Reyhanlı'daki İHH tesisi İçişleri Bakanlığı'na mı bağlı?

Reyhanlı'daki İHH tesisi İçişleri Bakanlığı'na mı bağlı?
İHH, Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde 10 dönümlük arazi üzerinde devasa bir tesis kurdu.

HATAY - Günde onlarca TIR’ın girip çıktığı, içinde çok sayıda iş makinesi, yakıt tankeri bulunan ve askeri üs gibi korunan tesis hakkında, kentte çok sayıda iddia dolaşıyor. İddiaları yönelttiğimiz vakfın görevlisi, "Önce İçişleri Bakanlığı’ndan izin alın" diye adres gösterdi. 

Suriye’de savaşının başlamasıyla birlikte "yardım" adı altında aktif rol alan İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH), Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde 10 dönümlük arazide kurduğu tesisten, El Nusra (Tahrir El Şam), Ehrar El Şam ve Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) denetiminde bulunan bölgelere içeriği kamuoyundan gizlenen destekler sürüyor. 2014 yılında Terörle Mücadele Müdürlüğü (TEM) ekiplerince Kilis Şubesi'ne El Kaide operasyonun yapıldığı İHH’nin, Reyhanlı ilçe merkezine yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta kurduğu merkez askeri karargâh standartlarında korunuyor. İHH merkezinde çok sayıda TIR, iş makinesi ve yakıt tankeri dev bir tesisi andırıyor. 

KAPISINDA 24 SAAT POLİS BEKLİYOR 

Tesisin etrafına 5 metrelik beton bloklar kurulurken, beton blokların üstü ise jiletli tellerle yükseltilmiş. Beton blok ve jiletli tellerin yanı sıra tesisin etrafı her 5 metrede bir kurulan kapalı devre kamera sistemi ile izleniyor. Tesisin 2 tane arka 2 tene ön taraf olmak üzere toplam 4 çıkış kapısın yanı sıra 2’de acil çıkış kapısı mevcut. Kapılarda 7 gün 24 saat polis görev alırken, tesislere dışarıdan bakıldığında tam bir askeri karargahı andırıyor. 

ONLARCA TIR GİRİŞ VE ÇIKIŞ YAPIYOR

Tesisin bahçesinde onlarca TIR’ın yanı sıra Ford Transit model servis araçları, iş makineleri, yakın tankları olduğu görülürken, tesisleri içinde nelerin olduğu ise görülmüyor. Son bir yıl içinde kurulan tesise dışarıdan hiç kimse alınmazken, çalışanlar da parmak izi ve göz taramasının ardından giriş yaptığı belirtildi. 

Tesis kurulduktan sonra Ankara ve İstanbul’dan taşıma işçileri getirildiği belirtilirken, bu hamallarında hem dernek hem de tesiste olup bitenlere ilişkin konuşmamaları konusunda kesin bir şekilde uyarıldıkları aktarıldı. Tesise sevkiyatların yapıldığı günlerde TIR’ların içeri girdikten 10 dakika sonra TIR şoförlerinin ayrıca yapılan misafirhaneye alındığı ve sevkiyat bittikten sonra TIR şoförlerinin tekrar içeri alındığı kaydedildi.

TIR’LARDA NE TAŞINDIĞI BİLİNMİYOR 

TIR’larda taşınanlar hakkında araç şoförünün de bilgisi olmazken, sevkiyatta hazırlanan TIR’ın korseleri gümrük malı gibi mühürlü teslim ediliyor. TIR’lara yüklenen malzemelerin daha çok Mersin ve İskenderun limanından alındığını Reyhanlı’da İHH tesislerine bırakıldığı ve burada yapılan son kontrollerinin ardından tekrar TIR’lara yüklenerek Reyhanlı’nın Bükülmez Köyü tarafından Suriye’nin Atme kentine götürüldüğü kaydedildi. Atme kentinde bulunan Türk karakolunda görevli subaylar ve uzman çavuşlar tarafından sevkiyatın teslim alınarak, Atme kampına götürüldüğü ve TIR’ların Atme kampında bulunan El Nusra üyeleri tarafından boşaltıldığı belirtildi.

TIR ŞOFÖRÜ: DAHA ÖNCE 1 LİTRELİK BİDONLARLA SIVI TAŞIDIK

Daha önce çalıştığı şirketinde İHH ile çalıştığını anlatan ve güvenlikten kaynaklı adının açıklanmasını istemeyen bir TIR şoförü, Mersin Limanında yüklenen paketlerin ne olduğunu merak ettiğini ve bunun üzerine Mersin Limanında yüklenen paketlerden birine baktığını ve içinde 1 litrelik bidonlarda sıvının olduğunu gördüğünü anlattı. Paketi açtığını gören İHH görevlisinin kendisine tepki göstermesi üzerine İHH görevlisi ile aralarında geçen diyalogu şu sözlerle aktardı: "İHH görevlisi: O paketi kime sordun da açtın. O bidonlarda ne taşındığını biliyor musun?

TIR şoförü: Hayır bilmiyorum.

İHH görevlisi: Bilmediğin şeyi bir daha açma o zaman. O bidonlar bulunan sıvının yarısı koca bir köyü yakar, Allah korusun üzerine dökülürse kurtuluşun olmaz. Bir daha bilmediğin şeylere dokunma. Bu gördüğünü de kimseye anlatma. Senin yararına değil, sen sana verilen işi yap gerisine karışma."

Bidonda bulunan sıvının ne olduğunu kendilerine söylenmediğini ifade eden TIR şoförü, yaşadığı o olaydan sonra da bir daha İHH ile çalışılmadığını söyledi. 

DEPOLAR DA NE VAR?

Reyhanlı’daki İHH merkezi dışında Cilvegözü sınır kapısına 4 ile 5 kilometre mesafede 4 adet depo yapıldığını, bu depolarda da çok sayıda malzeme bekletildiği ifade ediliyor. Bu malzemelerin ne olduğu ise bilinmiyor. Kentte ise, bu depolarda silah depolandığı yönünde yaygın bir söylenti var. Dilden dile dolaşan söylentiler arasında, bu depolarda hafif silahların yanı sıra el bombası, roket, katyuşa füzeleri, güdümlü füzeler, tank savar, uçak savar, bomba atar silahı ve lav silahının olduğu ileri sürülüyor. 

SEVKİYATLAR GECE YAPILIYOR

Reyhanlı sınırında İHH amblemli TIR’ların daha çok gece saatlerinde Kuşaklı köyü üzerinden yapılması dikkat çekerken, gündüz yapılan sevkiyatların ise Cilvegözü sınır kapısı üzerinden olduğu ifade edildi. İHH amblemli TIR’lar ile gündüz yapılan sevkiyatların güvenlik kontrollünden geçmediğini vurgulayan başka TIR şoförleri de, Cilvegözü’nü geçen İHH TIR’ları Babil Hava sınırında Ahrar El Şam üyelerine teslimatın yapıldığını kaydetti. 

'BİLGİ VEREMEYİZ İNTERNET SİTEMİZİ TAKİP EDİN'

Tesise ilişkin söylentileri konuşmak istediğimiz İHH görevlileri, görüşme talebimiz reddetti. İHH görevlilerinin, görüşme için İçişleri Bakanlığı’ndan izin almamız gerektiğini söylediler. Oradan izin verilmediği müddetçe bilgi veremeyeceklerini, istenildiğinde ise internet sitelerini takip edilmesini adres olarak gösterdi. (Erdoğan Alayumat / Hamdullah Kesen - dihaber)

Öne Çıkanlar