Aydın Engin: Rica ediyorum, beni Türk yargıçlarına emanet etmeyiniz

Aydın Engin: Rica ediyorum, beni Türk yargıçlarına emanet etmeyiniz
Eh, bu ülkede binlerce polis 1992'de üstlerinde üniformaları ile "Kahrolsun insan hakları" diye böğürerek yürümüşlerdi. Aradan 29 yıl geçmiş. Bir arpa boyu bile yol alınmamış.

T24 yazarı Aydın Engin, 'Özgür Gündem ile dayanışma' davasını bugünkü köşesine taşıdı. "İlan ediyorum, rica ediyorum, ihtar ediyorum: Beni Türk yargıçlarına emanet etmeyiniz…" diyen Aydın, "Eğer Türkiye'de bir mahkeme böyle gerekçelere dayanarak ceza veriyorsa, verebiliyorsa ve bunun adına 'hukuk' deniyorsa külahlarımızı önümüze koyup derin derin ve karar kara düşünmeliyiz" ifadesini kullandı. 

Aydın Engin'in, "Beni Türk yargıçlarına emanet etmeyiniz…" başlığyla yayımlanan yazısının bir bölümü şöyle:

Gazete okumadan, internette turlamadan, cep telefonunu kapalı tutarak geçirdiğim altı tembellik gününün sonunda dün sabah kürkçü dükkânına döner dönmez yüce ve bağımsız "Türk yargısı"nın okkalı bir tokadı suratımda şakladı.

Konu bildik bir konu. Bir dönem Özgür Gündem gazetesine art arda açılan, yazı işleri görevlilerinin tutuklanmasına yol açan davalara karşı bir meslek dayanışması olarak adı ünü duyulmuş gazeteciler, hak savunucuları "nöbetçi genel yayın yönetmeni" olarak bir günlüğüne Özgür Gündem yazı işlerinde yer almışlardı. O gün çıkan gazeteyle ilgili açılan davalarda, o gün nöbetçi yayın yönetmeni olan gazeteciler de sanık olarak soruşturma kapsamına alınmışlardı.

(Parantez açayım: Ben de bir gün nöbetçi yayın yönetmeni olarak görev almış, sabah yazı işleri toplantısına katılmış, masaya gelen haberlerin değerlendirmesinde görüşümü filan belirtmiştim. Ama ben "hakkında dava açılmayan nöbetçi yayın yönetmenler"nden biri olmuştum.)

Serpme-seçme yöntemiyle açılan bu davaların hangisinin o sayıyla ilgili dava, hangisinin "ana dava" olduğunu da takip edemez olmuştuk.

Ana dava mı, baba dava mı bilmiyorum ama açılan davalardan birinde gazetenin imtiyaz sahibi Kemal Sancılı, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya, Genel Yayın Yönetmeni Zana Kaya ve nöbetçi Genel Yayın Yönetmeni Eren Keskin İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılandılar ve mahkeme bu yılın Şubat ayında, biri nöbetçi yayın yönetmeni Eren Keskin olmak üzere dört meslektaşımızı çeşitli hapis cezalarına çarptırdı.

Kemal Sancılı, İnan Kızılkaya ve Eren Keskin "örgüt üyeliği" suçlamasıyla 6 yıl 3 ay ceza aldılar; Zana Kaya ise "örgüt propagandası" suçlamasıyla 1 yıl 13 ay ceza almıştı.

Buraya kadarının meslek diliyle söylersek pek de önemli bir haber değeri yoktu. Benzeri onlarca (yüzlerce?) yargı ayıbına tanık olmuştuk, olduk ve olacak gibiyiz. O yüzden bence iç sayfalarda tek sütunlük bir haberdi…

İşte o 23. Ağır Ceza Mahkemesi önceki gün "kararının gerekçesi"ni açıkladı. Gerekçeyi baştan sona ve dikkatle okudum ve kürkçü dükkânına dönüşümün daha ilk saatlerinde suratıma okkalı bir yargı şamarı yemiş oldum.

Eğer Türkiye'de bir mahkeme böyle gerekçelere dayanarak ceza veriyorsa, verebiliyorsa ve bunun adına "hukuk" deniyorsa külahlarımızı önümüze koyup derin derin ve karar kara düşünmeliyiz.

En iyisi ben hiç olmazsa kendimi kurtarmaya çalışayım. Mustafa Kemal'in ünlü sözünü, ondan ödünç alıyor ve kendim için biraz değiştiriyorum.

İlan ediyorum, rica ediyorum, ihtar ediyorum:

Beni Türk yargıçlarına emanet etmeyiniz…

Öne Çıkanlar