Glasgow sokaklarındaki 'BJK'lerin anlamı ne?

Glasgow sokaklarındaki 'BJK'lerin anlamı ne?
Glasgow şehrinin sokaklarında, Beşiktaş'ın kısaltması olan 'BJK' harflerinden oluşmuş grafitiler bulunuyor. Ancak bu kısaltmanın arkasında uzun yıllara dayana bir hikaye var...

Sadece İskoçya futbolunun değil tüm dünyanın en büyük futbol rekabetlerinden biridir Celtic-Rangers çekişmesi. İskoçya'nın Glasgow şehrinde yer alan iki taımdan Celtic Katoliklerin, Rangers ise Protestanların desteklediği kulüpler oldu ve rekabetin temeli mezhep farklılığı üzerinden gelişti. 

Ancak günümüzde Celtic tribünleri daha muhalif ve özgürlükçü bir çizgide. UEFA karşıtı, Filistin yanlısı açıan pankartlar nedeniyle uluslararası maçlarda ceza yemiş bir taraftar profline sahip. 

Rangers taraftarları ise muhafazakar ve İngiltere yanlısı bir tutum sergiliyor. İki takımın "Old Firm"ismiyle karşı karşıya geldiği derbiler ise oldukça ateşli geçerken, İskoçya Ligi'ndeki diğer karşılaşmaların aksine, hemen hemen tüm dünya ülkelerinde naklen yayınlanıyor.

Beşiktaşlı Rıdvan Yılmaz ise bu rekabetin mavi, yani Rangers tarafıyla anlaştı. Kulüplerin de anlaşmasından sonra sosyal medyada Rangers ve Beşiktaş tribünleri arasında BJK üzerinden bir dostluk gelişmeye başladı. Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün kısaltması olan BJK'nin Glasgow caddelerinde olmasının ise uzun yıllara dayanan bir geçmişi var...

İskoçya'daki BJK kısaltamsının Beşiktaş'la hiçbir ilgisi yok. Rangerslılar, bu kısaltmayla ezeli rakipleri Celtic'e bir olay üzerinden "taş atıyor". 

1967 yılında, tamamı İskoç ve büyük bir çoğunluğu da altyapısından çıkan oyuncularla Celtic Şampiyon Kulüpler Kupası'nı, bugünkü adıyla Şampiyonlar Ligi'ni kazanıyor. Takımın başındaki isimse Jock Stein'dir. Yani BJK'nin JK'si bu isimden gelir. Peki, B'ye ne sebep oldu?

Celtic’e oyuncu yetiştirmek için kurulan Celtic Boys Club’da, uzun yıllar sonra, çocuklara karşı işlenen cinsel istismar vakaları ifşa olmuştu. Fail ise Celtic Boys Club'ın başındaki Jim Torbett isimli bir pedofiliydi. Torbett'le Stein ise aynı dönem söz konusu akademide çalışmıştı. 

Rangers taraftarlarına göre yakın mesai arkadaşı olan Jim Torbett’in çocuklara karşı işlediği cinsel istismar suçu Jock Stein tarafından polise bildirilmedi ve bu yüzden bu skandal uzun yıllar gizli kaldı.

Pankartta "sadece polisi aramalıydın" yazıyor.

Daha sonra Rangerslılar bu olayı üç kelimelik bir slogana döktü: "Big Jock Knew", yani "Koca Jock Biliyordu".

Aşağıdaki fotoğrafta ise Celtic taraftarlarının vergi kaçırma cezası aldıktan sonra iflas edip 4. Lig'e kadar düşen rakiplerine yaptığı "zombi" yakıştırmasına Rangerlıların cevabını görüyoruz: 

"Zombiler kurgudur, pedofililer ise gerçek"


Twitter'da futbol paylaşımları yapan Cem Türktekin'e teşekürler...

Öne Çıkanlar