Çıkanlar