Reuters'tan Erdoğan-Biden zirvesi yorumu: Pozitif ancak belirsiz

Reuters'tan Erdoğan-Biden zirvesi yorumu: Pozitif ancak belirsiz
Reuters'ın görüşmeye dair haberinde, 'Erdoğan ve Biden, yaptıkları görüşmeleri pozitif ve verimli olarak niteledi ancak ilişkilerdeki sorunları nasıl aşacaklarına dair ipucu vermedi' dedi.

Belçika'nın başkenti Brüksel'de gerçekleşen NATO zirvesi dün itibarıyla sona ererken, uluslararası medyanın gözü ABD Başkanı Joe Biden ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında gerçekleşen görüşmedeydi.

Ocak ayında göreve gelen Biden ile Erdoğan ilk kez karşı karşıya gelirken, İngiliz haber ajansı Reuters görüşme ve sonrasını dakika dakika abonelerine servis etti. Zirvenin ardından yer verilen analiz haberde, Biden’ın, "Büyük bölümü baş başa olmak üzere olumlu ve verimli bir görüşme geçirdik… Heyetlerimiz görüşmeleri sürdürecek. Türkiye ile ABD arasında mesafe kat edeceğimize güveniyorum" sözleri aktarıldı. 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden, dün yaptıkları baş başa ve heyetler arası görüşme pozitif ve verimli olarak niteledi ancak ilişkilerdeki sorunları nasıl aşacaklarına dair ipucu vermedi. Sorunlu ilişkilere sahip iki ülkenin liderleri Biden'ın başkanlık koltuğuna oturmasının neredeyse altı ay ardından ilk defa NATO zirvesi esnasında yüz yüze görüştü. Biden görüşmenin ardından düzenlediği basın toplantısında, "Büyük bölümü baş başa olmak üzere olumlu ve verimli bir görüşme geçirdik... Heyetlerimiz görüşmeleri sürdürecek. Türkiye ile ABD arasında mesafe kat edeceğimize güveniyorum" dedim.

Erdoğan ayrıca düzenlediği basın toplantısında görüşmeyi,  "son derece yararlı ve samimi" olarak niteledi ve "karşılıklı saygı ve çıkara dayalı verimli bir işbirliği döneminin başlaması noktasında güçlü bir iradenin olduğunu görüyorum" dedi.

Görüşmede iki ülke arasındaki mevcut ikili işbirliği ve bölgesel istişare mekanizmalarının yeniden canlandırılması konusunun altını çizdiklerini ifade eden Erdoğan, "Biden'la önümüzdeki dönemde bu hedefler doğrultusunda iş birliğimizi artıracağız. Türkiye-ABD ilişkilerinde çözülemeyecek hiçbir mesele olmadığını, tam tersine iş birliği alanlarımızın sorun başlıklarından daha geniş ve zengin bir görünüm sergilediğini düşünüyoruz" dedi.

Reuters'ın haberine göre, iyimser bir diyalog oluştuğunu ortaya koymaya çalışan iki lider var olan sorunların hangi yöntemle gidermeye çalışacaklarına dair ise net bir açıklamada bulunmadı.

S-400 VE F-35 SORUNU

Erdoğan, Biden ile görüşmesine Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı ve bu nedenle F-35 programından fiilen çıkarıldığı S-400 füzelerini de ele aldıklarını ve konunun dışişleri ve savunma bakanları nezdinde izleneceğini ifade etti. Erdoğan gazetecilerin soruları üzerine, "S-400'ün gündeme gelmemesi mümkün değil. Ama S-400'de bizim düşüncemiz daha önce neyse... ve bunun yanında F-35 konusunu kendilerine aynı şekilde yine ifade ettim. Temennim odur ki savunma sanayisi ile ilgili olarak müşterek yapabileceğimiz adımlar nelerdir, bunları ifade ettim. Tabii bugün burada hepsi bu işlerin bitmiyor. Bundan sonraki süreçte de Dışişleri Bakanlarımız, Savunma Bakanlarımız muhataplarıyla görüşmek suretiyle bu süreci inşallah sağlama bağlayacaklar" dedi.

Ankara, Washington ile ilişkilerinde yeni bir işbirliği alanı olarak ABD ve NATO ülkeleri Afganistan'dan eylül ayında çekildikten sonra Kabil Havalimanı'nı koruma ve işletmeyi teklif etmişti. Erdoğan bu teklifin hayata geçebilmesi için Türkiye'ye diplomatik, lojistik ve mali konularda ABD'nin destek vermesi gerektiğini belirterek, Afganistan'da Türkiye ile birlikte Pakistan'ın ve Macaristan'ın da yer alabileceğine işaret etti.

Erdoğan, "Bütün bunlarla birlikte istiyoruz ki Afganistan halkı herhangi bir sıkıntıyı yaşamadan Afganistan'daki bu desteği kendilerine verelim ve şu an itibarıyla bir mutabakat söz konusu. Bir sıkıntı burada söz konusu değil" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar