Riskli varlıklarda yıl sonu rallisi: Hisse ve kriptoda yükseliş sürecek mi?

Riskli varlıklarda yıl sonu rallisi: Hisse ve kriptoda yükseliş sürecek mi?
Hem mevduat faizindeki düşüş hem de kurlarda yukarı yönlü hareket için sınırlı yerin kalması riskli varlıkları öne çıkarıyor. Hisse senedi ve kripto paralarda yükselişin sürmesi bekleniyor.

Küresel piyasalarda yine hareketli bir haftayı geride kaldı. Ekim ayı ortasından itibaren riskli varlıklar olarak adlandırılan hem hisse senedi hem de kripto paralara ilgi artmıştı. Çarşamba akşamı Çinli gayrimenkul devi Evergrande’nin iflas ettiği iddiaları özellikle kripto para piyasalarında sert satışlara neden oldu.

Piyasaların yakından takip ettiği bir diğer haber ise bu kez ABD’den geldi. ABD’de 31 yılın en yüksek enflasyon rakamlarının açıklanması, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) varlık alımlarındaki azaltımı hızlandırabileceği ve faiz artırımlarını öne çekebileceği beklentilerini kuvvetlendirdi. Peş peşe gelen bu iki haber hafta içinde piyasaların ana gündem maddelerini oluşturdu.

KRİPTO PİYASASINDA SERT HAREKET

Çarşamba günü 69 bin dolar ile tarihi zirvesine çıkan Bitcoin, Evergrande ve ABD enflasyonuyla 63 bin doların altını gördü. Çin’in Evergrande krizinin yayılmasını önlemek için adımlar atacağına yönelik haberler ve şirketin ertelenmiş tahvil borçlarını ödemesi şokun kısa sürede atlatılmasına neden oldu. Yine Fed Başkanı Powell’ın ‘faiz artırımı için sabırlı olacağız’ açıklaması tansiyonu düşürdü.

Perşembe gününe gelindiğinde ise Bitcoin yeniden 65 bin doların üzerine çıktı. Kripto paralarla ilgili kasım-aralık ayına ilişkin yükseliş beklentisi yaşanan sarsıntıya rağmen bozulmuş değil. Dolayısıyla kripto paralarda alınan pozisyonlar bir süre daha korunabilir hatta yeni pozisyonlar açılabilir.

BORSADA HAVA OLUMLU

Dünya gazetesinde yer alan haberde, Borsa İstanbul cephesinde 15 Ekim’de başlayan rallinin son hız sürdüğü kaydedildi. Son bir ayda sadece bir işlem günü gerileyen BİST 100 Endeksi, söz konusu zamanda yüzde 16 yükseldi. Yabancı girişinin de gözlendiği Borsa İstanbul’da diğer Türk Lirası varlıklara göre pozitif yönlü ayrışmanın bir süre daha devam edeceği görüşü hakim.

18 Kasım’da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yapacağı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından çıkacak sonuç ve küresel gelişmeler yakından izlenecek. Biraz önce de belirtiğim gibi şu aşamada borsada yukarı yönlü eğilim korunuyor.

Ancak yaşanan sert yükselişin ardından riski azaltmak anlamında bir miktar kar satışı mantıklı görünüyor.

PORTFÖYÜN TAMAMI RİSKLİ VARLIKLARDAN OLUŞMAMALI

Kripto paralar ve hisse senetlerine yönelik kısa vadeli olumlu beklentiler korunsa da, tasarrufların büyük bölümünü bu varlıklara ayırmamak gerekiyor. Tasarrufların yarısını bu varlıklarda değerlendirilecekse, o grup içerisinde de hisse senedinin payının yüksek olması, kripto paralardaki olası sert hareketlerden daha az etkilenmeyi  sağlayacaktır. Portföyün geri kalan yüzde 50’sinin yüzde 30’unu mevduat gibi sabit getirili varlıklara geri kalanını ise altın ve dövize ayırmak riskinizi dengeleyebilir.

GÖZLER MERKEZ BANKASI'NIN FAİZ KARARINA ÇEVRİLDİ

Eylül ve ekim aylarında piyasaları ters köşeye yatıran Merkez Bankası’nın 18 Kasım’da yapacağı toplantıda nasıl bir karar vereceği merakla bekleniyor. Alman Deutsche Bank, ekim ayında çekirdek enflasyonun beklentilerin altında gelmesiyle Merkez Bankası'nın 100 baz puanlık bir indirime gidebileceği tahmininde bulundu.

Geçen hafta yurtdışında yüzde 1 çıkan Dolar Endeksi’nin de etkisiyle tarihi zirvesini görerek 10 TL’ye dayanan dolarda, 100 baz puanlık indirimin fiyatlandığı söyleniyor. Kısa vadede dolarda 9.96 ve 10 TL seviyeleri direnç noktaları.

BORSADA 1.631 PUANA DİKKAT

BİST 100 Endeksi’nde 1.590 puan seviyesi önemli. Bu seviyenin üzerinde yaşanacak geri çekilmeler kısa vadeli düzeltme hareketi olarak algılanabilir. Bu seviyenin altına inilmesi halinde satışlar hızlanabilir.

Yukarı tarafta ise 1.631 puan seviyesinin üzerinde kalınması halinde 1.650 ve 1.675 puan seviyeleri hedefl enebilir. Son bir ayda yaşanan soluksuz artışın ardından bir miktar risk azaltımına gidilebileceği söyleniyor.

BITCOIN'DE KRİTİK SEVİYE NERESİ?

Bitcoin’de Evergrande söylentileriyle 62 bin 936 dolardaki destek noktasının çalışması olumlu. Bu seviyenin altına sarkılması durumunda ana destek bölgesi olan 60 bin-61 bin dolar bandına doğru bir geri çekilme riski vardı. Gelen tepki alımları paritenin tekrar 64 bin 320 dolar seviyesinin üzerine çıkmasını sağladı. Şimdi teknik anlamda bu seviyenin tekrar destek noktası yapılmalı.

Bu gerçekleşirse ilk aşamada 67 bin dolarlı seviyelere doğru bir ivmelenme başlayabilir. Bu direncin üzerinde de 71 bin 400 dolarlı seviyeler hedeflenebilir. Olası geri çekilmelerde ise 64 bin 320 dolar seviyesinin altında 62 bin 936 ve 60 bin 218 dolar önemli destek noktaları.

Öne Çıkanlar